H «νύχτα των βαρώνων» και η εκλογή του Κ. Καραμανλή

Επειδή πολλά λέγονται και ακούγονται τον τελευταίο καιρό για αλλαγή του Καραμανλή μετά από τη διαφαινόμενη ήττα στις Ευρωεκλογές, ας θυμηθούμε πως ήρθε "η ώρα του Καραμανλή" και έγινε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας,
Το παρασκήνιο της 20.2.1997, ημέρας που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Ν.Δ.
Η 20ή Φεβρουαρίου 1997 είναι μια ξεχωριστή ημέρα στη μνήμη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Βουλευτής, δίχως άλλο αξίωμα τότε, λίγο πριν ξεκινήσει από την Αθήνα για μια τυπική κομματική ομιλία στην Τρίπολη, έκανε στάση στο γραφείο του τότε αντιπροέδρου της Ν.Δ., Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Εκεί, είχαν συγκεντρωθεί 29 βουλευτές της Ν.Δ. από τους 31 οι οποίοι μόλις το προηγούμενο βράδυ τον είχαν καλέσει δημοσίως να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, από τους κεντρικούς εμπνευστές της ιδέας, θυμάται σήμερα ότι η αγωνία των παρευρισκομένων ήταν μεγάλη. Οι 29, καθώς επίσης και οι λεγόμενοι βαρώνοι που στήριξαν τον κ. Καραμανλή, είχαν κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ ελάχιστα, αλλά δεν αισθάνονταν κούραση.
Οι 31 βουλευτές
Ακόμη και ο απών από τη συνάντηση Αχιλλέας Καραμανλής είχε τηλεφωνήσει στον Νίκο Λιοδήμο, τότε διευθυντή του γραφείου του κ. Βαρβιτσιώτη, ζητώντας επιμόνως να βάλει τη συσκευή σε ανοιχτή ακρόαση, ώστε να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Οταν το τηλέφωνο έκλεισε, είχαν όλα δρομολογηθεί: ο κ. Καραμανλής δέχθηκε την πρόσκληση των βουλευτών και ένα μήνα αργότερα κέρδιζε με άνετη διαφορά την ηγεσία του κόμματος.....
Το προηγούμενο βράδυ, 31 βουλευτές συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του κ. Βαρβιτσιώτη στο Παλαιό Ψυχικό. Ο κ. Βαρβιτσιώτης περιγράφει σήμερα στην «Κ», 12 χρόνια μετά, εκείνη τη νύχτα που καθόρισε το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. «Θεωρούσα ότι αν συγκεντρώνονταν 20 θα ήταν επιτυχία», λέει στην «Κ» ο κ. Βαρβιτσιώτης, «οπότε όταν αντιλήφθηκα ότι επρόκειτο για περισσότερους, ενθουσιάστηκα». Από τους βουλευτές που βρέθηκαν σε εκείνη τη νυχτερινή συνάντηση εντός Κοινοβουλίου απομένουν μόνον οι κ. Θανάσης Νάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιώργος Καρασμάνης, Αναστάσιος Καραμάριος, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Ορφανός, Βασίλης Πάππας και Νίκος Τσιαρτσιώνης.
Η «νύχτα των βαρώνων», όπως χαρακτηρίστηκε τότε από πολλούς λόγω του κεντρικού ρόλου τον οποίο είχαν παλαιά στελέχη, όπως ο κ. Βαρβιτσιώτης και ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, δεν προέκυψε απλά. «Τις προηγούμενες ημέρες», θυμάται ο κ. Βαρβιτσιώτης, «είχα γνωστοποιήσει στους συναδέλφους στη Βουλή ότι θα γίνει μια συνάντηση στο σπίτι μου, προκειμένου να συζητήσουμε το μέλλον της παράταξης». Τότε το μέλλον φαινόταν αβέβαιο. Ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ είχε ήδη χάσει μια φορά από τον κ. Κώστα Σημίτη και ο έτερος δηλωμένος υποψήφιος, ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του κ. Κώστα Μητσοτάκη.
