Τι είπαν οι αρχηγοί στο Debate

Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Το ντιμπέιτ είχε έξι ενότητες, οικονομία, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση, εργασία και κοινωνική πολιτική, παιδεία και εξωτερική πολιτική, ενώ κάθε δημοσιογράφος ανέλαβε ένα θεματικό κύκλο, μετά την ολοκλήρωση, του οποίου κάθε πολιτικός αρχηγός είχε το δικαίωμα να ρωτήσει έναν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς της επιλογής του, χωρίς δικαίωμα σχολιασμού. Στο ντιμπέιτ συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι, Μαρία Χούκλη από την ΕΡΤ, Παύλος Τσίμας από το ΜΕΓΚΑ, Νίκος Ευαγγελάτος από τον Αντέννα, Αντώνης Σρόιτερ από τον Αλφα, Αιμίλιος Λιάτσος από το ΣΤΑΡ, Ανδρέας Κωνσταντάτος από το ΑΛΤΕΡ και Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΙ.

Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για το ποιος ή ποια πολιτικός αρχηγός ήταν ο.. νικητής/τρια.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Καραμανλής για Οικονομία


Την ανάγκη να ληφθούν αμέσως τα αναγκαία, αν και δυσάρεστα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και να αποφευχθούν τα χειρότερα στο μέλλον, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο αποψινό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από το 2004 "έγινε μεγάλη προσπάθεια συμμαζέματος του δημόσιου τομέα και των........
δαπανών, που είχαν αποτέλεσμα το έλλειμμα από 7,5% να μειωθεί κάτω από 3%. Η προσπάθεια έγινε και γι αυτό υπήρξε αυτή η μείωση".

Ο κ. Κ. Καραμανλής συνέχισε λέγοντας ότι στη συνέχεια λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης υπήρξε αύξηση των δημοσίων δαπανών και γι' αυτό είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα τώρα. Το ερώτημα είπε ο κ. Καραμανλής είναι: "Θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα τώρα, ή θα μείνουμε στα ευχολόγια και στα ευχάριστα μέτρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση;".

Ο δρόμος της ευθύνης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, επιβάλλει να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπισθεί το δημόσιο χρέος.

Η χώρα έχει την δυνατότητα να βγει από την κρίση, είπε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι η Ελλάδα βιώνει την οικονομική κρίση λιγότερο έντονα από άλλες χώρες. Ωστόσο είναι ανάγκη να αντιμετωπισθούν τα δημοσιονομικά χρέη που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.

Κάνοντας σύντομο απολογισμό, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "έγινε σημαντική προσπάθεια, έγιναν μεταρρυθμίσεις, σε κάποια θέματα δεν προχωρήσαμε αρκετά γρήγορα, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, πρέπει να κάνουμε κάποιες δύσκολες πολιτικές και να τις κάνουμε τώρα. Σε κάποια θέματα πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα".

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: "Καθαρές κουβέντες. Οι πολίτες με έχουν τιμήσει δύο φορές. Είναι η ώρα να πάρουμε αποφάσεις σαν λαός. Ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών επί τη βάσει αυτής της ειλικρίνειας".

Παπανδρέου για Οικονομία

"Ο κ. Καραμανλής ήταν ευχάριστος για τους λίγους και ισχυρούς και δυσάρεστος για τους πολλούς. Χρέωσε το κράτος κατά 100 δισ. και δεν απορρόφησε όσο έπρεπε δύο κοινοτικά προγράμματα, ενώ η δεύτερη επιτήρηση επεβλήθη πριν την κρίση. Άρα το ερώτημα δεν είναι μόνο πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά και πού πήγαν τα λεφτά", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στην ερώτηση "πού θα βρει τα λεφτά το ΠΑΣΟΚ και πώς θα διαπραγματευθεί στις Βρυξέλλες".

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "τα χρήματα πήγαν στις πελατειακές σπατάλες, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά" και πρόσθεσε οτι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με αυτά τα φαινόμενα.



Έθεσε τρείς άξονες στην οικονομική του πολιτική, το νοικοκύρεμα του κράτους, την αναδιανομή μέσω του φορολογικού συστήματος και την ανάπτυξη, κυρίως μέσω της "πράσινης ανάπτυξης".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για τόνωση της αγοράς με ρεαλιστικό πρόγραμμα μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο που αφήνει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα δανειστεί ή θα φορολογήσει αν καταφέρει και πείσει τον κ. Αλμούνια, ο πρόεδρος του Κινήματος είπε κατ' αρχήν ότι έχει προσωπικές επαφές με τους Επιτρόπους και τον κ. Μπαρόζο και επισήμανε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που προβλέπει νοικοκύρεμα και ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας, συμπίπτει με αυτά που έχει πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Σε αυτή τη βάση θα πάμε να διαπραγματευθούμε, ξέρουμε και ξέρω να κάνω διαπραγματεύσεις" είπε ο κ. Παπανδρέου θέτοντας και το χρονικό όριο των 3 ετών για μείωση του χρέους και ανάπτυξη της χώρας.

Παπαρήγα για Οικονομία

"Υπάρχει ολόκληρο σύστημα ταξικής εκμετάλλευσης. Αγορά σημαίνει επιχειρηματικά μεγαθήρια και γύρω τους τρωκτικά και ενδιάμεσοι. Η σπατάλη στο δημόσιο είναι λίγη, σε σχέση με τα χρήματα στα ταμεία των επιχειρήσεων, τις καταθέσεις στις τράπεζες και την έξοδο κεφαλαίων στο εξωτερικό".

Την απάντηση αυτή έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρηγα ερωτηθείσα από πού θα βρεθούν τα χρήματα όταν το ΚΚΕ προτείνει κατώτερο μισθό 1400 ευρώ, κατάργηση του ΦΠΑ στα σούπερ μάρκετ και του φόρου στα βενζινάδικα.

Επίσης, επισήμανε ότι το ΚΚΕ προτείνει 45% φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, κάτι με το οποίο διαφωνούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι Βρυξέλλες, που "ενδιαφέρονται για την κερδοφορία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στον ανταγωνισμό του με το αμερικανικό, ρωσικό, ιαπωνικό και κινέζικο κεφάλαιο".

Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι "ο λαός δεν πρέπει να στριμωχτεί σε αυτόν τον ανταγωνισμό".

Σε διευκρινιστική ερώτηση για τα 8,5 δισεκατομύρια χρέος από την γραφειοκρατία των υπουργείων και την σπατάλη η κα Παπαρήγα απάντησε ότι "οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την ταξική τους πάλη. Ηθική υπάρχει όταν ο λαός δει τη δύναμή του και διεκδικεί. Ολα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες για να τον αναγκάσουν να σφίξει το ζωνάρι. Τα δε μέτρα φοροδιαφυγής που υπόσχονται αφορούν βασικά τους μικρούς επιχειρηματίες και τα λαϊκά στρώματα".

Χρυσόγελος για Οικονομία

Ένα διαφορετικό μοντέλο της οικονομίας με στροφή στη πράσινη ανάπτυξη, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, ήταν η πρόταση του επικεφαλής των Οικολόγων - Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις του κόμματος του για τα θέματα της οικονομίας και στην επισήμανση του πως μπορεί σε περίοδο ύφεσης και μεγάλης ανεργίας να σταματήσουν τα έργα, ο κ. Χρυσόγελος τόνισε ότι η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να επιβιώσει αν γίνει ποιοτική στροφή της οικονομίας προς τα "πράσινα επαγγέλματα". ΄Είναι κάτι, όπως είπε, στο οποίο ήδη η Ευρώπη έχει αρχίσει να στρέφεται.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αποτυχημένες τόσο την πολιτική λιτότητας της ΝΔ όσο και την πολιτική κατανάλωσης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

"Πέρσι δαπανήσαμε 1 δισ. ευρώ για να εισάγουμε ρεύμα από το Κοσλοντούι. Αν αυτά τα λεφτά τα επενδύαμε για την εξοικονόμηση ρεύματος, θα μπορούσαμε να είχαμε 100.000 νέες θέσεις εργασίας", σημείωσε ο επικεφαλής των "Οικολόγων Πράσινων".



ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Καραμανλής για Κοινωνική Πολιτική

"Δεν είναι ακριβές ότι αυξήσαμε το δημόσιο χρέος" ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η ονομαστική αύξηση οφείλεται κατά 65% στην εξυπηρέτηση των τόκων από το παρελθόν και κατά 15% στα εξοπλιστικά προγράμματα. Πρόσθεσε ότι "το δίλημμα είναι ποιόν δρόμο θα ακολουθήσουμε" και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι ανέφερε "διάφορα νεφελώδη για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, ενώ εμείς λέμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους".

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα προγράμματα "stage" για την απασχόληση στο δημόσιο, λέγοντας ότι "είναι μία απόλυτα νόμιμη διαδικασία που έχει να κάνει με την εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων εργαζομένων και παράλληλα ένα βήμα με το οποίο ένας νέος αποκτά εμπειρία και έχει μοριοδότηση για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Είναι ένα στάδιο απασχόλησης και εμπειρίας και για τελική απασχόληση στο δημόσιο".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανεργία λέγοντας ότι στην Ισπανία έχουν ανεργία περίπου 20%, αλλού έχουν επίσης έκρηξη της ανεργίας. Στην χώρα μας, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, από το 11% μειώθηκε στο 7,5% και σημειώνεται μικρή αύξηση λόγω της οικονομικής κρίσης. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και στους εργαζόμενους και στους ανέργους και επισήμανε την αύξηση του ΕΚΑΣ, των συντάξεων και του επιδόματος ανεργίας όπως και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανεργία καθώς και τα μέτρα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παπανδρέου για Κοινωνική Πολιτική



"Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή ανάπτυξη της χώρας και άνοδος της ανταγωνιστικότητας αν ο πολίτης δεν αισθάνεται ασφαλής" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό, προσθέτοντας ότι "εγγυόμαστε ότι οι συντάξεις θα πληρώνονται ακόμα και αν χρειαστεί να δανειστούμε".

Οι ερωτήσεις τέθηκαν στα πλαίσια της θεματικής ενότητας "Κοινωνική Πολιτική και Εργασία" της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα πάρει "δύσκολες αποφάσεις, όχι για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά για τα μεγάλα συμφέροντα" και έφερε ως παράδειγμα την αδιαφάνεια και την διαφθορά που επικρατεί στα νοσοκομεία, επικαλούμενος εκθέσεις διεθνών οργανισμών που χαρακτηρίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία "άντρα διαφθοράς".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να χαρίσει μέσω ρυθμίσεων τις ασφαλιστικές εισφορές των τραπεζών προς τα ταμεία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για περαιτέρω συνενώσεις ασφαλιστικών ταμείων μέσω κοινοπραξιών και για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για τις επόμενες γενιές, ρυθμίσεις που θα κανονιστούν αμφότερες μέσω διαλόγου.

Ερωτηθείς για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, επέκρινε την ΝΔ ότι δεν διεκδίκησε στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι "θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος".

Σε ο,τι αφορά τις "ενοικιάσεις εργαζομένων", μέτρο που όπως επισήμανε ο δημοσιογράφος θεσμοθετήθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε κατ' αρχήν ότι "υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας", προσθέτοντας ότι "είμαι έτοιμος για ελεγκτικά μέτρα ώστε να εφαρμοσθούν οι νόμοι, ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξει αναθεώρηση των νόμων".

Παπαρήγα για Κοινωνική Πολιτική

"Ο 20ός αιώνας έδειξε το πλεονέκτημα των σοσιαλιστικών χωρών στον τομέα των κοινωνικών παροχών, κάτι που μιμήθηκαν και καπιταλιστικές χώρες. Όμως, στις 4 του Οκτώβρη δεν κρίνεται ο σοσιαλισμός, αλλά το αν ο λαός θα είναι σε θέση μάχης για να αντιμετωπίσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ, κατευθύνσεις που έχει υπογράψει ο κ. Κ. Καραμανλής, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν έχει τοποθετηθεί, όπως δεν έχει τοποθετηθεί και το ΛΑΟΣ".

Την απάντηση έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ερώτημα που θα έβρισκε το κόμμα τα χρήματα αν αναλάμβανε την διακυβέρνηση της χώρας, εφόσον η θέση του είναι να κλείσουν οι ιδιωτικές τράπεζες, τα ιδιωτικά σχολεία και τα ιδιωτικά νοσοκομεία και συνεπώς δεν θα υπήρχε πλούτος για να φορολογήσει.

Η κα Παπαρήγα διευκρίνησε ότι στις κατευθύνσεις της ΕΕ είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η ευέλικτη αγορά εργασίας και συνεπώς ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα αποδυναμώσει τα δύο κόμματα εξουσίας θα ετοιμάσει "την αντεπίθεση του λαού, για ένα λαϊκό κίνημα που θα διεκδικεί το χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, την άνοδο των μισθών, το να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης".

Σε ερώτηση ότι το ΠΑΜΕ με την τακτική "εμείς και οι άλλοι", πλήττει τη μαζικότητα και αποτελεσματικότητα των αγώνων των εργαζομένων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε ότι "δεν είναι δυνατόν κομμουνιστές, ριζοσπάστες και αριστεροί να υποτάσσονται στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που υπέγραψαν σύμφωνο με τους βιομήχανους για κοινή έξοδο από την κρίση. Οι ηγεσίες αυτές ευθύνονται για την κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος. Ενωτικό κίνημα δεν μπορεί να γίνει ποτέ μ' αυτή την εργατική αριστοκρατία".

Τσίπρας για Κοινωνική Πολιτική

Στην ερώτηση σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας λόγω των πολλών διαδηλώσεων ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το πρόβλημα του εμπορικού κόσμου δεν είναι ότι δεν μπορούν να δουλέψουν τα καταστήματα λόγω των πορειών και των διαδηλώσεων, αλλά η οικονομική ασφυξία.

Υπάρχουν αυτή την στιγμή, πρόσθεσε, πάνω από 2 δισ. ακάλυπτες επιταγές και ενώ οι τράπεζες εισέπραξαν 28 δισ., οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να πάρουν δάνεια, οι τράπεζες πνίγουν τον εμπορικό κόσμο. Έρχονται δύσκολες ημέρες, είπε ο κ. Τσίπρας, και η κοινωνία θα διεκδικήσει. Το χειρότερο, πρόσθεσε, είναι να συζητήσουμε για απαγόρευση διαδηλώσεων. Είναι συνταγματικό δικαίωμα που υπερασπιζόμαστε. Από την άλλη, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τα συνδικάτα οφείλουν να κινηθούν για τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις κινητοποιήσεις.

Στην ερώτηση σχετικά με την μεγάλη άνοδο και στη συνέχεια την μεγάλη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε αυξημένη προσδοκία του κόσμου από την Αριστερά και παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη και απογοήτευσε τον κόσμο.

Ωστόσο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο και στους κοινωνικούς αγώνες. Έχουμε πάρει τα μαθήματά μας, είπε, και τώρα είμαστε ενωμένοι και στοχεύουμε να δώσουμε φωνή και δύναμη σε όσους δεν έχουν, ώστε να είναι δυνατή η κοινωνία την επομένη των εκλογών.

Καρατζαφέρης για Κοινωνική Πολιτική

Να αξιοποιηθούν τα "νεκρά χρήματα" που βρίσκονται στις θυρίδες ώστε να βγούμε από την κρίση, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ερωτηθείς αν επιμένει στις έμμεσες παραινέσεις του να "κάνει τα στραβά μάτια" το κράτος στην παραοικονομία.

