Το πρώτο ποδηλατικό.. "βαλς" του Δούναβη

Ένα ξεχωριστό κάλεσμα σε μια πρωτοβουλία- που όμοιά της δεν υπήρξε στο παρελθόν- απευθύνει, για πρώτη φορά, η Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών. Πρόκειται για τον Πρώτο Ποδηλατικό Γύρο του Δούναβη, ισχυρού «συμβόλου» και δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 μέχρι τις 27 Ιουνίου 2009, με τέσσερις ελληνικές συμμετοχές, δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κλερ Καστέλ.
Οι περίπου 400 λάτρεις της ποδηλασίας από ολόκληρη την Ευρώπη (κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και από την Τουρκία) θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το «μαγευτικό» τοπίο του ποταμού, που «υμνήθηκε» από ζωγράφους, μουσουργούς, ποιητές, αλλά και.. «κοινούς θνητούς», που έκαναν όνειρα στις όχθες του για τη ζωή τους. Όσο λοιπόν, τα κύματα του ποταμού θα «χορεύουν» υπό τον ρυθμό του... «βαλς του Δούναβη», του μουσικού έργου του φημισμένου Γιόχαν Στράους, οι ποδηλάτες θα ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδρομή, που θα «περάσει» από πέντε χώρες: Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία.....
«Είναι μια ευκαιρία», επισήμανε η κ. Καστέλ, «για όλους όσοι συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό, να ανακαλύψουν την ομορφιά του ποταμού», που πηγάζει από το Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία, διασχίζει πολλές πόλεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα, μέσα από τη Ρουμανία. Η περιοδεία στις επιλεγμένες χώρες ενισχύει- μεταξύ άλλων- τη σημασία της κοινής, συντονισμένης δράσης - σε ευρωπαϊκό επίπεδο- για την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος του ποταμού, το οποίο επιβαρύνεται, λόγω της βιομηχανικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στις όχθες του.
«Ο ποδηλατικός γύρος του Δούναβη είναι μια ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά όσοι συμμετέχουν», είπε η κ. Καστέλ, καθώς ο ποταμός "συνενώνει" κατά μήκος της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης περισσότερα από 80 εκατ. κατοίκους. Κατά την κ. Καστέλ, ο πρώτος ποδηλατικός γύρος, εξάλλου, αποτελεί μια ευκαιρία ενδυνάμωσης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και της «εύρεσης» όλων εκείνων των πολιτιστικών παραδόσεων, εικόνων, εμπειριών και ιστορίας, που «απαντώνται» σε όλες τις χώρες και συνθέτουν την ευρωπαϊκή, πολιτιστική κληρονομιά.
Ο Πρώτος Ποδηλατικός Γύρος του Δούναβη είναι ανοιχτός σε όποιον αγαπά την ποδηλασία, ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και θέλει να γνωρίσει νέους φίλους από ολόκληρη την Ευρώπη.
Η συμμετοχή στον Ποδηλατικό Γύρο και ένα στοιχειώδες κατάλυμα καθ' όλη τη διάρκεια του Γύρου παρέχονται δωρεάν, αλλά δεν καλύπτονται τα έξοδα του ταξιδιού.
Το πλούσιο φυσικό τοπίο που διαμορφώνεται κατά μήκος του ποταμού, με λόφους, άγρια φαράγγια, λιβάδια, δάση και ακτές είναι μόνο ένα ελκυστικό στοιχείο για τη συμμετοχή στον ποδηλατικό γύρο.
Αλλά δεν είναι μόνο η φύση που ... ευημερεί στο Δούναβη. Κανένας άλλος ποταμός δεν ενέπνευσε τόσους καλλιτέχνες (μουσικούς, ζωγράφους κ.α.) στην Ευρώπη και δεν αποτελεί σύμπτωση που τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που «τοποθετούνται» κατά μήκος του Δούναβη, είναι φημισμένες για τις πολιτιστικές τους παραδόσεις: Η Βιέννη (Αυστρία), η Μπρατισλάβα (Σλοβακία), η Βουδαπέστη (Ουγγαρία) και το Βελιγράδι (Σερβία).
Όσοι συμμετάσχουν στον Ποδηλατικό Γύρο θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών διαδρομών. Η μία ομάδα θα ξεκινήσει από τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και θα ακολουθήσει τη διαδρομή μέσω του γνωστού Εθνικού Πάρκου Danube-Drava. Αφού διασχίσουν τα σύνορα με την Κροατία, οι ποδηλάτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν στο Βούκοβαρ. Έπειτα, ο Γύρος θα συνεχιστεί από την Κροατία έως την Backa Palanka και το Novi Sad της Σερβίας, προτού πραγματοποιήσουν το τελικό τμήμα της διαδρομής έως το Βελιγράδι της Σερβίας.
Η δεύτερη ομάδα θα ταξιδέψει από τη Βουδαπέστη μέσω του Μπέτσετ έως το Οριάχοβο, διασχίζοντας τα ρουμανο-βουλγαρικά σύνορα. Στη Βουλγαρία, θα ποδηλατήσουν έως το Βίντιν. Κατά τη διαδρομή, θα περάσουν από την εντυπωσιακή Σιδερένια Πύλη (Iron Gate - ενώ ο Δούναβης κυλάει ήσυχα προς τη θάλασσα, στα σύνορα της Σερβίας με τη Ρουμανία, στο σημείο όπου ο Αίμος και τα Καρπάθια πλησιάζουν και σχηματίζουν ένα μικρό πέρασμα, αποκτά μεγάλη ταχύτητα και στο σημείο αυτό βρίσκεται η λεγόμενη σιδερένια πύλη) που συνδέει τη Ρουμανία με τη Σερβία, προτού κατευθυνθούν προς το Βελιγράδι.
Στις 27 Ιουνίου, οι δύο ομάδες ποδηλατών θα συναντηθούν για να γιορτάσουν το τέλος της περιοδείας στο παλιό οθωμανικό φρούριο Καλεμέγκνταν, σύμβολο της παλιάς πόλης του Βελιγραδίου. Το φρούριο, χτισμένο ακριβώς πάνω στη συμβολή του ποταμού Δούναβη και του παραπόταμου Σάββα, στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως οχύρωση της πόλης για την προστασία από τους εχθρούς, σήμερα είναι βασικός πόλος έλξης για τους επισκέπτες.