Ενα χωριό στο πόδι, γιατί τους κυνηγάει... βρικόλακας

Με «θαυματουργά» βότανα στη ζώνη τους κυκλοφορούν από χθες οι κάτοικοι ενός χωριού στη Νότια Σερβία οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τους καταδιώκει ένας... βρικόλακας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου «Ρress» εδώ και μία εβδομάδα οι κάτοικοι του χωριού Γκόρνιρ Στόπανιε δεν μπορούν να κλείσουν μάτι γιατί, όπως υποστηρίζουν, ένας βρικόλακας έχει αναστατώσει το χωριό.

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα καταγράφει την αγωνία των κατοίκων που υποστηρίζουν ότι «μόλις πέσει το σκοτάδι, κλειδωνόμαστε όλοι στα σπίτια μας γιατί αρχίζουν να χτυπούν οι πόρτες, τα παράθυρα, να σπάνε γυαλιά, να κατρακυλούν οι κάδοι των σκουπιδιών και να αιωρούνται αντικείμενα». Οπως υποστηρίζουν αρκετοί κάτοικοι «εμφανίζεται μια μαύρη σκιά» η οποία, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, «από τη μία στιγμή στην άλλη πηδάει πάνω στις σκεπές των σπιτιών», ενώ άλλοι ανέφεραν ότι δέχτηκαν «επίθεση με πέτρες από τη σκιά».

Παρά το γεγονός ότι η νεολαία του χωριού οργανώθηκε σε ομάδες που περιπολούν τη νύχτα στους δρόμους και... παραμονεύουν την εμφάνιση του «βρικόλακα». Καθότι σε απόγνωση, οι κάτοικοι ζήτησαν βοήθεια από τον ...........
ιερέα ο οποίος, συνοδευόμενος από τον συνάδελφό του στο διπλανό χωριό, αγίασαν τον τόπο, ωστόσο και αυτό αποδείχθηκε μάταιο μια και ο «βρικόλακας» συνέχισε να επισκέπτεται το Γκόρνιρ Στόπανιε. Ετσι, ως τελευταία διέξοδο, αναζητήθηκε η σοφία των ηλικιωμένων, οι οποίοι θυμήθηκαν ιστορίες των παππούδων τους που ανέφεραν την ύπαρξη ενός βοτάνου που απωθεί τους «βρικόλακες» και τους εμποδίζει να μετοικήσουν στο σώμα των ζωντανών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κοινωνιολογίας, Σρέτεν Πέτροβιτς, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα «Ρress» για το φαινόμενο, παρά το γεγονός ότι η ιστορία αυτή ακούγεται απίστευτη «πολλοί άνθρωποι στη Σερβία πιστεύουν στους βρικόλακες». Οπως επεσήμανε μάλιστα ο καθηγητής «στην ανατολική Σερβία, όπου το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο, έχουν καταγραφεί και μηνύσεις εναντίον βρικολάκων για φθορές περιουσιών και απειλή για την ασφάλεια
Εθνος