Ο κύκλος ολοκληρώθηκε

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Δεν είναι κακό να ελπίζεις. Οντας μάλιστα από χαρακτήρα αισιόδοξος και αναζητώντας πάντα τη θετική πλευρά των γεγονότων και των καταστάσεων που μου προκύπτουν, θα ήμουν ο τελευταίος που θα επέκρινε κάποιον επειδή θέλει να πιστεύει ότι κάτι καλύτερο θα του συμβεί αύριο.
Αλλο, όμως, η αισιοδοξία και η ελπίδα και άλλο η ψευδαίσθηση. Και δυστυχώς για τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που επιμένουν να ζητούν (και να περιμένουν) από τον ηγέτη τους πρωτοβουλίες οι οποίες θα αποδειχθούν ικανές να ανατρέψουν το κλίμα, από ψευδαισθήσεις είναι που διακατέχονται.

Ο,τι ήταν να κάνει ο Καραμανλής από τον περασμένο Σεπτέμβριο το έχει κάνει. Ο,τι είχε το οπλοστάσιό του το χρησιμοποίησε. Και επικοινωνιακά κόλπα επιστράτευσε, και ρουσφετολογικά έδρασε, και ανασχηματισμό έκανε, και τους ........
αντιπάλους του επιδίωξε να δυσφημήσει, και τις λαμογιές των ανθρώπων του πάσχισε να συγκαλύψει, μέχρι και τον Αλογοσκούφη «θυσίασε» για να δείξει ότι κάτι αλλάζει, αλλά τίποτε απ όλα αυτά δεν απέδωσε.

Ο λόγος ήταν απλός: το καραμανλικό παραμύθι είχε πάψει να πουλάει. Και είναι γενικά διαπιστωμένο πως όταν σε μια σχέση, προσωπική ή πολιτική, το παραμύθι παύει να πουλάει, η σχέση είναι πια φθαρμένη. Υπόθεση χρόνου είναι όλα τ άλλα. Σχέσεις με το ζόρι δεν διατηρούνται.

Τι άλλο έχει, άλλωστε, να προσφέρει ο Καραμανλής στο εκλογικό σώμα για να το συγκινήσει; Εναν νέο ανασχηματισμό; Και με ποιους; Δεν θέλω να πω ότι αποκλείεται να υπάρχουν ικανοί άνθρωποι που δεν χρησιμοποιήθηκαν, αλλά δεν είδαμε και κανέναν απ όσους χρησιμοποιήθηκαν να δικαιολόγησε το υπουργικό αυτοκίνητο.

Γι αυτό και το μόνο που ουσιαστικά θα πρέπει να προβληματίζει βουλευτές και στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης δεν είναι αν υπάρχουν μικρά ή μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης, αλλά πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επιλέξει να χάσει τις εκλογές και άρα να αποχωρήσει από την εξουσία ο αρχηγός τους. Αυτό και τίποτε άλλο.

Ο πολιτικός κύκλος του έχει ολοκληρωθεί. Κι όπως λέει και κάποιο τραγούδι, αφήνει πίσω του συντρίμμια. Γι αυτό ήταν ικανός.

Από αύριο η στήλη θα απουσιάζει σε διακοπές. Ραντεβού σ' έναν μήνα.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος