e-kafeneio: Δεν ανάβει ο υπολογιστής... Τι να κάνω?

Συνεχίζουμε την συνεργασία μας με το πολύ καλό blog Pc Help and solution με χρήσιμες συμβουλές για τα pc και όχι μόνο. Μπορείτε να μας στέλνετε και εσείς τις προτάσεις για θέματα που θέλετε να ασχοληθούμε.


Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση? Πόσες φορές έχουμε πατήσει το κουμπί για να ανάψει ο υπολογιστής μας και αυτός δεν ανταποκρίνεται καν? Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ωστέ να διαπιστώσουμε αν το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσημο ή χρειάζεται κάποιο τεχνικό...

Μπορεί να φανεί αστείο, αλλά 7 στις 10 φορές που με έχουν φωνάξει για κάποιο παρόμοιο πρόβλημα, η λύση φαίνεται να βρίσκεται στην πρίζα του τοίχο μιας και ο υπολογιστής δεν είναι στην πρίζα... Το πρώτο πράγμα που ελέγχουμε λοιπόν είναι αν ο υπολογιστής μας είναι συνδεδεμένος με την παροχή ρεύματος. Αφού τσεκάρουμε οτι το καλώδιο ρεύματος βρίσκεται στην πρίζα και η άλλη πλευρά βρίσκεται πάνω στον υπολογιστή, προχωράμε στο επόμενο βήμα. (Βέβαια... θα πρέπει να σιγουρευτούμε επίσης πως η πρίζα δίνει ρεύμα. Συνήθως, αυτό το κάνουμε με δοκιμαστικό κατσαβίδι ή βάζοντας πάνω της ένα πολύμπριζο με φωτεινό διακόπτη ή τελικά αν βάλουμε πάνω της μια συσκευή που ξέρουμε οτι δουλεύει, π.χ. έναν φορτιστή κινητού.)

Πολλές φορές κοντά στην....
άκρη του καλωδίου που πηγαίνει πάνω στον υπολογιστή υπάρχει ένα διακοπτάκι . Το διακοπτάκι αυτό (on/off) είναι μέρος του τροφοδοτικού και υπάρχει εκεί για να κόβουμε οποιαδήποτε παροχή ρεύματος προς τον υπολογιστή. Αν ο υπολογιστής μας διαθέτει παρόμοιο διακοπτάκι, τότε πρέπει να τσεκάρουμε αν αυτό βρίσκεται στη θέση off. Προσοχή!!! Το διακοπτάκι αυτό ΔΕΝ είναι χρώματος κόκκινο και ΔΕΝ πρέπει να το μπερδέψουμε με το κόκκινο διακοπτάκι με το οποίο αλλάζουμε την τάση λειτουργίας απο 220V σε 110V!

Αυτές είναι οι δύο πιο απλές κινήσεις που μπορεί να κάνει ένας απλός χρήστης για να σιγουρευτεί οτι το PC του χρήζει επιπλέον παρακολούθησης απο κάποιον τεχνικό. Αν ο χρήστης δεν είναι αρχάριος , μπορεί να ακολουθήσει επιπλέον βήματα, τα οποία όμως απαιτούν να ανοίξει το κουτί. Αν ο χρήστης είναι εξοικειωμένος με το εσωτερικό του PC του, μπορεί να δεί αν στη Motherboard ανάβουν ορισμένες λυχνίες (που σημαίνει οτι το ρεύμα φτάνει ως εκεί), μπορεί να τσεκάρει με ένα πολύμετρο τις τάσεις που βγάζει το τροφοδοτικό του PC , μπορεί επίσης να δεί αν το κουμπί On/Off του PC δίνει εντολή στη Motherboard για να ξεκινήσει τη λειτουργία του υπολογιστή.

Οι λόγοι που μπορούν να κάνουν έναν υπολογιστή να μην ανάβει μπορούν να είναι απλοί αλλά και πολύπλοκοι. Έχει τύχει υπολογιστής να μην ανάβει επειδή η συσκευή του CD να είναι καμμένη. Μη διστάσετε λοιπόν να αποσυνδέσετε τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με τον υπολογιστή σας (μια μια) και αφού το κάνετε να ελέγξετε αν το PC ανάβει. Σε κάθε περίπτωση όμως, καλό θα είναι να παίρνουμε τη συμβουλή κάποιου ειδικού μιας και πάντα υπάρχει η πιθανότητα να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα...

Οι παραπάνω δύο πρώτες κινήσεις απευθύνονται ΚΑΙ σε αρχάριους χρήστες και είναι απαραίτητες πριν καλέσουμε οποιονδήποτε ειδικό.