Αντάρτικο στα ενοχλητικά μηνύματα

Του Umberto Εco/L΄Εspresso Distributed by Νew Υork Τimes Syndicate

Μια έρευνα της ΜcΑfee, στην οποία αναφέρθηκαν όλες οι εφημερίδες, διαπιστώνει ότι τα spam, υπό την έννοια των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που αποστέλλονται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Ενα μόνο μήνυμα προκαλεί εκπομπές 0,3 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακος, αντίστοιχο με τις εκπομπές ενός αυτοκινήτου όταν διανύει απόσταση ενός μέτρου.

Υπολογίζεται ότι όλα τα spam που κυκλοφορούν καταναλώνουν 33 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειας τον χρόνο, τιμή η οποία ισοδυναμεί με την ενέργεια που καταναλώνουν 3,1 εκατομμύρια αυτοκίνητα ή 2,4 εκατομμύρια σπίτια, ενώ προκαλούν 2,4 τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αφήνω κατά μέρος τα τεχνικά θέματα και περιορίζομαι μόνο στο να παρατηρήσω ότι τα spam τελικά όχι μόνο είναι ενοχλητικά και προσφέρουν έναν τρόπο υφαρπαγής πληροφοριών, αλλά επιπλέον επιδρούν αρνητικά στην υγεία μας.

Οπως φαίνεται, καμία Αρχή στον κόσμο δεν έχει κατορθώσει να περιορίσει τα spam και ακόμη και τα φίλτρα που σχεδιάζονται για να μειώσουν τον αριθμό των μηνυμάτων που φθάνουν στα «Εισερχόμενα» είναι χρήσιμα μόνο ως έναν βαθμό, γιατί πολλά ανεπιθύμητα μηνύματα εξακολουθούν να περνάνε. Μερικές φορές έχω την ........

εντύπωση ότι η μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας γίνεται όταν πρέπει κανείς να τα ανοίγει και να τα διαγράφει ένα ένα.

Τέτοιου είδους πράγματα προκαλούν οργή και αγανάκτηση και αρχίζει να σκέφτεται κανείς πώς μπορεί να αμυνθεί μόνος του. Ελλείψει κάποιας καλύτερης εναλλακτικής, το μόνο που απομένει είναι η επιθυμία για εκδίκηση. Ετσι μου ήρθε μια ιδέα - και φυσικά περιμένω ότι εκατοντάδες ειδικοί θα αρχίσουν να μου στέλνουν επιστολές όπου θα εξηγούν ότι το σχέδιό μου είναι ανεφάρμοστο ή βλαβερό, αλλά δηλώνω ότι θα πετάξω αυτές τις επιστολές (θεωρώντας τες spam) επειδή το μόνο που θέλω είναι να προκαλέσω.

Ας χωρίσουμε λοιπόν τους spammers σε επαγγελματίες ενοχλητικούς, όπως τα διάφορα online καταστήματα που κάνουν προσφορές, και σε ερασιτέχνες ενοχλητικούς. Υποθέτω ότι οι επαγγελματίες spammers έχουν πολλούς τρόπους για να αγνοήσουν ή να εξουδετερώσουν τη διαμαρτυρία μου, αλλά μάλλον δεν θα πρέπει να συμβαίνει το ίδιο με τους ερασιτέχνες spammers, όπως εκείνοι που, με ύποπτα κακά αγγλικά ή ελληνικά, σας ενημερώνουν ότι έχετε κερδίσει ένα βραβείο και ζητούν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού σας ή σας πληροφορούν ότι έχουν κληρονομήσει ένα τεράστιο ποσό το οποίο για κάποιον λόγο δεν μπορούν να εξαργυρώσουν και σας προσφέρουν το 50% αν τους βοηθήσετε- φυσικά αφού τους στείλετε κάποια χρήματα ως εγγύηση.

