Παρτίδα - ξεκαθάρισμα 25 χρόνια μετά


Είκοσι πέντε χρόνια μετά, η ατελείωτη παρτίδα θα ξαναρχίσει. Δύο συνταξιούχοι της σκακιέρας, ο Ανατόλι Κάρποβ, 58 ετών, και ο Γκάρι Κασπάροβ, 46 ετών, συμφώνησαν να μονομαχήσουν και πάλι στο «σίκουελ» της πρώτης, ιστορικής συνάντησής τους, της πιο μακροχρόνιας και εξαντλητικής στη σκακιστική ιστορία.

Το έπαθλο πριν από 25 χρόνια ήταν ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο κατείχε ο μπρεζνιεφικός Κάρποβ, πρόεδρος των νεαρών «πιονιέρων» της ΕΣΣΔ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, στη Βαλένθια, όπου θα δοθεί ο επαναληπτικός αγώνας ανάμεσα στα δύο ιερά τέρατα του σκακιού, δεν κρίνεται το πρωτάθλημα, απλώς θα κλείσει ένας ανοιχτός λογαριασμός.

Διότι πριν από ένα τέταρτο του αιώνα το ματς δεν τελείωσε όπως έπρεπε. Διακόπηκε στην πιο ευαίσθητη στιγμή. Έπειτα από εννέα παρτίδες, ο Κάρποβ προηγούνταν ήδη 4-0. Του αρκούσαν άλλες δύο νίκες. Ο Γκάρι, απελπισμένος, βρήκε στο πρόσωπο του θρυλικού πρωταθλητή Μποτβίνικ τον μέντορά του. Πήρε 17 ισοπαλίες, έχασε την 27η παρτίδα και μετά καθήλωσε τον Κάρποβ. Πρώτα με μερικές ισοπαλίες, έπειτα με μια μικρή νίκη, την οποία ακολούθησαν και άλλες ισοπαλίες και στο τέλος άλλες δύο καθαρότατες νίκες. Τότε ήρθε από το Κρεμλίνο η εντολή να σταματήσει το πράγμα εκεί.

Η πραγματική αιτία. Ο Φλορένσιο Καμπομάνες, ο ........
πρόεδρος της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας, διέκοψε τον αγώνα χωρίς να υπάρχει νικητής ούτε ηττημένος, έπειτα από 5 μήνες και 48 παρτίδες, από τις οποίες οι 40 ήταν ισόπαλες. Στέλνοντας και τους δύο σπίτι τους στις 25 Φεβρουαρίου 1985, ο Καμπομάνες αποφάνθηκε πως ο τίτλος παραμένει στον Κάρποβ. Όλοι κατάλαβαν ότι ο λόγος ήταν άλλος: ο Κάρποβ ήταν ο πρωταθλητής του σοβιετικού καθεστώτος, ο Κασπάροβ ήταν ο νεαρός αντάρτης που δεν ανεχόταν τη σιδηρά πειθαρχία του κόμματος.

Η Μεγάλη Ατέλειωτη Μονομαχία διχάζει μέχρι σήμερα τον κόσμο του σκακιού. Ποιος ήταν ο πιο δυνατός; Ο νεαρός Κασπάροβ, Αζέρος με τεράστιο ταλέντο, που έκανε λαμπρά παιχνίδια, όλο θυσίες και ακραίες παραλλαγές; Ή ο μεθοδικός και ορθολογιστής Κάρποβ, το είδωλο του Πολιτικού Γραφείου, ο «ψυχρός δολοφόνος» όπως τον αποκαλούσε ο δάσκαλός του, ο Νικίτιν; Η διαμάχη θα λυθεί από τις 21 έως τις 24 Σεπτεμβρίου με 12 παρτίδες.

ΑΝΑΤΟΛΙ ΚΑΡΠΟΒ
Τον κέρδισαν οι επιχειρήσεις
ΡΩΣΟΣ ΓΚΡΑΝΜΕΤΡ, ο δωδέκατος παγκόσμιος πρωταθλητής του σκακιού. Θεωρείται ο πιο επιτυχημένος σκακιστής όλων των εποχών στα τουρνουά, καθώς έχει κατακτήσει πάνω από 140 πρώτες θέσεις. Υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής από το 1975 έως το 1985 και μετά παγκόσμιος πρωταθλητής της FΙDΕ από το 1993 έως το 1999. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους σκακιστές όλων των εποχών. Η μεγαλύτερη βαθμολογία ΕLΟ που είχε ήταν 2780. Σήμερα ο Κάρποβ παίζει σπάνια σε επίσημους διαγωνισμούς, καθώς ασχολείται με επιχειρήσεις. Έχει πέσει στην 98η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΒ
Αντίπαλος του Πούτιν
Σοβιετικός Αζέρος με Αρμένισσα μητέρα και Εβραίο πατέρα, ο Γκάρι Κασπάροβ έχει σπάσει αρκετά ρεκόρ:

στα 22 του έγινε ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και έχει πετύχει τη μεγαλύτερη βαθμολογία (2851, έναντι 2785 του Φίσερ) με το βαθμολογικό σύστημα ΕLΟ. Κάποια εποχή θέλησε να τα βάλει με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και είχαμε έτσι τις πρώτες ήττες ενός παγκόσμιου πρωταθλητή από μια μηχανή (σε μια παρτίδα το 1996 και σ΄ ένα τουρνουά το 1997). Αποσύρθηκε από τα τουρνουά το 2005 και επικεντρώνεται τώρα στην πολιτική, ως αντίπαλος του Πούτιν.

Ο ιστορικός αγώνας
Ο Ανατόλι Κάρποβ και ο Γκάρι Κασπάροβ διεκδίκησαν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή του σκακιού το 1984. Τον τίτλο θα έπαιρνε ο παίκτης που θα κέρδιζε πρώτος έξι παρτίδες.

Έπειτα από 48 παρτίδες και 5 μήνες, το αποτέλεσμα ήταν 5- 3 υπέρ του Κάρποβ και ο αγώνας διακόπηκε.
ΠΗΓΗ