Μαγιό - τορπίλες αλλοίωσαν τη μορφή της κολύμβησης


Τελικά, ποιοι κολυμπούν; Οι κολυμβητές, οι βιοχημικοί και οι φαρμακοποιοί, οι κατασκευαστές των μαγιό προηγμένης τεχνολογίας από συνθετικό υλικό, όλοι μαζί; Ιδού ένα σοβαρό, κατά την άποψή μας, ερώτημα. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης πέρασε στην Ιστορία ως το «ταχύτερο» όλων των εποχών. Κατερρίφθησαν τα ρεκόρ κόσμου στα 31 από τα 40 αγωνίσματα. Οι καταρρίψεις, μάλιστα, ήταν 43, αφού σ’ ένα αγώνισμα το ρεκόρ «έπεσε» τρεις φορές και σε πολλά άλλα από δύο. Επιπλέον, το παλαιό ρεκόρ συχνά το ξεπερνούσαν και τρεις και τέσσερις αθλητές. Για όλα αυτά, τα φώτα στράφηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πολύ περισσότερο από άλλες φορές. Και κύριο θέμα συζήτησης ήταν τα νέα μαγιό.

Πέρυσι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου παρουσιάστηκε ένα ανάλογο φαινόμενο, αφού από τα 32 παγκόσμια ρεκόρ των ολυμπιακών αγωνισμάτων (υπάρχουν οκτώ αγωνίσματα, που διεξάγονται στα παγκόσμια πρωταθλήματα, όχι, όμως, στους Ολυμπιακούς) βελτιώθηκαν τα 21. Ηταν κάπως χαμηλότερο το ποσοστό, αλλά και κάπως διαφορετικό το μαγιό.

Από πέρυσι άρχισε η συζήτηση. Πώς, ξαφνικά, άρχισαν να καταρρίπτονται με τέτοιους ρυθμούς τα ρεκόρ; Μήπως βρέθηκε κάποιο νέο ........φάρμακο; Η άποψη αυτή δεν μπορεί να εξηγήσει απολύτως το φαινόμενο. Αν είχε βρεθεί νέο φάρμακο ή καινούργια μέθοδος ντόπινγκ, δεν θα έπρεπε ανάλογη πρόοδος να είχε συμβεί και στον στίβο; Πόσα ρεκόρ έχουν καταρριφθεί σε αυτόν τα τελευταία χρόνια; Λίγα. Και πάρα πολλά, 14, κρατούν από τη δεκαετία του ’80. Οταν υπήρχαν τα παλαιά φάρμακα, αλλά και όταν το αντιντόπινγκ υστερούσε πολύ έναντι του τωρινού.

Η Διεθνής Ομοσπονδία (ΦΙΝΑ) αποφάσισε ότι απαγορεύεται από 1ης Ιανουαρίου 2010 η χρήση μαγιό κατασκευασμένων από συνθετικές ύλες. Στους άνδρες, μάλιστα, δεν θα επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μαγιό που θα καλύπτει το πάνω μέρος του σώματος ή τα πόδια κάτω από τα γόνατα. Αντίστοιχα, στις γυναίκες θα πρέπει να φτάνουν το πολύ ώς τους ώμους και, επίσης, το πολύ ώς τα γόνατα.

Ωραία. Και τι θα συμβεί με τα ρεκόρ που κατερρίφθησαν με τα νέα μαγιό, τα οποία θα απαγορευτούν; Θα παραμείνουν ως έχουν; Αν ναι, πώς θα γίνεται η σύγκριση με τις παλαιές, αλλά και με τις επερχόμενες επιδόσεις; Μήπως θα έχουμε ρεκόρ... π. μ. μ. (προ μαγικών μαγιό), μ. μ. μ. (μετά μαγικών μαγιό) και μ. μ. (μαγικών μαγιό); Και πότε τα παγκόσμια ρεκόρ θα καταρριφθούν; Μήπως η ΦΙΝΑ, βλέποντας ότι παραμένουν στάσιμα επί χρόνια, επιτρέψει κάποτε κάποια άλλα «μαγικά» μαγιό;

Από την άλλη, αν ακυρωθούν, γιατί η ΦΙΝΑ άφησε να ξεφύγει η κατάσταση, να γίνει η κολύμβηση «τσίρκο», όπως είπε ο ολυμπιονίκης Ουσάμα Μελούλι και τώρα να τρέχει να «μαζέψει» τα πράγματα;

Εντάξει, ο κόσμος το χάρηκε αυτό που έγινε στη Ρώμη. Εβλεπε τα ρεκόρ να πέφτουν το ένα μετά το άλλο, πανηγύριζε, γιόρταζε. Το ίδιο και οι κολυμβητές. Οι περισσότεροι, όμως, όταν ρωτούνταν πώς εξηγούν αυτά τα ρεκόρ, στέκονταν κυρίως στα νέα μαγιό.

Με την ίδια λογική, η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου, βλέποντας ότι όλα τα ρεκόρ των ρίψεων και των αλμάτων (εκτός από εκείνα στα οποία άλλαξε το όργανο ή καθιερώθηκαν αργά), αντέχουν τουλάχιστον 13 χρόνια και τα περισσότερα είναι της δεκαετίας του ’80, θα μπορούσε να επιτρέψει να έβαζαν για ένα διάστημα ελατήρια στα παπούτσια οι άλτες ή να τοποθετούνταν προωθητικοί μηχανισμοί στα όργανα ρίψεων και, αφού συντρίβονταν τα ρεκόρ, να επανερχόμασταν στο προηγούμενο καθεστώς.

Ισως αναρωτηθείτε, μόνο τα μαγιό και τα νέα προπονητικά συστήματα οδήγησαν στην έκρηξη των επιδόσεων; Δεν το πιστεύουμε. Θεωρούμε δεδομένο, μολονότι αποδείξεις δεν μπορούμε να έχουμε, ότι και το ντόπινγκ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό θέσαμε το αρχικό ερώτημα. Η απάντηση που δίνουμε είναι «όλοι μαζί».
ΠΗΓΗ