Να βρούμε έναν τρόπο να βγουν τα χρήματα αυτά και να πέσουν στην αγορά", είπε και τόνισε πως η αγορά δεινοπαθεί και στα λεφτά αυτά δεν υπάρχει πρόσβαση στα λεφτά που είναι ανενεργά.

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι κατηγορείται πως εκφράζει απόψεις αναλόγως με την συγκυρία, ο κ. Καρατζαφέρης επικαλέστηκε το "βαρόμετρο" της "Καθημερινής" για να δηλώσει ότι το κόμμα του εμφανίζεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης ως το πιο υπεύθυνο.

Στην ερώτηση αν τώρα υπαναχωρεί από τις απόψεις που εξέφραζε στο παρελθόν για τον Κώστα Σημίτη - την περίοδο που είχε ξεσπάσει το θέμα με τις ταυτότητες - τον οποίο σήμερα χαρακτηρίζει "εθνικό κεφάλαιο" κι αν αυτό σημαίνει ότι θα τον έβλεπε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας,ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε ότι αν δεν είναι υποψήφιος ο Κάρολος Παπούλιας, πιστεύει πως στο αξίωμα αυτό πρέπει να αναδειχτεί ένα πρόσωπο με εμπειρία και ο κ. Σημίτης μπορεί να φανεί χρήσιμος, όπως και κάποιος άλλος που κατείχε τέτοια αξιώματα (Πρόεδρος της Βουλής κ.α).

Για το θέμα των ταυτοτήτων που εθίγη, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι το κόμμα του δεν βάζει ταφόπλακα, όπως έκανε ο κ. Καραμανλής.

Χρυσόγελος για Κοινωνική Πολιτική

Την αντίθεσή του με τα μέτρα καταστολής, όπως τα χαρακτήρισε, που εφαρμόζει η κυβέρνηση για το θέμα της μετανάστευσης, εξέφρασε ο επικεφαλής των "Πράσινων Οικολόγων" Νίκος Χρυσόγελος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παράλληλα επεσήμανε ότι μόνο με μια σοβαρή οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική, σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή πολιτική, μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Ακόμα, ο κ. Χρυσόγελος υποστήριξε ότι το 20% των λαθρομεταναστών που ήρθε στη χώρα μας και οι οποίοι είναι άνθρωποι απελπισμένοι, έχουν υποστεί βασανισμούς, ενώ πρότεινε οι 600.000 μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία, που εργάζονται στη χώρα μας να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να έχει η χώρα οικονομικό όφελος.

Ο επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων έκανε λόγο για κοινωνικό έργο που προσφέρουν οι μετανάστες σε πολλούς τομείς της οικονομίας μας και πρόσθεσε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε κοινωνικές περιβαλλοντικές πολιτικές και να δούμε το μεταναστευτικό πρόβλημα ως ευκαιρία να αναζωογονήσουμε τις υποβαθμισμένες περιοχές και όχι να εκμεταλλευόμαστε το φόβο. "Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ζήσουνε ανθρώπινα και να τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα τους για μια καλύτερη ζωή", κατέληξε.



ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Καραμανλής για Εξωτερική Πολιτική

"Στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας,στο βαθμό που θα εκπληρώσει όλες,μα όλες τις υποχρεώσεις της,απέναντι στην Ευρωπαική Ένωση", δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κώστας ΚΑραμανλής και πρόσθεσε ότι "μία Τουρκία που έχει αφομοιώσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες,συμφέρει όλους τους γείτονές της και την Ελλάδα".

Στο ερώτημα αν η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο Κώστας Καραμνλής τόνισε ότι "επειδή ακριβώς δεν τις έχει εκπληρώσει, η Ελλάδα έχει κάνει τις απαιτήσεις της τμήμα των ευρωπαϊκών απαιτήσεων".

Συνέχισε δε λέγοντας ότι "η Τουρκία κρίνεται και μάλιστα κομβικό σημείο της αξιολόγησής της είναι ο προσεχής Δεκέμβριος".

Ανέφερε ακόμη ότι η χώρα μας έχει δύο σημαντικές επιτυχίες: "Πρώτον ότι εντάχθηκε στον συμμαχικό σχεδιασμό, άσκηση στον Αη Στράτη και δεύτερον σε ό,τι αφορά την λαθρομετανάστευση ότι πέραν των εσωτερικών μέτρων, έχουμε κάνει κοινοτική πολιτική με κύριο αποδέκτη την Τουρκία".

Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ακόμη ότι είναι λάθος πως η Τουρκία έχει κλείσει όλα τα μέτωπα με άλλες χώρες. Το μεγαλύτερο μέτωπό της είναι στα ανατολικά, είπε.

Για δε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ανέφερε ότι "με τις ΗΠΑ είμαστε σύμμαχοι και πρέπει να έχουμε σχέσεις συνεργασίας. Είδα τον Μπαράκ Ομπάμα και εκκρεμούσε μία επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον, που θα έβαζε ξανά τα πράγματα σε σχέση στενής συνεργασίας".

Σημείωσε ότι άλλη γνώμη είχε η αμερικανική κυβέρνηση στο Βουκουρέστι για το θέμα των Σκοπίων - που ήθελε την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ - και άλλη θέση είχαμε εμείς που πείσαμε και τους υπόλοιπους εταίρους.

Αναφέρθηκε στους αγωγούς ενέργειας τονίζοντας ότι η χώρα μας προχωρά με γνώμωνα το εθνικό συμφέρον και όχι με το συμφέρον οποιουδήποτε τρίτου.

Παπανδρέου για Εξωτερική Πολιτική

"Επί 10 χρόνια ως υπουργός Εξωτερικών υπηρέτησα και αν εκλεγώ πρωθυπουργός θα συνεχίσω να υπηρετώ τα ελληνικά συμφέροντα. Όμως θα διεκδικώ", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει την "δυσφορία που εξέφρασε η Ρωσία για τα όσα είπε για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη" και ερωτηθείς αν θα αλλάξει τους όρους της συμφωνίας και τι απαντά σε όσους τον κατακρίνουν ότι με τις θέσεις του για τον αγωγό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η χώρα έχει χάσει το κύρος της διεθνώς και επέκρινε την κυβέρνηση πως σε ο,τι αφορά την Τουρκία έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες και απεμπόλησε το δικαίωμα του βέτο,"όταν τα θέματα που είχαν σχέση με την υφαλοκρηπίδα, τις πτήσεις και τις παραβιάσεις πάνω απο το Αιγαίο και το θέμα της Κύπρου, μπορούσαν να είχαν τεθεί επί τάπητος και να είχαμε διαπραγματευθεί σκληρά για να τελειώνουμε".
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αν το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί κυβέρνηση "δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο". Επίσης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως ήταν κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας, "ενώ η κυβέρνηση ήταν θετική επί Μπούς" και είναι κατά της εγκατάστασης πυραύλων στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ρωσία, ο κ.Παπανδρέου είπε ότι "έχω δουλέψει με τους Ρώσους για το Κοσσυφοπέδιο, συνδιαμορφώνοντας ένα κείμενο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ακεραιότητα της Σερβίας", ενώ ειδικά για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είπε ότι "επί των ημερών μας ξεκίνησε, επί των ημερών μας ελπίζω να τελειώσει, όμως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ορισμένα σημεία χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση".

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι δεν υπήρξε δυσφορία απο την Ρωσία "και το ξέρω απο τους Ρώσους".

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για την αξιοποίηση του αγωγού και σε σχέση με τις ευρυζωνικές επικοινωνίες στην περιοχή, αλλά και για την οικολογική προστασία της περιοχής και του Αιγαίου.
Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "αν υπάρξει προώθηση λύσης δεν υπάρχει λόγος βέτο", υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι "το ΠΑΣΟΚ έβαλε την "κόκκινη γραμμή και στήριξε την κυβέρνηση".



Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι με την κυβέρνησή του οι σχέσεις θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.
Παπαρήγα για Εξωτερική Πολιτική



"Η λογική της "ψωροκώσταινας" επανέρχεται συνεχώς με σύγχρονα κοσμοπολίτικα περιτυλίγματα. Είναι ασυμβίβαστη η θέση της ΕΕ με την λαϊκή ευημερία, τη φιλειρηνική θέση της Ελλάδας και την εγγύηση των συνόρων της", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ερωτηθείσα πως βλέπει το κόμμα της την επιβίωση της Ελλάδας έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ,συνασπισμούς με ιδιαίτερη οικονομική και γεωπολιτική σημασία.

Αναρωτήθηκε δε "από πότε ένα κόμμα κρίνεται για τις θέσεις του αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς και όχι από το κατά πόσο υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και της χώρας του".

Υπογράμμισε ακόμα ότι "το ΝΑΤΟ ευλογεί τις παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που κάνει η Τουρκία και μας υποχρεώνει,μαζί με την Τουρκία και παρά τους ισχυρισμούς της για γκρίζες ζώνες, να γινόμαστε χωροφύλακες άλλων λαών, που υποφέρουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ".

Αναφορικά με την κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ, αναρωτήθηκε για ποιό λόγο θα πρέπει η Ενωση να αποφασίζει για το πόσα και ποιά προϊόντα θα παράγει η Ελλάδα.

Σε άλλη ερώτηση αν θεωρεί ότι η πολιτική Ομπάμα θα μειώσει την ένταση στην περιοχή η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε ότι "μπορεί να υπάρχει αλλαγή τακτικής, αλλά όχι στρατηγικής. Ισως, θέλει ο κ. Ομπάμα να μεταφέρει την ένταση στην Ευρασία και το Αφγανιστάν και αλλού. Δεν έχει πολλές διαφορές με την πολιτική του Μπους".

Εφερε δε το παράδειγμα της μεταφοράς του αντιπυραυλικού συστήματος προς νότο με πλοία στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια,για να αναρωτηθεί για ποιό λόγο δεν τοποθετήθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και κατέληξε λέγοντας ότι "ο κ. Ομπάμα είναι υπέρ των ηγετικών συμφερόντων των ΗΠΑ και το ΚΚΕ υπέρ των συμφερόντων των λαών".

Τσίπρας για Εξωτερική Πολιτική

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ευρωπαϊκής συμμετοχής της χώρας δήλωσε ότι η παράταξη αγωνίζεται στο ευρωπαικό πλαίσιο, σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα και κινήματα για την αλλαγή της ΕΕ.

Το πρόβλημα, όμως, πρόσθεσε, είναι η κυριαρχη πολιτική εντός της ΕΕ και η Ελλάδα ούτε έξω πηγαίνει καλά, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί ακολουθησε πιστά τις επιταγές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Επίσης,είπε ο κ.Τσίπρας,η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη και στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας υπέρ της οποίας τάχθηκε και ενώ σήμερα ο Πρόεδρος Ομπάμα την έχει ακυρώσει.

Η χώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, έμεινε εγκλωβισμένη σε αυτά που ορίζουν ΕΕ,ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Πάντως,είπε ο κ. Τσίπρας,δεν είμαστε αισιόδοξοι με κυβερνητική εναλλαγή, ότι, δηλαδή,θα αλλαξει κάτι προς το καλύτερο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παραβιάσεις και παραβάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε οτι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μπεί σε μιά εξωφρενική κούρσα εξοπλισμών και τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ισόρροπη μείωσή τους, πόσο μάλλον που σήμερα αντιμετωπίζουμε και μεγάλη οικονομική κρίση

Καρατζαφέρης για Εξωτερική Πολιτική

"Δεν ωφελούν τα ζεϊμπέκικα, οι κουμπαριές και τα γελάκια" είπε ο Γ. Καρατζαφέρης ερωτηθείς για την στάση που πρέπει να τηρεί η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία. "Εμείς είμαστε Ελλάδα και πρέπει να αμυνθούμε, να πάρουμε παραδείγματα από χώρες όπως το Ισραήλ που έχουν προβλήματα γύρω τους" είπε και συμπλήρωσε ότι τώρα με την Τουρκία δεν έχουμε εμπλοκή γιατί λέμε σε όλα ναι, όταν δεν θα λέμε θα έχουμε, συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε αντιφατική την πολιτική που αυξάνει τους εξοπλισμούς και μειώνει τη θητεία και τόνισε ότι πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα, να έχουμε θάρρος και σοβαρότητα και όχι να σκύβουμε το κεφάλι. Εκτίμησε δε ότι η κατάσταση είναι τραγική λόγω της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση.

"Να οριοθετήσουμε τα σύνορα", είπε εξάλλου ο Γ. Καρατζαφέρης ερωτηθείς για το που πρέπει να στοχεύει ένας διάλογος για την λαθρομετανάστευση με την ΕΕ. "Είμαστε ξέφραγο αμπέλι" τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε την συνδρομή της Ευρώπης.



Χρυσόγελος για Εξωτερική Πολιτική



Συμβιβαστική λύση με την ΠΓΔΜ με σύνθετη ονομαστία, ήταν η πρόταση του επικεφαλής των Οικολόγων - Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, σε απαντήση σχετικής ερώτησης.

Τόνισε ότι οι θέσεις του κόμματος του είναι ξεκάθαρες και απηχούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και έχουν εκφραστεί από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990.

Ακόμα είπε ότι το 1991 η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα, με τη βοήθεια της ΕΕ και με το πακέτο Πινέιρο,να εξασφαλίσει μια συμβιβαστική λύση, αλλά, δυστυχώς, τότε κυριάρχησαν ακραίες απόψεις, που οδήγησαν να έχουμε φτάσει σε μία δύσκολη φάση.

"Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους Βαλκανικούς πολέμους για να επιβάλουμε κάτι. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να λύσουμε το πρόβλημα με βάση το διεθνές δίκαιο και τα εργαλεία που έχουμε είναι η ΕΕ",σημείωσε.

Στην ερώτηση ότι κάποια από τα στελέχη του κόμματος του έθεσαν θέμα "Μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσόγελος απάντησε ότι η θέση του κόμματος του είναι ξεκάθαρη για μια σύνθετη ονομασία με βάση το διεθνές δίκαιο.

"Υπάρχουν ακόμη κάποιες ακραίες απόψεις στην Ελλάδα, που λένε καμία συνεργασία, κανέναν συμβιβασμό. Θα οδηγηθούμε, όμως, έτσι να αναγνωριστεί η γειτονική χώρα από όλους με σκέτο "Μακεδονία". Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε μια σύνθετη ονομασία,να δυναμώσει ο ρόλος της ελληνικής Μακεδονίας, να ακούγεται να δυναμώσει ως περιφέρεια, να έχει έντονη παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι",τόνισε.





ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καραμανλής για Περιβάλλον

"Τα κριτήρια για την συμμετοχή στους συνδυασμούς του κόμματος αφορούν την συνολική πολιτική παρουσία των στελεχών" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση και χαρακτήρισε κακή την σύγκριση των περιπτώσεων του κ. Βασίλη Μαγγίνα με τον κ. Γιώργο Σουφλιά λόγω του θέματος που είχε ανακύψει στο παρελθόν. Ειδικότερα, είπε ότι το παράδειγμα με τον κ. Σουφλιά είναι ατυχές και πρόσθεσε ότι "ο κ. Σουφλιάς είχε άδεια για δύο σπίτια, ήθελε άδεια για ένα και ενώ ήταν ένα τυπικό θέμα που έπρεπε να λυθεί σε 48 ώρες καθυστέρησε αδικαιολόγητα".

