Μπράβο Μαρία


Ιδού μια άποψη: «Το καλλιτεχνικό έργο δεν τεμαχίζεται. Αυτή είναι θεμελιώδης αρχή του πολιτισμού και του δημοκρατικού πολιτεύματος». Κάνουμε κουίζ λοιπόν, ποιος τη διατύπωσε και για ποιο έργο. Το μυαλό σας πάει αμέσως στον κ. Αντώνη Σαμαρά. Κάτι τέτοια λέει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που παραμένουν λειψά. Τι θα έλεγε ο υπουργός Πολιτισμού αν έλειπε μόνο μισό μέτρο από τη ζωφόρο του Παρθενώνα; Πάλι κάτι τέτοιο θα έλεγε. Η πληρότητα ενός έργου τέχνης δεν πάει ούτε με το μέτρο ούτε με το κιλό.

Η δήλωση είναι της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη. Δεν αναφέρεται σε Γλυπτά αλλά στον σύγχρονο πολιτισμό. Μιλάει για την περικοπή ενός λεπτού από την ταινία του Κώστα Γαβρά που προβάλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε το ψαλίδισμα σκηνής που αναπαριστά την ιστορική αλήθεια. Η βουλευτίνα του ΠαΣοΚ, επιφορτισμένη με τα πολιτιστικά, είπε ακόμη: «Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού είναι πολιτικά απαράδεκτη, δεν σέβεται την ιστορική αλήθεια και προσβάλλει το καλλιτεχνικό έργο».

Η κυρία Δαμανάκη είναι μόνη της. Ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος κρύβεται κάτω από κάποιο ράσο, όπως κάποτε κρύβονταν κάτω από τη φούστα της μαμάς τους.