Λεπτή κόκκινη γραμμή ομολόγων στις τράπεζες


Με αγωνία παρακολουθούν τραπεζικά στελέχη και χρηματιστηριακοί αναλυτές τη νέα «περιπέτεια» των ελληνικών ομολόγων, καθώς, μετά και τη χθεσινή νέα διεύρυνση του spread, η διαφορά αποδόσεων των ελληνικών από τα γερμανικά ομόλογα πλησίασε επικίνδυνα στα όρια αντοχής των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Merrill Lynch, που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, η «λεπτή κόκκινη γραμμή» για τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των ελληνικών τραπεζών χαράσσεται στις 200 μονάδες βάσης του spread. Δηλαδή, αν η διαφορά αποδόσεων ελληνικών και γερμανικών ομολόγων υπερβεί το 2%, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να εγγράφουν κεφαλαιακές ζημιές, με βάση τις τιμές κτήσεως των τίτλων που κατέχουν.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αν συνεκτιμηθεί ότι οι τοποθετήσεις των ελληνικών τραπεζών σε κρατικά «χαρτιά» έχουν ...............
αυξηθεί κατακόρυφα φέτος, πλησιάζοντας τα 60 δις. ευρώ και πλέον η τραπεζική κερδοφορία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την απόδοση των χαρτοφυλακίων ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι και η Τράπεζα Πειραιώς, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα 9μήνου, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ότι μόνο χάρη στα ομόλογα διατηρείται φέτος σε υψηλά επίπεδα η τραπεζική κερδοφορία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της τέταρτης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, τα καθαρά της κέρδη για το 9μηνο μειώθηκαν κατά 50%, στα 219 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, που προέρχονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τις δραστηριότητες του εξωτερικού.

Την «παράσταση» έσωσαν τα αποτελέσματα από χρεόγραφα του εμπορικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας, που αυξήθηκαν κατά 4,5 φορές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκαν σε 139,7 εκατ. ευρώ, έναντι 31 εκατ. ευρώ.

Αυτές οι υψηλές αποδόσεις από τα χαρτοφυλάκια κρατικών τίτλων αρχίζουν να απειλούνται, όσο το spread διευρύνεται προς τις 200 μ.β. Χθες, το spread «άνοιξε» κατά 15 μονάδες βάσης και έπιασε ενδοσυνεδριακά το όριο των 170 μονάδων, καθώς η απόδοση των ελληνικών δεκαετών τίτλων αυξήθηκε αλματωδώς (κατά 13 μ.β.), ενώ των γερμανικών μειώθηκε οριακά (κατά 2 μ.β.).

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι επενδυτές στράφηκαν στις ασφαλέστερες τοποθετήσεις, λόγω των ανησυχιών για την οικονομική ανάκαμψη. Η Ελλάδα είναι περισσότερο εκτεθειμένη στις πιέσεις της συγκυρίας, όχι μόνο εξαιτίας της δημοσιονομικής εκτροπής, αλλά και επειδή η οικονομία αποκαλύπτεται ότι έχει πέσει σε ύφεση από τις αρχές του χρόνου, η οποία καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη διαχείριση του χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters, το κόστος ασφάλισης των τοποθετήσεων σε ελληνικά ομόλογα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας αυξήθηκε χθες κατακόρυφα. Το spread ανάμεσα στα συμβόλαια CDS για ελληνικά χρεόγραφα και για γερμανικά εκτινάχθηκε στις 184 μονάδες βάσης, από 172 την Τετάρτη, αλλά απέχει αρκετά από το ιστορικό υψηλό των 285,1 μ.β., που είχε ανέλθει τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει, ότι το κόστος ασφάλισης μιας θέσης 10 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα φθάνει τα 184.000 ευρώ.

Οι Έλληνες τραπεζίτες αντιμετωπίζουν με δέος τον κίνδυνο να επαναληφθούν τους επόμενους μήνες τα φαινόμενα του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν το spread των ομολόγων είχε ξεπεράσει και τις 300 μονάδες βάσης. Μια τέτοια επιβάρυνση του spread σε επίπεδα 50% υψηλότερα από το «όριο ασφάλειας» των τραπεζικών χαρτοφυλακίων θα σώρευε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες, σε μια εποχή που τα ομόλογα αποτελούσαν το τελευταίο ανάχωμα έναντι των πιέσεων της συγκυρίας.

Μάλιστα, αν η κρίση στην αγορά ομολόγων κορυφωθεί τον Δεκέμβριο, οι ζημιές αποτίμησης θα πρέπει να εμφανισθούν στα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου, ναρκοθετώντας την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να καθησυχάσουν το επενδυτικό κοινό, με τη δημοσίευση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων για τη φετινή χρήση.
Σοφοκλέους 10