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για το περιβάλλον, θυμίζοντας το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια, το κτηματολόγιο που γίνεται πράξη. Σημείωσε ακόμη ότι επί των ημερών της κυβέρνησής του τετραπλασιάστηκε η ανακύκλωση, διπλασιάζεται το Μετρό της Αθήνας που είναι μέσο φιλικό για το περιβάλλον, ξεκινά και το Μετρό της Θεσσαλονίκης, προχωρά η ανάπλαση στην Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό, η χώρα μας αναπτύσσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρωτόκολλο του Κιότο.

Στο θέμα των πυρκαγιών είπε ότι είναι λάθος να λέγεται ότι δεν αποδίδονται ευθύνες και υπενθύμισε ότι έχουν γίνει συλλήψεις και έχουν ασκηθεί διώξεις για εμπρησμό σε υπόπτους. Πρόσθεσε ότι όταν αναφερόμαστε σε μία φωτιά ξεχνάμε πόσες άλλες έχουν σβήσει. Για τις ευθύνες ανέφερε ότι "δεν μπορώ να πω αν επιχειρησιακά έγιναν όλα τέλεια, υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη, ωστόσο δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την αυτοθυσία χιλιάδων ανθρώπων που έδωσαν την μάχη με τις φλόγες".


Παπανδρέου για Περιβάλλον

"Θα αποσύρουμε το χωροταξικό για τον τουρισμό γιατί είναι καταστροφικό για τα νησιά μας", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου,υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να τελειώνουμε με την Ελλάδα του real estate".

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της "Πράσινης Ανάπτυξης", τονίζοντας πως αυτή δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά και την αλλαγή των παραγωγικών δομών και της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

"Αυτά θα δώσουν δουλειές και θεωρώ ότι είναι η μεγάλη ιστορική ευκαιρία για τον αναπροσανατολισμό της χώρας", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς πώς θα ανακόψει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "οι κοινωνίες πρέπει να συμμετάσχουν στα κέρδη και στην ενέργεια, να είναι μέρος της "πράσινης ανάπτυξης" και της ("πράσινης") επιχείρησης".

Σε ερώτηση τί σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Γιώργος Παπανδρέου, απάντησε ότι "θέλω το υπουργείο Περιβάλλοντος-Χωροταξίας να ειναι και Ενέργειας", ενώ σε ο,τι αφορά την εκτροπή του Αχελώου τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής της αγροτικής παραγωγής και της απεξάρτησης απο το υδροβόρο βαμβάκι, που έφερε ως παράδειγμα. Και ανέφερε ότι πρέπει να δούμε πώς θα δώσουμε νερό για λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες, προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα φράγματα της Θεσσαλίας, αξιολογώντας ταυτόχρονα και το θέμα του Αχελώου.



Τσίπρας για Περιβάλλον

Στην ερώτηση αν θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα οικολογικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο θέμα της "Πράσινης Ανάπτυξης" ο κ. Τσίπρας είπε ότι "η πράσινη ανάπτυξη ακούγεται πλέον από όλα τα κόμματα και όλα τα κόμματα λένε ότι έχουν περιβαλλοντική πολιτική". Εμείς, πρόσθεσε, ενσωματώνουμε στις θέσεις μας την οικολογική πολιτική. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα: Θα πρόκειται για μια προσπάθεια για αποκατάσταση του περιβάλλοντος ή θα έχει προσανατολισμό το κέρδος, γιατί αν ισχύσει το δεύτερο, συμπλήρωσε, τότε θα είναι η μεγάλη φούσκα της νέας εποχής.

Εμείς, είπε ο κ. Τσίπρας, είμαστε υπέρ ενός οικολογικού μετασχηματισμού. Ωστόσο, κατέληξε, για να κάνεις περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να έρθεις σε ρήξη με τα συμφέροντα που εμείς συγκρουστήκαμε, όπως συνέβη με τον Ασωπό, τον Βοτανικό όπου θα γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού αλλά όχι το εμπορικό κέντρο και έτσι θα συνεχίσουμε.

Στην ερώτηση πως βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο ιδιωτικών επενδύσεων στον οικολογικό τομέα ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει σημασία σε ποιά παραγωγική βάση θα αναπτυχθεί η Πράσινη Οικονομία. Γιατί, όπως είπε, αν οι πολυεθνικές θα κλείσουν τις μεγάλες συμφωνίες θα έχουμε ανάπτυξη οικολογική, αλλά θα έχει κοινωνικό κόστος και χαμένες θέσεις εργασίες, ενώ εμείς υποστηρίζουμε ένα μοντέλο στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Παπαρήγα για Περιβάλλον

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του δημάρχου Νικαίας που αντιτάχθηκε στο σύστημα ανακύκλωσης σκουπιδιών, επειδή ήταν ιδιωτικό, χωρίς παράλληλα να προχωρήσει στη σύσταση δημοτικής εταιρείας ανακύκλωσης, δήλωσε ότι "αντιδρούμε σε πολιτικές που στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δεν είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη περιβαλλοντικής πολιτικής".

Αναρωτήθηκε δε για ποιό λόγο οι χώροι αυτοί πρέπει να αφήνονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η κα Παπαρήγα ανέφερε ακόμη ότι στην Ελλάδα βλέπουμε "παρέλαση εταιριών, επιχειρήσεων και κρατών για την ανακύκλωση των σκουπιδιών και το βιολογικό καθαρισμό" και επισήμανε "δεν είμαστε κατά της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην πράσινη ανάπτυξη και την πράσινη βιομηχανία. Αραγε αυτοί δεν θα απολύουν; Δεν θα διατηρήσουν το μεροκάματο στα σημερινά 30 ευρώ; Δεν θα εφαρμόσουν αντεργατική νομοθεσία;".

Και κατέληξε λέγοντας στις σημερινές συνθήκες διεκδικούμε περιβαλλοντική πολιτική, αλλά το ζήτημα είναι για ποιόν γίνεται η ανάπτυξη και από ποιόν.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πως θα έβλεπε το ΚΚΕ την περίπτωση ιδιωτικών επενδύσεων σε πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή της Πτολεμαϊδας, η κα Παπαρήγα απάντησε ότι "με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων οι εργαζόμενοι μπαίνουν στο δίλημμα "στα Τρίκαλα στα δυό στενά".Δηλαδή να προτιμήσουν τη ΔΕΗ και το λιγνίτη που είναι ακριβός, καταστρέφει το περιβάλλον και προκαλεί καρκίνο ή να προτιμήσουν τον πράσινο βιομήχανο. Το δίλημμα πρέπει να αρθεί. Χρειάζεται αντίσταση. Οι μορφές ενέργειας που χρησιμοποιούμε να γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον και λαϊκό έλεγχο. Χρειάζεται ένα χειραφετημένο κίνημα που δεν θα προσκυνάει τους βιομήχανους αλλά θα τους αντιπαλεύει".

Καρατζαφέρης για Περιβάλλον

Το περιβάλλον είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, αλλά πρέπει να φτιάξουμε τη ζωή τόσων ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ερωτηθείς αν και μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες επιμένει στην τοποθέτησή του στην τηλεμαχία των ευρωεκλογών ότι το περιβάλλον κατέχει τη δεύτερη θέση και στην θέση του σύμφωνα με την οποία όταν οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε, λίγο τους ενδιαφέρει για την πρασινάδα".

Έχουμε 2,5 εκατ. ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχιας,ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ευαισθησία του για το Περιβάλλον φαίνεται από τις πάρα πολλές ερωτήσεις που ο ίδιος ως ευρωβουλευτής κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο και από το γεγονός ότι στη Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε πρόταση νόμου να εισαχθεί το μάθημα της περιβαλλοντικής συνείδησης στα σχολεία.

Έχουμε ευαισθησίες, είπε, όμως ξέρουμε και τη δομή της κοινωνίας.

Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι ματαιοπονούμε όλοι, αν δεν συμφωνήσουμε να πείσουμε τις μεγάλες δυνάμεις να συμπλεύσουν με τους μικρούς.

