Το τελευταίο χαρτί..

Γράφει ο Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης

Αν και τα φαινόμενα δείχνουν ότι οι κομματικοί μηχανισμοί στήνονται για εκλογές, προσωπικά δε πιστεύω ότι θα γίνουν πρόωρες το Σεπτέμβρη. Ο κ. Καραμανλής μη βοηθούμενος από τα πολιτικά πρόσωπα που συγκυβερνούν και συναποτελούν την ολική απραξία, μη δυνάμενος να προχωρήσει στις απαραίτητες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις μέσα σε ένα μη ευνοϊκό οικονομικό διεθνές περιβάλλον και μη θέλοντας να αυτοαποδομήσει το φιλολαϊκό κεντρώο προφίλ του, θα εκμεταλλευτεί ως το έπακρο το τελευταίο του χαρτί, που ακούει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα προσπαθήσει να επιτείνει έτσι μέχρι το Μάρτη τη παραμονή του, με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και με ορισμένες κινήσεις περισσότερο εντυπωσιασμού, παρά ουσίας (Σκοπιανό, οικονομία, δημόσια τάξη).

Στην όλη προσπάθεια μετάκλησης ευθυνών και δημιουργίας μιας εικόνας αφερεγγυότητας του αντιπάλου, έρχεται να προστεθεί στην επιχειρηματολογία που θα ακολουθήσει η ΝΔ, η ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη συνέντευξη στο «Παρόν» της Κυριακής του έγκριτου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, κ. Γ. Κασιμάτη, και επί σειρά ετών Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, Διευθυντή του Ινστιτούτου Συνταγματικών Ερευνών, στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου και διευθυντή του Νομικού του Γραφείου ως πρωθυπουργού, ενός νομικού που χειρίσθηκε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος του 1986.

Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη, το κόμμα που δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας , προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, σφετερίζεται την αρμοδιότητα για πρόωρη διάλυση της Βουλής, ενώ δεν την έχει από το Σύνταγμα. Μια τέτοια επιλογή αποτελεί τριπλή παραβίαση του Συντάγματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος, αναφέρει ο κ. Κασιμάτης, και σχολιάζοντας τις προθέσεις που έχουν εκφρασθεί από τον …… πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Το Σύνταγμα, αναθέτοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, αποβλέπει σε κριτήρια που αφορούν την προσωπικότητα και την πολιτική καταλληλότητα του υποψηφίου για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Κανένα άλλο κριτήριο δεν είναι επιτρεπτό. Ούτε είναι, ασφαλώς, επιτρεπτό το κριτήριο του αν χρειάζεται η χώρα πρόωρες εκλογές ή όχι». Ο κ. Κασιμάτης προχωρώντας τη κρίση του, αναφέρει: «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα πολιτικού ήθους, το οποίο, πιστεύω, είναι χωρίς αντικείμενο. Δεν μπορεί κανένας να φαντασθεί ότι ένα κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα επί σειρά ετών θα καταψήφιζε έναν υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα της χώρας, ο οποίος υπήρξε επί μακρά σειρά ετών ανώτατο στέλεχος του, ικανός και άξιος υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεών του και ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τιμά το ανώτατο λειτούργημα με την άριστη άσκησή του και είναι αποδεκτός από ποσοστό μεγαλύτερο από 90% του ελληνικού λαού. Μια τέτοια κίνηση, και μάλιστα αντισυνταγματική, δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Η νομική και ηθική αρτιότητα της άποψης του κ. Κασιμάτη, δε χωρά περαιτέρω σχολιασμό. Εκείνο που μένει να δούμε είναι αν ο κ. Καραμανλής αποκτήσει τη τεχνική παραμονής, διότι την ικανότητα αποδεδειγμένα δεν την έχει. Πάντα, πιάνεται στη ρόκα των σκανδάλων της Κλωθούς.