Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Αγεφύρωτες αποδεικνύονται οι εγγενείς αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν οφείλονται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, εγωισμούς και αντιζηλίες. Ακόμη και όταν εκδηλώνονται με αυτόν τον τρόπο, παρασύροντας αναγκαστικά και τα μέσα ενημέρωσης σε μια παραμορφωτική της πραγματικότητας διαπραγμάτευση του θέματος. Ουδέποτε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η σύγκρουση Αλαβάνου - Τσίπρα, όσο και αν η μεταξύ τους πολιτική αποξένωση σε προσωπικό επίπεδο αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο. Οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση και του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ και του ΣΥΝ, Λεωνίδα Κύρκου, φωτίζουν πολύ σαφέστερα τις στρατηγικού χαρακτήρα διαφωνίες που υφίστανται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Εξέχουσες προσωπικότητες της Αριστεράς και οι δύο, και διακρινόμενοι για την ευθύτητα του λόγου τους και τη σθεναρή υποστήριξη των απόψεών τους, θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.

Σαφέστατος υπήρξε ο Π. Κοροβέσης σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» της Παρασκευής: «Η κρίση που περνάει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΝ με τη σύγκρουση των δύο ηγεσιών του είναι καθαρή. Η θα δημιουργήσουμε μια ΕΑΡ που θα αφομοιωθεί στο ΠΑΣΟΚ ή ανασυγκροτούμε μια Αριστερά του 21ου αιώνα με διακριτό πρόσωπο και κρυστάλλινες θέσεις. Αυτές οι δύο πολιτικές απόψεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα........
σύνθεση γιατί είναι αποκλίνουσες» υπογράμμισε. Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα την Κυριακή διευκρίνισε και προσωποποίησε τις θέσεις του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο Λ. Κύρκος θέλει μια ΕΑΡ στη θέση του ΣΥΝ, με προοπτική την αφομοίωσή της εντέλει από το ΠΑΣΟΚ... Οι ανανεωτές έχουν μια λογική "Κύρκου", δηλαδή μια πολιτική ΕΑΡ που θέλει στο βάθος της έναν συγκυβερνητισμό με το ΠΑΣΟΚ. Το Αριστερό Ρεύμα (του ΣΥΝ), στο σημείο που μπορούμε να πούμε πως έχουν μια ενιαία πολιτική, επιθυμεί την ανασυγκρότηση της Αριστεράς με άλλες δυνάμεις του ίδιου χώρου».

Ο Λ. Κύρκος, με τον τρόπο του, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τον ισχυρισμό του Π. Κοροβέση με άρθρο του στα «Νέα» την Πέμπτη. «Εχω πει επανειλημμένα, και αυτό καταντάει κουραστικό, ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να συναντηθούν τα δύο μεγάλα δημοκρατικά ρεύματα της ελληνικής κοινωνίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού», τόνισε και συνέχισε: «Διάβασα με προσοχή την πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη "Real News". Περιέχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες, που δεν θα έπρεπε αβασάνιστα και επιπόλαια να απορριφθούν.

Προτείνω να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας... Ενας ευρύς, ανοιχτός και έντιμος διάλογος ανάμεσα στους δύο χώρους μπορεί να φέρει σοβαρά και αισιόδοξα αποτελέσματα. Η λύση είναι εκλογές και φιλολαϊκή κυβέρνηση», κατέληξε ο Λ. Κύρκος.

Η αβυσσαλέα διάσταση στρατηγικής είναι εξόφθαλμη. Η συνύπαρξη των δύο αντιτιθέμενων αντιλήψεων στον ενιαίο φορέα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Προβεβλημένα στελέχη της πτέρυγας των «ανανεωτών» του ΣΥΝ έχουν αρκετές φορές εκφράσει δημοσίως τις αμφιβολίες τους γύρω από το αν πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό βαθαίνει τις αντιθέσεις.

«Οι ανανεωτές του ΣΥΝ φυτρώνουν σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό κανάλι, τους σπείρεις δεν τους σπείρεις, συχνά με έναν και μόνο στόχο προκειμένου να ηγεμονεύσουν να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» υποστηρίζει στη συνέντευξή του ο Π. Κοροβέσης.

Κατά τον Σπύρο Λυκούδη, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΝ, ο Π. Κοροβέσης «εκστόμισε δημόσια τη βαθύτατη απέχθεια (σ.σ. κατά του ΣΥΝ) που έχει όχι μόνο αυτός αλλά και πολλές από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά έμπηξε το μαχαίρι ως το κόκαλο αναφερόμενος στην πολιτική του ενιαίου Συνασπισμού το 1989. «Η ηγεσία Φλωράκη - Κύρκου έβλαψε θανάσιμα την Αριστερά» υποστήριξε χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα τη στάση της στη χορήγηση «προσωρινών» αδειών στην ιδιωτική τηλεόραση και την άρνηση διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
Γιώργος Δελαστικ