Χρυσόγελος για Περιβάλλον

"Η πράσινη οικονομία είναι η μόνη ευκαιρία για το περιβάλλον. Δημιουργεί θέσεις εργασίας και είναι κοινωνική και υπεύθυνη οικονομία",τόνισε ο επικεφαλής των Οικολόγων - Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το περιβάλλον.

Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη να αλλάξει επί της ουσίας και γρήγορα η οικονομία, να γίνει πράσινη οικονομία και η πραγματική ευκαιρία είναι να απεξαρτηθούμε από το πετρέλαιο και από τον λιγνίτη.

"Είμαστε στην εποχή που τελειώνει το πετρέλαιο και οι κυβερνήσεις κοιμούνται και δεν το αντιλαμβάνονται. Ο λιγνίτης θα είναι πολύ ακριβός σε λίγο καιρό και είναι εντελώς λάθος που τα κόμματα δεν το έχουν αντιληφθεί",σημείωσε.

Ακόμα τόνισε ότι η απουσία οικολογικής πολιτικής κοστίζει και έφερε ως παράδειγμα τις καταστροφές στην Ηλεία και την Εύβοια, που, όπως είπε, δόθηκαν για πρόληψη μόνο 15 εκατ. ευρώ, ενώ για την αντιμετώπιση των ζημιών 15 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση αν το κόμμα του αισθάνεται να απειλείται καθώς τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν εντάξει στα προγράμματα τους την πράσινη οικονομία, ο Νίκος Χρυσόγελος απάντησε αρνητικά.

"Το θέμα είναι να υιοθετηθούν πραγματικά και όχι στα λόγια οι "πράσινες πολιτικές". Πρέπει να γίνουν τομές. Και το κύριο είναι να δούμε τα κόμματα να τις εφαρμόζουν στη πράξη, με συγκεκριμένα προγράμματα και όχι να αρκούνται να τα λένε στα ντιμπέιτ ή να μένουν στα λόγια",πρόσθεσε.-



ΠΑΙΔΕΙΑ



Καραμανλής για Παιδεία

"Όταν πεθαίνει ένας νέος άνθρωπος μας λυπεί, μας θλίβει και το καταδικάζουμε", ανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στα επεισόδια στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2008 και το θάνατο του Α.Γρηγορόπουλου.

Και πρόσθεσε:

"Η πολιτεία αντέδρασε με σωφροσύνη, όλοι θυμόμαστε τα γεγονότα.Αν είχαμε έξαρση των θυμάτων φανταζόμαστε που θα έφτανε η κατάσταση".

Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, το ερώτημα είναι:"τί πρέπει να γίνει; Η κυβέρνηση προχώρησε σε μία σειρά από αποφασιστικές και αποτελεσματικές πολιτικές. Χρειάζονται κι άλλες θεσμικές παρεμβάσεις. Δεν μπορεί 30 ή 40 άνθρωποι να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας,ενώ χρειάζεται αυστηροποίηση του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο".

Εξήγησε δε ότι όλοι έχουμε δικαίωμα να διαδηλώνουμε και να εκφράζουμε τις απόψεις μας, ωστόσο δεν μπορεί το πανεπιστημιακό άσυλο να γίνεται κέντρο για πράξεις λεηλασίας και τυφλής βίας.

Για τον φόνο του Α. Γρηγορόπουλου είπε ότι "είναι ένα θλιβερό γεγονός,αλλά η πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της" και τόνισε ότι σε ένα τέτοιο θέμα όπως και σε ζητήματα μείζονος σημασία "δεν μετρώ τα πράγματα δημοσκοπικά".

Οι δημοσκοπήσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά δεν μπορούν να είναι το καθοριστικό κριτήριο.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι από τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου η Πολιτεία έβγαλε συμπεράσματα, απέφυγε τα χειρότερα και η στάση της έγινε πιο σθεναρή.



Παπανδρέου για Παιδεία

"Φύγαμε από την συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης λόγω της νοθείας της ΝΔ στο άρθρο 24 για τα δάση" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στα ερωτήματα "γιατί το ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω για το άρθρο 16" αλλά και "σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός αν θα αλλάξει κορυφαίες πολιτικές του επιλογές λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων".

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι υπάρχει αναγκαιότητα μεγάλων αλλαγών στην Παιδεία ώστε να γίνει "ένα εργαλείο ανάπτυξης, προσβάσιμο σε όλους και με ενισχυμένη την δημόσια δωρεάν Παιδεία".

"Σήμερα η ελληνική οικογένεια δίνει στην φροντιστηριακή παιδεία 4 δισ. ευρώ" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατακρίνοντας επίσης το "γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό" εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ ενός σχολείου που είναι κέντρο της γειτονιάς, υπέρ πτυχίων που είναι συνδεδεμένα με την περιφερειακή ανάπτυξη και δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση της Παιδείας με 1 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 5% του ΑΕΠ μέσα σε διάστημα τετραετίας.

Ερωτηθείς για τα κολλέγια υπενθύμισε ότι είχε πει πως "αυτά θα υπάρχουν, άρα χρειάζονταν ρυθμίσεις" και επέκρινε την κυβέρνηση ότι "σήμερα τα αντιμετωπίζει με πελατειακό τρόπο".

"Ολα να αξιολογούνται και να πιστοποιούνται, αλλιώς θα έχουμε κερδοσκοπία και υποβάθμιση της Παιδείας" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας οτι "το θέμα δεν είναι τα κολλέγια αλλά η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας".



Παπαρήγα για Παιδεία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ερωτηθείσα για ποιό λόγο το ΚΚΕ στερεί από τους γονείς τη δυνατότητα να επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους, τάχθηκε υπέρ της δημόσιας, δωρεάν και καθολικής παιδείας, χωρίς ταξικούς φραγμούς και χωρίς ιδιώτες επιχειρηματίες στον τομέα αυτό.

"Πράγματι καμία χώρα δεν ακολουθεί το σύστημα μόνο της δημόσιας παιδείας και αυτό οφείλεται στο ότι έχουν το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης. Οι επιχειρηματίες επενδύοντας στην παιδεία στοχεύουν όχι μόνο σε οικονομικά κέρδη, αλλά και στη χειραγώγηση των μυαλών των νέων ανθρώπων. Η κατάσταση είναι τραγική γιατί βομβαρδίζουν τόσο τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών, όσο και τα μυαλά των παιδιών, με στόχο ένα ευέλικτο, φτηνό και πειθαρχημένο εργατικό δυναμικό", δήλωσε .

Σε άλλη ερώτηση πώς είναι δυνατόν το ΚΚΕ να τάσσεται κατά των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην παιδεία και υπέρ των κομματικών επιχειρήσεων, η κα Παπαρήγα τόνισε: "Να σταματήσει το παραμύθι των κομματικών επιχειρήσεων. Το ΚΚΕ έχει επιχειρήσεις που του δίνουν έσοδα για το τύπωμα του Ριζοσπάστη, του προπαγανδιστικού του υλικού και της έκδοσης κάποιων βιβλίων. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν αποβλέπουν σε κέρδη, δεν έχουν επενδύσεις στο Χρηματιστήριο, σε πολυκλαδικές επιχειρήσεις, ούτε αποβλέπουν στον πλουτισμό των στελεχών του κόμματος . Εμείς, απλώς, επιδιώκουμε την αυτοδυναμία μας στον τομέα της προπαγάνδας και των εκδόσεων από το κράτος και τους επιχειρηματίες. Δεν έχουμε νεόπλουτους στο κόμμα μας".

