ΠΑΣΟΚ: Τα 10 φορολογικά μέτρα

Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα μειώσει το φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά στρώματα

Οξύνεται η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων για τη φορολογική πολιτική της επόμενης μέρας με δηλώσεις και αντιδηλώσεις
Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα μειώσει το φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά στρώματα τονίζει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη απαντώντας σε προηγούμενη δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου.
Αποκάλυψε επίσης ότι «Με την φορολογική πολιτική της Ν.Δ. το φορολογικό βάρος στη χώρα μας (φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές) αυξήθηκε από 39,5% το 2003 σε 42,7% το 2008 με συνέπεια η Ελλάδα να είναι η χώρα, με το υψηλότερο φορολογικό βάρος μετά την Ουγγαρία ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ!....
Αφορμή για τη νέα κόντρα μεταξύ των 2 κομμάτων η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει το ΕΤΑΚ επαναφέροντας το φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και επαναφορά του φόρου για τις μεγάλες κληρονομιές.
Όπως είπε η κ. Κατσέλη «ο κ. Παπαθανασίου στη σημερινή του (χθεσινή) ανακοίνωση ήταν ξεκάθαρος:
- Η Ν.Δ. διατηρεί το ΕΤΑΚ, ένα χαράτσι που επιβαρύνει δυσανάλογα τους μικροϊδιοκτήτες και ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες.
- Η Ν.Δ. θα συνεχίσει να μην φορολογεί τις πολύ μεγάλες κληρονομιές, ευνοώντας τους εύπορους μεγαλοκληρονόμους».

«Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα μειώσει το φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά στρώματα με 10 τουλάχιστον μέτρα.
1.Εφαρμόζει ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και όλες τις αμοιβές, από όποια πηγή κι αν προέρχονται. Εξαιρούνται οι τόκοι των καταθέσεων που συνεχίζουν να φορολογούνται αυτοτελώς, όπως σήμερα.
2.Καταργεί το ΕΤΑΚ για να ελαφρυνθούν οι μικρές ιδιοκτησίες και φορολογεί την μεγάλη ακίνητη περιουσία με προοδευτικό τρόπο, με αύξηση του αφορολόγητου.
3.Αναπροσαρμόζει το αφορολόγητο για την προστασία των μικρών, φτωχών ιδιοκτησιών που κληρονομούνται και φορολογεί μόνο τον μεγάλο πλούτο που λόγω κληρονομιάς αλλάζει χέρια.»

Εκτός όμως από την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, την ενιαία φορολογική κλίμακα με την οποία θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα από εργασία και κεφάλαιο (μερίσματα μετοχών κλπ) το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που θα ξετυλίξει την Κυριακή στη Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου προβλέπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας:
4.Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται.
5.Φορολόγηση όλων των συναλλαγών με offshore companies με
συστηματικό έλεγχο και συνεργασία με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
6.Κατάργηση όλων των χαριστικών φορολογικών ελαφρύνσεων και λοιπών χαριστικών ρυθμίσεων της τελευταίας πενταετίας.
Υπολογίζεται ότι μόνο από την κατάργηση της αυτοπεραίωσης και της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων χωρίς έλεγχο θα προκύψουν έσοδα τουλάχιστον 1 δις ευρώ.
7.Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων όπως οι επιχειρήσεις ανέγερσης οικοδομών, οι εργολάβοι, υπεργολάβοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φορτηγά δημόσια χρήσης, ταξί, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων κλπ και τον προσδιορισμό των εισοδημάτων τους με λογιστικό τρόπο όπως ισχύει για όλες τις άλλες επιχειρήσεις.
8.Κατάργηση φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης διαφόρων εισοδημάτων και τη φορολόγησή τους με τη ενιαία φορολογική κλίμακα.
9.Επαναφορά του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων με ποσοστό 20% που θα αποφέρει 150 εκατ. Ευρώ.
10.Αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τις γονικές παροχές προκειμένου να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών και επαναφορά του φόρου κληρονομικών δωρεών.