OIKONOMIA

Αγαπητέ Καφετζή

Στην χθεσινή ομιλία του στον Σ.Ε.Β. ο Πρόεδρος του Πα.σο.κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα του Πα.σο.κ. για την οικονομία έδωσε τις ‘’Πέντε συγκεκριμένες προτάσεις ‘’για υγιή δημόσια οικονομικά, και για να ξέρει ο πολίτης πού πάνε οι φόροι του κι αν πιάνουν τόπο. Οι βασικές παράμετροι της φορολογικής μας πολιτικής.


«Η έξοδος απ' την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς υγιή δημόσια οικονομικά, δηλαδή αποτελεσματική και διάφανη διαχείριση των δημόσιων πόρων. Απλό, σταθερό, δίκαιο φορολογικό σύστημα. Οι φορολογούμενοι να ξέρουν πού πάνε τα λεφτά τους, να βλέπουν ότι πιάνουν τόπο. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
- Πρώτον, εφαρμογή προϋπολογισμού προγραμμάτων, δηλαδή με τρίχρονα συμβόλαια με όλα τα Υπουργεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, σύνδεση της δημόσιας χρηματοδότησης με την υλοποίηση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους.
- Δεύτερον, η εισαγωγή ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης, με υιοθέτηση διπλογραφικής λογιστικής παντού και με ......

κατάρτιση ετήσιων οικονομικών καταστάσεων ανά φορέα, Οργανισμό και, συνολικά, για το Δημόσιο. Με διαφανείς και ξεκάθαρες διαδικασίες για τις προμήθειες του Δημοσίου, ώστε να αποφεύγονται οι υπερτιμολογήσεις, αυτά που εκτινάσσουν το κόστος των προμηθειών στα ύψη.
- Τρίτον, πλήρης δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των ΑΦΜ των εταιρειών και όλων των στοιχείων των προμηθειών.
- Τέταρτον, σύγχρονο πρότυπο φορολογικών υπηρεσιών, βάσει διεθνών προδιαγραφών που θα λειτουργεί με σταθερούς κανόνες, μηχανογραφική στήριξη, αποκεντρωμένη οργάνωση, απλή και ενιαία ελεγκτική διαδικασία και διοίκηση βάσει στόχων. Πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία. Κάθε πολίτης, κάθε επιχειρηματίας να μπορεί να διεκπεραιώνει τις εργασίες του ηλεκτρονικά».
- Πέμπτον, απλό, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που εγγυάται τη δικαιοσύνη, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, την ελαχιστοποίηση του διοικητικού βάρους και τη φορολογική ασφάλεια. Ένα πλαίσιο που, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, πρέπει να στηρίζεται σε σχέσεις εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας, μεταξύ των φορολογικών αρχών και των φορολογουμένων.
«Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ανακοινώσει βασικές παραμέτρους φορολογικής πολιτικής:
- Ενιαία τιμαριθμοποιημένη, προοδευτική, φορολογική κλίμακα, για όλα τα εισοδήματα.
- Κατάργηση του ΕΤΑΚ και αντικατάστασή του από προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
- Θέσπιση χαμηλότερων συντελεστών για τα κέρδη που επανεπενδύονται και φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα εισοδήματος.
- Αποτελεσματική παρακολούθηση και φορολόγηση όλων των συναλλαγών με παράκτιες επιχειρήσεις (off shore).
- Κατάργηση όλων των χαριστικών φοροαπαλλαγών και ρυθμίσεων, που θα μας επιτρέψει να δούμε σοβαρά και τη μείωση της φορολογίας σε άλλους τομείς».
3. «Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα κατευθυνθούν στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης και στη χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας, υγείας και κοινωνικής ασφάλισης».


Με εκτίμηση

‘’PASOK poisonous’’