Καρατζαφέρης για Παιδεία

"Αν ο άνθρωπος που φοράει κουκούλα πάει να κάψει ένα μαγαζί και εμμένει σε εγκληματικές ενέργειες πρέπει να ελεγχθεί, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος", είπε ο Γ. Καρατζαφέρης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι με τους ανθρώπους που έχασαν τον προσανατολισμό τους πρέπει να κάνουμε διάλογο, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το ποιά τελικά είναι η θέση του στο ζήτημα της "κουκούλας".

"Όποιος κρύβει το πρόσωπό του κάτι έχει να κρύψει" είπε εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν σκηνές σαν του Δεκεμβρίου και επανέλαβε την ανάγκη να ακούσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους, ώστε να μη επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.



ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ



Καραμανλής για Δημόσια Διοίκηση

"Απαράδεκτα μυθεύματα",χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Σ. Τσιτουρίδη περί "διαπλοκής στο Μαξίμου και στην Ρηγίλλης", ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και επανέλαβε ότι "ο καθένας κρίνεται από την συνολική του συμπεριφορά".

Δήλωσε ότι η διαφάνεια χρειάζεται διαρκή αγώνα και πρόσθεσε ότι "πότε δεν είπα ότι είμαι αλάνθαστος" και υπογράμμισε με κατηγορηματικότητα ότι επί των ημερών του "συμφέροντα και διαπλοκή δεν συγκυβερνούν".

Για τις υποθέσεις διαφθοράς της πενταετίας σημείωσε ότι για όσες από αυτές υπήρχαν σκιές οδηγήθηκαν στην διακιοσύνη.

Για την υπόθεση Βατοπεδίου επισήμανε ότι εκτυλίχθηκε στην διάρκεια μίας ολόκληρης δεκαετίας και θύμισε ότι ο ίδιος είχε αναγνωρίσει το λάθος του.

Αναφέρθηκε στην λειτουργία της Δικαιοσύνης,λέγοντας ότι "δεν κάνω κρίσεις για την Δικαιοσύνη. Πρέπει να την στηρίζουμε ακόμη και όταν μερικές φορές δεν ενεργεί με την ταχύτητα που θα θέλαμε".

Μίλησε γενικότερα στην Δημόσια Διοίκηση,λέγοντας ότι "όταν αναφερόμαστε στις μεταρρυθμίσεις εννοούμε την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση.Πρέπει να γίνει μία τομή".

Υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε προτείνει στη Συνταγματική αναθεώρηση αλλαγές στις προσλήψεις και στην ανέλιξη των υπαλλήλων στην Διοίκηση,αλλά και στον τρόπο απόδοσης των ευθυνών για να γίνει πιο ευέλικτη και αποδοτική, όμως τα άλλα κόμματα αρνήθηκαν.



Παπανδρέου για Δημόσια Διοίκηση

"Εχω πεί ότι θα ήθελα τον κ. Σημίτη στην Βουλή. Εγώ βάζω πλαίσιο αρχών και αξιών το οποίο θα ισχύσει και στο κράτος", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α Παπανδρέου, κληθείς να σχολιάσει "φήμες" ότι δεν ήθελε τον πρώην πρωθυπουργός και άλλα στελέχη του Κινήματος στα ψηφοδέλτια και ερωτηθείς ποιούς προειδοποιεί να μην ράβουν κοστούμια.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι παρά το γεγονός πως ο ίδιος είχε καταθέσει προτάσεις για την διαφθορά, "δεν υπήρξε τόλμη απο την κυβέρνηση και τον κ.Καραμανλή να λύσει αυτές τις υποθέσεις οι οποίες παραγράφηκαν με το κλείσιμο της Βουλής".

"Θα είμαι άτεγκτος, δεν θα αφήσω τέτοιες υποθέσεις να εκκρεμούν", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πως θα "νοικοκυρέψει" το κράτος, όταν δεν έχει καταφέρει να "μαζέψει" τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε οτι έχει συμβεί το αντίθετο, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει κάνει σοβαρές οικονομίες, ενώ όλα τα έσοδα και τα έξοδά του είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα είναι συμμετοχικό κόμμα, υπενθύμισε οτι ο ίδιος εξελέγη απο περίπου 900.000 άτομα, ανέφερε ότι μιλά στο εξωτερικό κατόπιν προσκλήσεων για τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι "αυτές τις καινοτομίες θα φέρουμε και στην διακυβέρνηση".


Παπαρήγα για Δημόσια Διοίκηση

Στην ενότητα Κυβέρνηση - Δημόσια Διοίκηση και στην ερώτηση σχετικά με τη θέση που παίρνει το ΚΚΕ για το ζήτημα των αυθαιρέτων τα οποία στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατομμύρια ακίνητα, η Γενική γραμματέας του ΚΚΕ τοποθετήθηκε υπέρ του να κατεδαφιστούν οι βίλες. Επίσης υποστήριξε την εξαγορά από το δημόσιο ή την δήμευση της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας και της συνεταιριστικής ιδιοκτησίας.

Όσον αφορά τα αυθαίρετα σε μπαζωμένα ρέματα και περιοχές μεγάλης σεισμικότητας, τοποθετήθηκε υπέρ δημοσίων επενδύσεων, με ευθύνη της Εργατικής Κατοικίας για την μετεγκατάσταση των ιδιοκτητών των αυθαιρέτων. Πρόσθεσε δε ότι θέση του ΚΚΕ είναι "η γη να αποτελεί λαϊκή ιδιοκτησία με σεβασμό του δικαιώματος της ατομικής ιδιοκτησίας στο πρώτο ή το δεύτερο σπίτι". Και υπογράμμισε ότι "δεν πρέπει να χτυπηθούν τα λαϊκά στρώματα που βρήκαν ένα σωσίβιο με τα αυθαίρετα και τελικά η ζωή τους έγινε πιο περίπλοκη".

Εξάλλου, διευκρίνισε ότι "την παρανομία των αυθαιρέτων ευνόησαν οι κυβερνήσεις για ψήφους, για την ανασύνταξη του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα από την κατοχή και μετά" και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν ακολουθήσει πολιτική κερδοσκοπίας της γης και συγκέντρωσής της σε λίγα χέρια".

Τσίπρας για Δημόσια Διοίκηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε την επετειο από τα επεισόδια που σημειώθηκαν περυσι τον Δεκέμβριο και τί θα συμβούλευε τους νέους ή και την αστυνομία, δήλωσε ότι κατ΄αρχήν πρέπει να συγκρατήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στα περυσινά επεισόδια και οδήγησαν χιλιάδες νέους στους δρομους.

Εμείς κατηγορηθήκαμε βάναυσα,είπε ο κ.Τσίπρας,αλλά το κόμμα μας ήταν που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου από την κρίση.

Οι νέοι,είπε ο κ. Τσίπρας,δίκαια εξεγείρονται γιατί αντιμετωπίζουν σειρά μεγάλων προβλημάτων στα σχολεία, στα πανεπιστήμια,σπουδάζουν,παίρνουν πτυχία,αλλά είναι άνεργοι, ενώ είμαστε τελευταίοι στις δαπάνες για την Παιδεία και είμαστε μιά χώρα που εχθρεύεται τη νεολαία.

Αν οι νέοι βρεθούν ξανά στο δρομο θα έχουν δίκιο και οι αστυνομικές δυναμεις πρέπει να τους αντιμετωπίσουν όχι με ξύλο αλλά με ευπρέπεια, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

Στην ερώτηση γιατί στο πρόγραμμα του κόμματος υπάρχει θέση κατά των προφυλακίσεων,ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι αδιανόητο να βρίσκεται στη φυλακή κάποιος και ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι να γίνονται οι δίκες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι φυλακές στενάζουν από προφυλακισμένους και αυτό πρέπει να σταματήσει,κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Καρατζαφέρης για Δημόσια Διοίκηση

"Όλοι πρέπει να φορολογηθούμε. Και η Εκκλησία", απάντησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης στο σχετικό ερώτημα προσθέτοντας ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης και όταν υπάρχουν άκληροι αγρότες, η περιουσία της Εκκλησίας δεν είναι δυνατόν να μένει ανενεργή.