Η τρίτη υποψηφιότητα, εκείνη του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, δεν ήταν ανταγωνιστική. Ο κ. Βαρβιτσιώτης αποκαλύπτει σήμερα ότι μήνες προτού ανακοινωθεί η υποψηφιότητα Καραμανλή, του είχε ζητηθεί να γίνει μεταβατικός πρόεδρος. «Με τον κ. Μητσοτάκη είχαμε φτάσει να συζητούμε και προχωρημένες λεπτομέρειες επ' αυτού», αναφέρει. Ωστόσο, καταλήγει, «ο κ. Μητσοτάκης μου είπε τελικά ότι οι συνεργάτες του δεν δέχονται τη λύση». Το ίδιο χρονικό διάστημα, λέει, στις επανειλημμένες συναντήσεις που είχε με τον κ. Εβερτ, του είχε αναφέρει την εκτίμησή του πως το κόμμα δεν μπορεί να ανακάμψει υπό την ηγεσία του. Η συνάντηση στην οικία του είχε και μιαν απρόσμενη καθυστέρηση, λέει ο κ. Βαρβιτσιώτης: «Γνώριζαν βέβαια για τη συγκέντρωση στο σπίτι μου και εκείνο το βράδυ έβαλαν εκτάκτως ψηφοφορία στη Βουλή». Μετά και αυτή την προσωρινή δυσχέρεια έσπευσαν άπαντες στο Παλαιό Ψυχικό. Το βράδυ ξεκίνησε μάλλον μουδιασμένα και ο τότε αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε στους παρευρισκομένους ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει το κόμμα, αντιθέτως πρέπει να εκλεγεί κάποιος νέος και άφθαρτος που θα εξασφαλίσει την ενότητα. «"Εγώ μια φορά ήμουν υποψήφιος και απέτυχα. Δεν ξαναβάζω" τους είπα και αυτή η συζήτηση έκλεισε εκεί», λέει ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Ενθουσιασμός
Εν τω μεταξύ, αν και όλοι ήξεραν για ποιο λόγο βρίσκονται στο σαλόνι του τότε αντιπροέδρου, ουδείς πρόφερε το όνομα «Καραμανλής». «Οταν τελικά κάποιος "τόλμησε" να το πει», περιγράφει ο κ. Βαρβιτσιώτης, «η συζήτηση άνοιξε». «Ενθουσιασμένοι όλοι συμφωνήσαμε και αρχίσαμε να συζητάμε τον τρόπο με τον οποίο θα δημοσιοποιήσουμε αυτή την απόφασή μας», επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Εξω από το σπίτι, ήταν από ώρες συγκεντρωμένοι δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία, αναμένοντας τις εξελίξεις. Την ιστορική εκείνη ανακοίνωση διάβασε μπροστά στις κάμερες ο κ. Βαρβιτσιώτης, στις δύο τα ξημερώματα. Νωρίτερα βέβαια είχαν τηλεφωνήσει στον κ. Καραμανλή προκειμένου να του γνωστοποιήσουν την απαίτησή τους. Μετά, με πρώτο τον κ. Νίκο Νικολόπουλο ξεκίνησε η διαμόρφωση της ανακοίνωσης που διαβάστηκε αργότερα.
Στη συγγραφή συνέβαλαν ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης καθώς και ο νυν υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος. Οι συγγραφείς, θυμάται ο κ. Βαρβιτσιώτης, «κλείστηκαν στο γραφείο». Οι υπόλοιποι, έχοντας πλέον χαλαρώσει από τη δύσκολη μέρα, λέει, «επιδόθηκαν στα κεφτεδάκια τα οποία είχε ετοιμάσει η σύζυγός μου».
Πολλοί στη Ν.Δ. εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εκείνη η νύχτα ήταν ό,τι σημαντικότερο συνέβη στο κόμμα τους τα τελευταία 20 χρόνια.
Δεν είναι τυχαίο ότι την Τρίτη, στις 26 Μαΐου, οι 29 από τους 31 ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν στο σπίτι του κ. Βαρβιτσιώτη, διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπό του με αφορμή την αποχώρησή του από τον ενεργό πολιτικό βίο. Η κίνηση αυτή έχει και συμβολικό χαρακτήρα.