Μπορεί οι ερασιτέχνες spammers να μην έχουν ευρυζωνικό Ιnternet. Αν ποτέ έχετε λάβει ένα ολόκληρο βιβλίο, ας πούμε 600 σελίδες με έγχρωμες φωτογραφίες, ενώ χρησιμοποιείτε αργή σύνδεση από ένα σπίτι σε ένα μικρό χωριό, θα ξέρετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μπλοκάρει τον υπολογιστή σας επί μία ώρα.

Ας αντεπιτεθούμε λοιπόν στους spammers στέλνοντάς τους τη Βίβλο της Ιερουσαλήμ. Μπορείτε να «κατεβάσετε» ένα αντίγραφό της αν κάνετε μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Αυτό που βρήκα εγώ έχει 1.126 σελίδες και μέγεθος 11,574 ΜΒ. Αν μάλιστα αφιερώσετε δύο δευτερόλεπτα για να μεγαλώσετε το διάστιχο στις 2 στιγμές και τη γραμματοσειρά στις 20, μπορείτε να αυξήσετε το έγγραφο στις 6.556 σελίδες και στα 14,5 ΜΒ. Αν έχετε ευρυζωνική σύνδεση το μεγάλο αυτό αρχείο θα φύγει μέσα σε μερικά λεπτά, αν όμως αυτός που θα το λάβει δεν έχει, είναι χαμένος. Αν όχι, μόνο εσείς αλλά και μερικές εκατοντάδες ακόμη χρήστες κάνουν το ίδιο, ο άθλιος θα ακινητοποιηθεί εντελώς.

Το ξέρω ότι κάνοντας κάτι τέτοιο συνεισφέρει κανείς στη ρύπανση. Αν όμως υπήρχε περίπτωση αυτή η απάντηση, μέσα σε μερικές εβδομάδες, να πείσει κάποιους spammers να αποσυρθούν, τελικά το τίμημα της ενέργειας που θα σπαταληθεί θα είναι πολύ μικρότερο από το κέρδος. Στο κάτω κάτω... «pereat mundus» ( «fiat justitia et pereat mundus», «ας αποδοθεί δικαιοσύνη και ας καταστραφεί ο κόσμος» )- η χαρά της εκδίκησης δεν υπακούει σε μικροπρεπείς υπολογισμούς.

Βεβαίως με λίγη επιπλέον προσπάθεια θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι ακόμη καλύτερο. Το πιστό αντίγραφο σε pdf της έκδοσης του 1551 της «Ρητορικής» και της «Ποιητικής» του Αριστοτέλη ξεπερνά τα 37 ΜΒ, ενώ ανάλογο μέγεθος έχει η δίγλωσση έκδοση του «Συστήματος θεολογίας» του Θωμά Ακινάτη. Η «Ανατομία της μελαγχολίας» του Ρόμπερτ Μπέρτον φθάνει περίπου τα 32 ΜΒ, ενώ τα «Μυστήρια του Παρισιού» του Ευγένιου Συ στην πρωτότυπη γαλλική έκδοση αγγίζουν μόνα τους τα 77 ΜΒ, έξι και πλέον φορές το μέγεθος της Βίβλου της Ιερουσαλήμ. Αν λοιπόν έχετε έναν αρκετά ισχυρό υπολογιστή και δουλέψετε τη νύχτα, μπορείτε να στείλετε όλα τα βιβλία που ανέφερα μαζί.

Εν ολίγοις ακόμη και ένας επαγγελματίας spammer, αν έβλεπε να καταφθάνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του μερικές χιλιάδες Βίβλοι ή «Μυστήρια του Παρισιού» ίσως να το ξανασκεφτόταν. Σας ενημερώνω ότι, για να δω πόσο χρόνο παίρνει, έστειλα την πρώτη Βίβλο στη δική μου ηλεκτρονική διεύθυνση. Δεν μπόρεσα να τη βρω στα «Εισερχόμενά» μου και συνειδητοποίησα ότι κάποιο φίλτρο την είχε στείλει αυτομάτως στα «Απορρίμματα». Πιστεύω όμως ότι ο χρόνος που θα χρειάστηκε για να «κατέβει» θα πρέπει να ήταν ο ίδιος, και επομένως το ίδιο ισχύει για την ενόχληση.