"Να το δούμε αυτό το θέμα", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. "Λυπάμαι" είπε "γι αυτό που γίνεται να μην συνδράμει η Εκκλησία" και πρόσθεσε ότι η Εκκλησία πρέπει να αρκεστεί στα θρησκευτικά καθήκοντά της και να μείνει μακριά από επιχειρηματικές δραστηριότητες. "Όχι μπίζνες. Όχι στα τραστ, ακόμη και της Εκκλησίας. Όλοι πρέπει να φορολογηθούμε" κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.



ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

Κ.Καραμανλής

"Ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι διαρκής και δεν ανέχομαι μύγα στο σπαθί μου. 'Ολες οι υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη" ανέφερε ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπανδρέου και ακολούθως πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία, αλλά συνεργασία δεν σημαίνει να πετάμε πομφόλυγες για να δημιουργούμε εντυπώσεις".

Ο κ. Καραμανλής επανήλθε στο θέμα της οικονομίας υποστηρίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου απαντά αόριστα στο "που θα βρει τα χρήματα για το οικονομικό του πρόγραμμα" και πρόσθεσε ότι "έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους. Τον δρόμο της υπευθυνότητας που προτείνει η κυβέρνηση και τον δρόμο των εύκολων υποσχέσεων και του λαϊκισμού που προτείνει ο κ. Παπανδρέου".

Σε ερώτηση της κ. Αλέκας Παπαρήγα σχετικά με την φορολογία, αφού ανέφερε ότι στα είδη πολυτελείας επιβάλλονται οι υψηλότεροι δυνατοί φόροι, πρόσθεσε ότι "την ώρα που έχουμε πρόβλημα εσόδων είναι λάθος να εκπέμψουμε μήνυμα μείωσης των φόρων". Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει σημαντικά τους φόρους και θύμισε ότι αύξησε το αφορολόγητο και τους φορολογικούς συντελεστές. Από εκεί και πέρα, συνέχισε, πρέπει να δούμε τις αντοχές της οικονομίας και να προσπαθήσουμε για την μείωση των δημοσίων δαπανών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε ερώτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα για τα κοινοτικά προγράμματα "stage" και κατά πόσο είναι ηθική η εκμετάλλευση των εργαζομένων, ο κ. Καραμανλής απάντησε: "τα προγράμματα είναι νόμιμα και είναι συμβατά με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ δίνουν ανάσα απασχόλησης και εμπειρίας σε χιλιάδες νέους. Δηλαδή τι να κάναμε, να μην αξιοποιούσαμε τα προγράμματα, να πετάξουμε τα λεφτά αυτά;". Απευθύνθηκε όμως και εκείνος στον κ. Τσίπρα ρωτώντας: "είστε υπέρ του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται τώρα το πανεπιστημιακό άσυλο;".

Γ.Παπανδρέου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς απο τον πρωθυπουργό στη διάρκεια της τηλεμαχίας πώς θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις παροχές που προτείνει και τις οποίες ο κ. Κ. Καραμανλής εκτιμά στα 10 δισ. ευρώ,την ώρα που και ο κ. Γ. Παπανδρέου μιλά για "νοικοκύρεμα",ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για "έσοδα από δήθεν ανείσπρακτες οφειλές",επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας οτι "μιλάτε εσείς 6 χρόνια μετά, για σπατάλες και για παροχές όταν εκτινάξατε τα χρέη και τα ελλείμματα στα ύψη;".

"Εγώ είμαι αποφασισμένος για νοικοκύρεμα, ενώ δεν λέω οτι μπορούμε να εισπράξουμε ολους τους ανείσπρακτους φόρους, αλλά ένα μεγάλο μέρος τους", είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε οτι η ΝΔ κοστολογεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ άλλοτε στα 10 δισ. και άλλοτε στα 20 δισ και υποστήριξε οτι "το πρόγραμμά μας για την τόνωση της οικονομίας ανέρχεται σε 2,5 με 3 δισ ευρώ".

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε επίσης οτι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για μια σοβαρή αναδιανομή του εισοδήματος, μέσω ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

"Θα περίμενα μεγαλύτερη σοβαρότητα απο τον κ. Καρατζαφέρη σε ο,τι αφορά τις πηγές του", απάντησε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ ο οποίος επικαλέστηκε επικριτικές αναφορές από το παρελθόν του Θ. Πάγκαλου για την πολιτική του κ.Παπανδρέου, αλλά και τον πρόεδρο των ανταποκριτών στον Καναδά Θωμά Σάρα,που υποστηρίζει οτι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα είχε πεί "ότι καλύτερα λίγα στρέμματα λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν και να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδυα".

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "δέκα χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών όχι μόνο δεν παρέδωσα σπιθαμή γής, αλλά κατάφερα το μεγαλύτερο ισως κατόρθωμα που έγινε στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια: Την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ,όταν μάλιστα αντιδρούσαν και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και η Τουρκία που απειλούσε να χρησιμοποιήσει ολα τα μέσα για να μην μπεί η Κύπρος στην ΕΕ".

"Δεν άνοιξε μύτη",είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "η πράξη μου στον χώρο της εξωτερικής πολιτικής τα λέει όλα".

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για μη ουσιαστική παρουσία ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, ερωτηθείς απο τον Νίκο Χρυσόγελο και πρόσθεσε οτι μεταβαίνει στον ΟΗΕ για να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τις κλιματικές αλλαγές.

Πρόσθεσε δε οτι η περιοχή της Κοζάνης μπορεί να μετατραπεί σε τόπο ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.



Κ.Καραμανλής

"Οι τραυματικές εμπειρίες μας διδάσκουν όλους", τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις πυρκαγιές του 2007 και του 2009.

Σημείωσε, όμως, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χιλιάδες φωτιές σβήστηκαν.

Επίσης είπε ότι οι πυκραγιές δεν είναι φαινόμενο μόνο στην χώρα μας και επισήμανε ότι κάηκε πρόσφατα η Καλιφόρνια και η μισή Αυστραλία.

Πέραν αυτού υποστήριξε ότι η πυροσβεστική κάνει την δουλειά της και ο συντονισμός των υπηρεσιών λειτουργεί.

Υπάρχει, συνέχισε, ένα θέμα πρόληψης και έγκαιρης ειδοποίησης, αλλά πρόσθεσε ότι η δασική υπηρεσία έχει αποψιλωθεί από τις αρμοδιότητές της από το 1998.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η δασική υπηρεσία χωρίς να αναμειγνύεται στην κατάσβεση να αποκτήσει αρμοδιότητες στην πρόληψη και στην ειδοποίηση για τις πυρκαγιές.

"Δεν υπάρχει δυναμική που να ενισχύει το ΠΑΣΟΚ",δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι υπάρχει προβληματισμός στους φίλους της ΝΔ, που πρέπει να πεισθούν να επιστρέψουν στο κόμμα για λόγους που σχετίζονται με τα μεγάλα διλήματα που έχει μπροστά της η χώρα.

Επανέλαβε δε την θέση του για το ΛΑΟΣ, λέγοντας ότι "μένω σταθερός στην θέση μου για το ποιά είναι μετριοπαθής και ποιά είναι ακραία στάση".

Ο Κ. Καραμανλής επιτέθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι ενώ τους αριθμούς για την οικονομία τους γνωρίζει και ξέρει ότι επιβάλλουν δύσκολες αποφάσεις, παρουσιάζει στον ελληνικό λαό "ένα δήθεν πρόγραμμα που παραπλανά τους πολίτες και το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εμπαιγμός".

Κατέληξε δε λέγοντας ότι ζήτημα που έχουν οι πολίτες είναι να επιλέξουν την πρόταση που υπογραμμιζει την ανάγκη να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις τα επόμενα δύο χρόνια και να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας.