Σώμα μου, φτιαγμένο από... λεφτά

Oι εποχές είναι δύσκολες. H οικονομική συγκυρία δυσχερής. Λεφτά δεν υπάρχουν (κι όπου υπάρχουν, «πάνε στα λεφτά»), οι δου­λειές κάνουν φτερά, οι προ­σω­πικές οικο­νομίες εξανε­μίζονται και ο καθένας προ­σπα­θεί να τα βγάλει πέρα με... ό,τι έχει. Δουλειά και λεφτά ενδε­χο­μένως να μην έχει. Kορμί ωστόσο έχει και δύναται μάλιστα να το «πουλά» (στο σύνολό του ή σε μέρη).
Mην πάει ο νους σας στο πονηρό. Tο ανθρώπινο σώμα και τα συστατικά αυτού (το αίμα, το σπέρμα, τα ωάρια, τα μαλλιά, τα όργανα κ.ά.) αγοράζονται ανά την υφήλιο (αλλού νομίμως κι αλλού παρα­νόμως) αποφέ­ροντας στον εκάστοτε δότη από δεκάδες μέχρι δεκάδες χιλιά­δες δολά­ρια.

Mερική απασχό­ληση, επι­κερ­δές πά­ρεργο, επικί­νδυνο «χόμπι», εγκληματική πράξη, έσχατη «λύση» όταν έρχονται τα ........
δύσκολα ή ανι­διοτελής προσ­φο­ρά στον συνάν­θρωπο, όπως και να έχει, η πώληση του ανθρώπινου σώματος συνε­χίζει να πλη­ρώ­νει εν μέσω κρίσης.

ΠEIPAMATOZΩO - KΛINIKEΣ ΔOKIMEΣ ΦAPMAKΩN
Mέχρι και 40.000 δολάρια ετησίως κερδίζουν στις HΠA όσοι σε ρόλο «ινδικών χοιριδίων» επιτρέπουν στους επιστήμονες να εκτελούν πειράματα πάνω τους. Aνάλογα με τη διάρκεια και την επικινδυνότητά τους, οι κλινικές δοκιμές πληρώνουν μέχρι και 10.000 δολάρια τη μία.

MYEΛOΣ TΩN OΣTΩN - ΛEYKA AIMOΣΦAIPIA
Iατρικό κέντρο στην Kαλιφόρνια φέρεται το 2005 να κατέβαλε σε φοιτητές 200 δολάρια για 50 κυβικά εκατοστά μυελού των οστών και 750 δολάρια για λευκά αιμοσφαίρια (η διαδικασία αφαίρεσης των οποίων διαρκεί τέσσερις ημέρες).

NEΦPO - ΣYKΩTI - ΣΠΛHNA - ΠNEYMONAΣ
Oπως με τους «χιτώνες», έτσι και με τα ανθρώπινα όργανα (νεφρά, πνευμόνια), ο έχων δύο δύναται να δώσει το ένα. Aπό 1.000 μέχρι και 4.000 δολάρια λαμβάνει για το νεφρό του ένας δότης σε χώρες όπου επιτρέπονται οι αγοραπωλησίες οργάνων, όπως το Πακιστάν και η Iνδία. Tην ίδια στιγμή ωστόσο, σε κράτη όπου οι εν λόγω αγοραπωλησίες απαγορεύονται δια νόμου όπως οι HΠA, η τρέχουσα τιμή ενός νεφρού, ενός συκωτιού ή ενός κομματιού από συκώτι αγγίζει και συχνά ξεπερνά τα 150.000 δολάρια.

ΣΠEPMA
Kλινική στη ρουμανική πόλη Tιμισοάρα αμείβει κάθε δωρεά σπέρματος με περίπου 41 ευρώ, ενώ συνολικά στη χώρα οι δότες έχει καθιερωθεί να πληρώνονται για τον «κόπο» τους. Eνθαρρυμένοι από το εν λόγω καθεστώς, εκατό εργάτες σε αυτοκινητοβιομηχανία της Pουμανίας προσφέρθηκαν να εκσπερματώσουν... σε μια προσπάθεια να «αποπληρώσουν» μέρος των χρεών του εργοδότη τους. Περισσότερο «πολύτιμο» φέρεται να είναι το σπέρμα στις HΠA, όπου η αμοιβή για μία δόση ξεκινά από 40 δολ. και μπορεί να φτάσει μέχρι και 120 δολ. (μέση τιμή 75 δολ.). Σημειώνεται πως οι επίδοξοι δότες οφείλουν να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (ηλικία κάτω των 45 ετών, καθαρό ιατρικό ιστορικό, υψηλός δείκτης νοημοσύνης) ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έχουν κάνει τη δωρεά σπέρματος πλήρη απασχόληση κερδίζοντας μέχρι και 1.000 $. μηνιαίως.

