Ο «Κωδικός Τσάπα» και η βαλίτσα της ΕΥΠ


Μια από τις μεγαλύτερες και αρτιότερες αστυνομικές επιχειρήσεις, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 300 επίλεκτοι αστυνομικοί και μυστικοί πράκτορες, στήθηκε από τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη της εγκληματικής συμμορίας που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου και η οποία στις 12 Ιανουαρίου 2009 είχε απαγάγει τον εφοπλιστή κ. Περ. Παναγόπουλο στο Καβούρι.

Επί τέσσερις μήνες ειδικά εξοπλισμένες ομάδες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Ασφάλειας Αττικής και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη μυστική επιχείρηση, η οποία, όπως αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», είχε την ονομασία «Κωδικός Τσάπα». Προφανής η σημειολογία της ονομασίας της επιχείρησης· παραπέμπει στις εταιρείες χωματουργικών έργων οι οποίες διέθεταν ως βιτρίνα μέλη της σπείρας και στις έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό του κρησφύγετου και στην ανεύρεση των 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως λύτρα στους απαγωγείς.

Επειτα από ενδελεχή εξέταση και ανάλυση των ...... .αμέτρητων στοιχείων και πληροφοριών που συγκέντρωσαν οι διωκτικές υπηρεσίες από τις καταγραφές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων- με τη γνωστή «βαλίτσα» της ΕΥΠ- και τις προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν στην Αττική και σε πολλές πόλεις της χώρας τα επιτελικά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και της ΕΥΠ έλαβαν το πράσινο φως της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των ερευνών τους: στη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου για την εξάρθρωση της πολυπληθούς ομάδας των απαγωγέων.

Με εντολή του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος λέγεται ότι ενημέρωνε συνεχώς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, τα ηγετικά στελέχη των διωκτικών αρχών έδωσαν το έναυσμα για την αντίστροφη μέτρηση της μυστικής επιχείρησης «Τσάπα», που είχε στόχο να αποκαλύψει τη μαφιόζικη συμμορία η οποία είχε ως αρχηγούς τρεις σκληρούς κρατουμένους των ελληνικών φυλακών: τον Παναγιώτη Βλαστό, τον Γιάννη Σκαφτούρο και τον Βασίλη Στεφανάκο. Επικεφαλής των ερευνών τέθηκαν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος κ. Β. Τσιατούρας και ο υποδιοικητής της ΕΥΠ κ. Σ. Τσιτσιμπής , ενώ την ευθύνη των επιχειρήσεων είχε ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής κ. Γ. Δικόπουλος . Πρώτη φορά στα χρονικά οι δύο άσπονδες υπηρεσίες ασφαλείας άφησαν πίσω τα πάθη και τα μίση του παρελθόντος και ανέλαβαν την κρίσιμη αποστολή να φέρουν εις πέρας μια από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε ποτέ στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με τον πολυεπίπεδο σχεδιασμό των ερευνών οι ειδικές ερευνητικές ομάδες έπρεπε να αναπτυχθούν σε όλη την έκταση του πολυπλόκαμου δικτύου της εγκληματικής οργάνωσης, αναλαμβάνοντας επιχειρήσεις σε απολύτως προσδιορισμένους τομείς ευθύνης και βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Κύριο μέλημα και αγωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης ήταν οι επίλεκτες επιχειρησιακές ομάδες να λειτουργήσουν με απόλυτη μυστικότητα, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, «σαν καλοκουρδισμένη μπάντα», επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους που ορίστηκαν από τα επιτελικά στελέχη τα οποία εκπόνησαν το σχέδιο δράσης.

Αναζητούνται κρησφύγετο και λύτρα
Είναι ο μοναδικός από τους στόχους της έρευνας που παραμένει ανεκπλήρωτος. Παρά τις συνεχείς έρευνες και τις διασταυρώσεις στοιχείων δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί ούτε το κρησφύγετο της συμμορίας των απαγωγέωνούτε βεβαίως οι σάκοι των 30 εκατ. ευρώ. Η αισιοδοξία όμως δεν εγκαταλείπει τους επικεφαλής των ερευνών. Εντός των επόμενων ημερών, όπως λένε, το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού θα αποδώσει καρπούς και θετικά αποτελέσματα.

Οι στόχοι των διωκτικών αρχών και πώς επιτεύχθηκαν
4 Ταυτοποίηση προσώπων. Από την πρώτη στιγμή που ο «Μεγάλος Αδελφός» εντόπισε τις περίεργες συζητήσεις των έγκλειστων μαφιόζων για τα «ριχτάδικα» και τις «μπουγάδες» ετέθη σε πλήρη ανάπτυξη το υπερσύγχρονο «σύστημα νόμιμης συνακρόασης» που προμηθεύτηκε η ΕΥΠ προ ενός έτους από τη Γερμανία- τη γνωστή «βαλίτσα» η οποία στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλές συνθέσεις βαλίτσας, βαλιτσάκια και ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα ήταν να διαπιστώσουν ποιοι κρύβονται πίσω από τα παρωνύμια «Τόνια», «Μεταγραφή», «Γιγαντάκιας», «Δικαννάκιας», «Θείος», «Σούμο», «Μαγκιτάκος», «Σουν Τσουν» και «Βρωμού». Οταν οι διωκτικές αρχές κατόρθωσαν να βγάλουν τις κουκούλες των απαγωγέων και να διαπιστώσουν ποιοι κρύβονται πίσω από την εγκληματική συμμορία, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση της ομάδας Βλαστού, Σκαφτούρου και Στεφανάκου.

4 Αποκωδικοποίηση της συνθηματικής γλώσσας. Εκ παραλλήλου με τις έρευνες για την ταυτοποίηση των μελών της μαφιόζικης συμμορίας τα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών ανέλαβαν να αποκρυπτογραφήσουν τη συνθηματική ορολογία που χρησιμοποιούσε ο ιθύνων νους της ομάδας των απαγωγέων με τους εντός και εκτός φυλακών συνεργάτες του. Αφού έμαθαν ότι «ριχτάδικο» σημαίνει απαγωγή, έπρεπε να εντρυφήσουν στη σπάνια διάλεκτο της σπείρας. Να πληροφορηθούν ότι: «μουσική» σημαίνει σιγή, «καλάμια» είναι τα Καλάσνικοφ, το «Ζodiac» συνεπάγεται εκπατρισμός των λύτρων και τα «λουκούμια» της οργάνωσης σκοτώνουν γιατί πρόκειται για αυτοσχέδιες βόμβες.

4 «Σκιά» των απαγωγέων. Εχοντας ολοκληρώσει την ανθρωπογεωγραφία της οργάνωσης οι επιχειρησιακές ομάδες της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβαν δράση. Εγιναν η «σκιά» των πρωτοπαλίκαρων της εγκληματικής συμμορίας, των ερώτων των έγκλειστων αρχηγών.

4 Ακύρωση «συμβολαίων θανάτου». Αγωνιώδης ήταν η προσπάθεια των αστυνομικών αρχών να προλάβουν τα εγκληματικά σχέδια της σπείρας, τις δολοφονίες και τα συμβόλαια θανάτου που αναλάμβαναν, είτε για λογαριασμό τρίτων είτε στο πλαίσιο των διαφορών που είχαν με αντίπαλες ομάδες. Παρ΄ ότι η δυσκολία του εγχειρήματος ήταν μεγάλη καθώς δεν έπρεπε κατ΄ ουδένα τρόπο να αποκαλυφθεί η μυστική έρευνα, σε πέντε περιπτώσεις ομάδες των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. προσποιούμενοι απλούς αστυφύλακες κατάφεραν με διάφορα τεχνάσματα να αναγκάσουν τα γρήγορα πιστόλια να ματαιώσουν τα δολοφονικά σχέδιά τους.

4 Εντοπισμός των «Λευκαντών». Ειδική ομάδα συνεστήθη για τον εντοπισμό των προσώπων υπεράνω υποψίας, οι οποίοι ανέλαβαν να ξεπλύνουν τα σημαδεμένα χαρτονομίσματα των 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως λύτρα από τη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια.

4 Επίορκοι αστυνομικοί και σωφρονιστικοί. Η αποκάλυψη των «βρώμικων» αστυνομικών που συνεργάζονταν με την ομάδα των 16 απαγωγέων αποτέλεσε από τα πιο ακανθώδη προβλήματα καθώς ορισμένοι εξ αυτών κατείχαν θέσεις-κλειδιά σε νευραλγικές αστυνομικές υπηρεσίες. Με ποιον τρόπο θα «αποσύνδεαν» τα συγκοινωνούντα δοχεία, δίχως να φτάσει στα αφτιά του Βλαστού η όλη επιχείρηση; Οσο και αν μόχθησαν οι υπεύθυνοι των ερευνών, οι διαρροές, όπως αποδείχθηκε, δεν αποφεύχθηκαν.

4 Κλείσιμο συνόρων. Μετά το κάζο της Siemens κανείς εκ των στρατηγών της ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορούσε να διανοηθεί το εφιαλτικό σενάριο της εξόδου από τη χώρα κάποιου μέλους της εγκληματικής συμμορίας. Ελαβαν λοιπόν τα μέτρα τους. Εγκαταστάθηκαν στα χερσαία και θαλάσσια σημεία εξόδου της χώρας για παν ενδεχόμενο.

4 Προς εξιχνίαση δολοφονιών. Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν από το άνοιγμα των φακέλων ανεξιχνίαστων δολοφονιών που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στον πόλεμο της νύχτας. Ποιοι δολοφόνησαν τον επιχειρηματία της νύχτας και κουμπάρο του Γιώργου Τρομπούκη Γιώργο Αναγνωστόπουλο στις 10 Ιουνίου στο Γαλάτσι; Ποιοι άνοιξαν πυρ κατά του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου «Μούσες» Μπάμπη Λαζαρίδη προ εξαμήνου;
ΠΗΓΗ