Κήρυξε συναγερμό το φθινόπωρο

καφετζής2
Στις 17 Αυγούστου ξεκινάει την προεκλογική του εκστρατεία, καθώς η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και τα ανυπέρβλητα εμπόδια επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η κατά το δοκούν «ανάγνωση» του Συντάγματος «εγκαινιάζει» την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.
Στην Ιπποκράτους, οι προβλέψεις για τις πρόωρες εκλογές παραμένουν ψηλά στην ατζέντα και ελάχιστοι στην πραγματικότητα εκτιμούν ότι η επίκληση ρήσεων γνωστών συνταγματολόγων από την κυβέρνηση είναι «αθώα» επιλογή.
Το «σύνθημα», άλλωστε, που απέστειλε προς πάσα «πράσινη» κατεύθυνση ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν επιδέχεται παρερμηνείες: ο κύβος για πρόωρες εκλογές έχει ήδη ριφθεί και από την 17η Αυγούστου και μετά το ΠΑΣΟΚ ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία.
Την ίδια μέρα δεν αποκλείουν εν τω μεταξύ ακόμη και την προκήρυξη εκλογών, αφού θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής είναι πολύ κοντά στο να λάβει τελικές αποφάσεις. Η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ καθώς και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που προκάλεσε η απουσία πολιτικής εν μέσω οικονομικής κρίσης διαπιστώνουν (στο ΠΑΣΟΚ) ότι επιταχύνουν τις εξελίξεις και στρώνουν τον δρόμο προς τις εκλογές...
Αξιοπρεπής ήττα
Εμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει εκλογές για το διάστημα από 27 Σεπτέμβρη μέχρι 10 Οκτώβρη επιδιώκοντας μια αξιοπρεπή ήττα και θέλοντας να κρατήσει άσους για την επόμενη μέρα.
Δηλαδή να παραμείνει αρχηγός της ΝΔ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο έμπιστοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, που έχουν αναλάβει τη λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων, αν και υιοθετούν τους ρυθμούς του φθινοπωρινού συναγερμού, σημειώνουν δύο βασικούς παράγοντες: ο πρώτος αφορά στον προφανή στόχο της συμπολίτευσης να επιμηκύνει το διάστημα στην εξουσία, που στην παρούσα φάση βέβαια δεν μπορεί να υπερβεί τον Μάρτιο. Ο δεύτερος αφορά στον προφανή στόχο του Μεγάρου Μαξίμου να χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ και στον Γ. Παπανδρέου παραβίαση του Συντάγματος μόνο και μόνο για να επισπεύσει την ημερομηνία των εκλογών.
Στο επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούσαν στενά την τελευταία εβδομάδα τις κόντρες που ακολούθησαν τις παρεμβάσεις των γνωστών συνταγματολόγων Τσάτσου και Κασιμάτη - και δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τη δημιουργία εσωκομματικών αναταραχών σε χρόνο που θα ήθελαν οπωσδήποτε να αποφύγουν.
Ομως φαίνεται ότι τα συμπεράσματα είναι θετικά για το ΠΑΣΟΚ. Παρατηρώντας προσεκτικά τις κυλιόμενες έρευνες, βλέπουν ότι «το σκορ του ματς συνταγματολόγοι - ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ».
Οι προβλέψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση θα πάρει από το Εκοφίν τον Οκτώβριο «παράταση» ενός ή δύο χρόνων για τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος - όπως συνέβη στις 20 από τις 27 χώρες. Δηλαδή μπορεί να πάρει έτσι και πολιτική «παράταση» για την εσωτερική πολιτική ζωή, μέχρι την προεδρική εκλογή και προσβλέποντας στον αστάθμητο παράγοντα σωστής διαχείρισης της «γρίπης».
Για το ΠΑΣΟΚ το πρώτο κρίσιμο τεστ της προεκλογικής περιόδου θα είναι έτσι κι αλλιώς η ΔΕΘ. «Ο πήχης είναι ψηλά λόγω της περσινής ισχυρής παρουσίας μας», τονίζει συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.