“Ο αφέντης Πουντίλα και ο υπηρέτης του Ματί”


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης



«Ο μεγαλοαπατεώνας Μάντοφ στη φυλακή γιατί έφαγε λεφτά εκείνων που δεν έπρεπε. Αν έτρωγε περισσότερα από πολύ περισσότερους απλούς πολίτες, τώρα θα ήταν ελεύθερος και θα εισέπραττε και έξτρα μπόνους».



Eνα χρόνο μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, που αποτέλεσε την απαρχή της οικονομικής κρίσης που επακολούθησε, το BBC World Service δημοσίευσε τα συμπεράσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 20 χώρες. Εκτός των άλλων, ένα σημαντικό ερώτημα ήταν «κατά πόσο είστε ικανοποιημένοι από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής σας για την επίλυση της κρίσης». Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό διέφεραν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Οι πολίτες (υπήκοοι και νομοταγώς υπάκουοι) της Κίνας (88%), της Αυστραλίας (68%), της Αιγύπτου (63%), και της Βραζιλίας (59%) είναι ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες της κυβέρνησής τους! Αντιθέτως, πολύ χαμηλή είναι η ικανοποίηση σε Γαλλία (27%), Φιλιππίνες (24%), Ιαπωνία (18%) και Μεξικό (9%). Οι πολίτες των ΗΠΑ είναι χωρισμένοι στα δύο (50% και 50%) στους ευχαριστημένους και στους δυσαρεστημένους από τις ενέργειες της κυβέρνησής τους. Πέραν των αντιδράσεων που υπάρχουν στην εκάστοτε χώρα, το 36% δήλωσε ευχαριστημένο από τις ενέργειες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου! Το 32% μάλιστα δήλωσε εντυπωσιασμένο από τα μέτρα που έλαβαν κάποιες τράπεζες για το ξεπέρασμα της κρίσης!
Ημουν πάντα επιφυλακτικός με τις διάφορες «κοινωνικές έρευνες-δημοσκοπήσεις». Μετά από αυτήν την δημοσκόπηση του «BBC World Service» και παρότι το BBC έχει τη φήμη ενός αξιόπιστου φορέα, έγινα ακόμη πιο επιφυλακτικός. Όταν στις ΗΠΑ, ο χρηματιστής-απατεώνας Bernard L. Madoff, παρότι βαριά άρρωστος τρώει 150 χρόνια φυλακή, επειδή έκανε τη βλακεία να φάει τα λεφτά (50 δις)επώνυμων σταρ του θεάματος και του πλούτου και το χειρότερο, τα λεφτά τραπεζών και εβραϊκών ιδρυμάτων και οι τραπεζίτες που έφαγαν όλες τις οικονομίες (10-20 τρις) και τα σπίτια δεκάδων εκατομμυρίων απλών ανθρώπων, αντί να μπουν φυλακή παίρνουν από πάνω και έξτρα μπόνους, δεν είναι να απορείς με τέτοια συμπεράσματα; Αν η έρευνα είναι αξιόπιστη, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, ή οι τραπεζίτες αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ή ο μισός πληθυσμός της γης αποτελείται από βλάκες, επιβεβαιώνοντας τη ρήση: «όπου υπάρχουν πολλοί αφελείς-βλάκες εκεί χορεύουν οι απατεώνες». Περιμένω προσεχώς μια κίνηση πολιτών με αίτημα: «εμείς οι απλοί πολίτες ζητούμε από τις κυβερνήσεις μας να πάρουν και άλλα χρήματα από εμάς, και χρόνια αν είναι δυνατόν, και να τα δώσουν στα Golden Boys (τους νέους φεουδάρχες), διότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να βλέπουμε τους αφέντες μας να ζουν μέσα στη χλιδή για να ονειρευόμαστε κι εμείς όπως στα παλιά παραμύθια». (Ψωμί ελιά και Κώτσο βασιλιά).