Σύμβολο εξουσίας έγιναν πλέον τα τζιν Οι ηγέτες τα φορούν για να δείξουν ότι είναι μοντέρνοι


Κάποτε, τα φορούσαν μόνον οι εργάτες. Κατόπιν, όσοι ένιωθαν επαναστάτες- με αιτία ή και χωρίς. Στις ημέρες μας όμως έχουν φτάσει να τα φορούν πρόεδροι κρατών και κυβερνήσεων, ακόμα και σε επίσημες εμφανίσεις τους. Εξ ου και τα τζιν αναβαθμίστηκαν σε power jeans.

Τα power jeans, τα «τζιν της δύναμης», συναντώνται όλο και πιο συχνά στα υψηλότερα κλιμάκια των πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων. Το αφεντικό της Αpple, ο Στιβ Τζομπς, έχει κάνει από χρόνια σήμα κατατεθέν του το τζιν- συνδυασμένο κατά κανόνα με μαύρο ζιβάγκο: κάποιοι μάλιστα θεωρούν αυτόν ως «πατέρα» των power jeans. Με τζιν κυκλοφορεί συχνά - πυκνά και το γαλλικό προεδρικό ζεύγος, ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα Μπρούνι. Τζιν φορούσε και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ όταν δείπνησε με το ζεύγος Ομπάμα, τον περασμένο Ιούλιο: συνδυάζοντάς το με κομψό μπλέιζερ, ριγέ πουκάμισο και ακριβά δερμάτινα υποδήματα, ο Ρώσος πρόεδρος απέπνεε χαλαρότητα και δύναμη μαζί.

Αυτοπεποίθηση
Όπως επισημαίνει στη «Wall Street Journal» η Κριστίνα Μπίνκλι, εφόσον επιλέγεται σωστά, το τζιν «δηλώνει» πως ο άνθρωπος που το φοράει είναι μοντέρνος και .........
γεμάτος αυτοπεποίθηση. Το συγκεκριμένο παντελόνι, άλλωστε, κουβαλάει ιστορία και συμβολισμό: Από τον 19ο αιώνα, οπότε και έκανε την εμφάνισή του, μέχρι τη δεκαετία του 1950, ήταν κατά κύριο λόγο «στολή εργασίας». Το τζιν πάνω σε έναν ηγέτη, λοιπόν, υποδηλώνει άνθρωπο πρόθυμο να σηκώσει τα μανίκια και να ριχτεί στη δουλειά. Υποδηλώνει επίσης άνθρωπο αντισυμβατικό, δημιουργικό, έτοιμο να συγκρουστεί με το κατεστημένο- όπως έκαναν κάποτε, με σύμβολο το τζιν, ένας Τζέιμς Ντιν και ένας Μάρλον Μπράντο.

Εν έτει 2009, ωστόσο, τα power jeans έχουν κανόνες, πολλούς κανόνες. Κατ΄ αρχήν, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, δεν φοριούνται παντού. Όπως λέει ο Αμερικανός σύμβουλος καριέρας Τζόνσκοτ Τέρκο, ο κανόνας θέλει τα τζιν να επιτρέπονται (ενίοτε και να επιβάλλονται) στις βιομηχανίες των ΜΜΕ, της τεχνολογίας, της παραγωγής, της δημιουργίας γενικότερα αλλά να μένουν έξω από την πόρτα στα δικηγορικά γραφεία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Βασικά, ο κανόνας έχει ως εξής: αν νιώθετε ότι πρέπει πρώτα να ρωτήσετε, τότε καλύτερα θα ήταν να μην το φορέσετε.

Οι κανόνες
Ακόμα και αν μπορείτε να φορέσετε τζιν στη δουλειά, όμως, πρέπει να επιλέξετε σωστά. Σκισμένα και πολύ ξεβαμμένα τζιν, ας πούμε, απαγορεύονται. Το ίδιο ισχύει σύμφωνα με τους ειδικούς και για τα τζιν που καταλήγουν σε καμπάνα, για τα υπερβολικά χαμηλόμεσα τζιν, για τα ψηλόμεσα τζιν τύπου baggy και για τα πολύ εφαρμοστά τζιν τύπου skinny. Ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε αντικείμενο εμπαιγμού για το «μπαμπαδίστικο» τζιν (ψηλόμεσο, φαρδύ πάνω, στενό κάτω) που φόρεσε σε έναν αγώνα μπέιζμπολ. Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ είχε δεχθεί έντονη κριτική για το σχετικά στενό τζιν που είχε φορέσει σε μια συνάντησή του με τον Τζορτζ Μπους πριν από δύο χρόνια. Όπως λέει ο Έρικ Τζένινγκς, υπεύθυνος ανδρικής μόδας στο Saks Fifth Αvenue της Νέας Υόρκης, το πιο ασφαλές τζιν για τον άνδρα στις επαγγελματικές του εμφανίσεις έχει «σκούρο χρώμα και ίσια γραμμή», και συνδυάζεται με καλοσιδερωμένο πουκάμισο, κομψά παπούτσια και αέρα αυτοπεποίθησης.
ΝΕΑ