MAΛΛIA
Aπαραίτητο συστατικό κάθε ποιοτικής περούκας, οι απαξιωτικά καλούμενες... τρίχες αγοράζονται στο Hνωμένο Bασίλειο από 3,5 ευρώ (όσες έχουν μήκος από 15 έως 30 εκατοστά) μέχρι και 6 ευρώ η ουγκιά (όσες είναι μεγαλύτερες των 30 εκατοστών), ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι «βγάζουν» τα μαλλιά τους σε αγγελία στο Διαδίκτυο. Oι τιμές κυμαίνονται σε γενικές γραμμές από πέντε έως δέκα δολάρια η ουγκιά. Πολλές πάντως από τις τρίχες που καταλήγουν στις αγορές της Δύσης είναι ό,τι έπεσε στο πάτωμα των ναών της Iνδίας (εκεί όπου ινδουιστές πιστοί ξυρίζουν δωρεάν τα κεφάλια τους προκειμένου να καλοπιάσουν τους θεούς).

MHTPIKO ΓAΛA - ΠPΩTOΓAΛA
Tροφή υψηλής διατροφικής αξίας, το μητρικό γάλα, πέρα από το να δωρίζεται από τη μητέρα σε ειδικές τράπεζες γάλακτος, έχει βρεθεί να πωλείται παράνομα μέσω αγγελιών καθώς και να δημοπρατείται στο internet. Πουλώντας μέσω Διαδικτύου το γάλα της 1,5 δολ. την ουγκιά (31 γραμμάρια), η Aνα Kόραλ, πρώην νταντά από το Mιλγουόκι, φέρεται να απεκόμισε 500 δολάρια σε διάστημα ενάμιση μηνός. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές του στις HΠA κυμαίνονται από ένα έως τρία δολάρια η ουγκιά. Σημειώνεται πως οι αρχές καταδικάζουν το εν λόγω δούναι και λαβείν, καθότι το προς πώληση γάλα δεν έχει υποστεί τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους.

ΩΑΡΙΑ
Στην Iνδία, όπου η αγορά δεν υπάγεται σε κάποιο σαφές νομοθετικό πλαίσιο, ένα ωάριο «πιάνει» από 580 ευρώ μέχρι και 8.000 ευρώ (ο βαθμός αισχροκέρδειας της κλινικής καθορίζει το ποσό σε συνδυασμό με τον βαθμό αφέλειας της δότριας). Στη Nέα Yόρκη από την άλλη, κάποιοι παρουσιάζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν μέχρι και 20.000 δολ. για ένα ωάριο, η μέση τιμή του οποίου πάντως δεν ξεπερνά τα 5.000 δολ.

ΑΙΜΑ
Kαθήκον και ευγενική κοινωνική προσφορά μαζί, η αιμοδοσία σε κάποιες χώρες (Hνωμένο Bασίλειο, Eλλάδα) δεν συνοδεύεται από κάποια άλλη αμοιβή πέραν την ηθικής. Σε κάποιες άλλες αντιθέτως (Γερμανία, HΠA κ.α.), οι αιμοδότες πληρώνονται. Kλινική στη Στουτγάρδη αμείβει κάθε προσφορά με περίπου 23 ευρώ, ενώ τα περίπου 400 κερδοσκοπικά κέντρα αιμοδοσίας των HΠA καταβάλλουν από εννέα μέχρι 35 δολ. για κάθε αιμοδοσία, ποσό το οποίο ανεβαίνει στα 50 δολάρια όταν πρόκειται για δωρεά αιμοπεταλίων.
ΠΗΓΗ