«Σαν να με πάτησε λεωφορείο» Δεκαπεντάχρονη Ελληνοαμερικανίδα περιγράφει τα συμπτώματα της γρίπης

«Την πρώτη ημέρα ένιωθα τις δυνάμεις μου να με εγκαταλείπουν. Ήταν την προηγούμενη Τρίτη, στις 21 Απριλίου όταν άρχισα να αισθάνομαι αδιαθεσία. Ήμουν υπερβολικά κουρασμένη, ήθελα να κοιμηθώ και είχα πονοκέφαλο. Προς το απόγευμα άρχισα να νιώθω ναυτία και μετά άρχισαν οι έμετοι».

Η 15χρονη Στέφανι Μαγκλάρα, μαθήτρια στο Σαν Φράνσις Πρεπ Σκουλ στη Νέα Υόρκη, η οποία έλκει την καταγωγή από τη Ναυπακτία και την Καστοριά, κόλλησε τη γρίπη των χοίρων από συμμαθητές της που είχαν πάει ταξίδι στο Μεξικό πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Όταν επέστρεψαν στο σχολείο μετέδωσαν τον ιό σε 45 συμμαθητές τους, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για περισσότερους από 100 πάσχοντες.

«Τη δεύτερη μέρα άρχισε να με πονάει αφόρητα το στομάχι μου. Οι έμετοι συνεχίζονταν, το σώμα μου πονούσε και με έπιασε τρομερός βήχας. Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και την ....

Πέμπτη, αλλά πήγα στο σχολείο γιατί έπρεπε να παρακολουθήσω μαθήματα λόγω των εξετάσεων. Τότε κατάλαβα ότι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά και πολλοί συμμαθητές μου είχαν ακριβώς τα ίδια συμπτώματα. Έξω από το γραφείο της νοσοκόμας τα άρρωστα παιδιά σχημάτιζαν ουρά», λέει στα «ΝΕΑ» η Στέφανι.

«Μιλούσα με δυσκολία»
Αργά το βράδυ της Παρασκευής όταν μεταδόθηκε από τα κανάλια το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων στο Μεξικό, ο πατέρας της Νικόλας αποφάσισε να επισκεφθούν την επομένη το νοσοκομείο για εξετάσεις. «Ήδη ο λαιμός μου πονούσε πολύ και κόντευα να χάσω τη φωνή μου, μιλούσα με πολύ μεγάλη δυσκολία. Είχαν περάσει ημέρες και ήμουν ράκος» αναφέρει η Στέφανι. «Όταν πήγαμε στο νοσοκομείο μάς οδήγησαν στην καραντίνα, όπου οι γιατροί φορούσαν ειδικές στολές. Μόλις μπήκα στην αίθουσα συνειδητοποίησα ότι ήταν και άλλοι μαθητές από το σχολείο μου. Τότε φοβήθηκα πραγματικά για τη ζωή μου και την υγεία των φίλων μου. Ήξερα ότι έχουν πεθάνει άνθρωποι στο Μεξικό», συμπληρώνει.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις την ίδια ημέρα, οι γιατροί συνταγογράφησαν στη Στέφανι το Ταμιφλού και άλλα δύο φάρμακα, το Ντέικουιλ και το Νάιτκουιλ που θεραπεύουν το κρυολόγημα.

«Ήταν σαν να την είχε πατήσει λεωφορείο. Ένιωθε εξαντλημένη, είχε συνάχι και κόκκινα μάτια. Ευτυχώς δεν είχε πυρετό», λέει στα «ΝΕΑ» ο πατέρας της.

Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είχε προσβληθεί από τον ιό. Οι γιατροί την συμβούλευσαν να πίνει αρκετά υγρά, να πλένει συχνά τα χέρια της και να πάρει το αντιγριπικό Ταμιφλού, το οποίο όμως είχε εξαντληθεί. Με τον πανικό άδειασαν τα ράφια κάθε φαρμακείου στη Νέα Υόρκη.

Με συμβατικά φάρμακα
Η Στέφανι Μαγκλάρα αναγκάστηκε να πάρει τα συμβατικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της γρίπης και μέχρι σήμερα βρίσκεται στο σπίτι της, όπου αναρρώνει σταδιακά. Προχθές βγήκε για πρώτη φορά μια βόλτα, κυρίως για να δει τους φίλους της. «Δεν φόρεσα μάσκα», λέει. Πλέον ο πονοκέφαλος έχει εξαφανιστεί όπως και η τάση προς έμετο. Η φωνή της ακούγεται βαριά και την ταλαιπωρεί ελαφρύς βήχας. Έχει σταματήσει να ψάχνει για το Ταμιφλού αφού το φάρμακο δρα μόνο τις πρώτες 48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

«Με τα φάρμακα που πήρα πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος πέρασε. Σήμερα νιώθω αρκετά καλύτερα, εκτός από το ότι ακόμα και τώρα που μιλάμε αισθάνομαι κάπως κουρασμένη. Εύχομαι όλοι να γίνουν γρήγορα καλά και να μην εξαπλωθεί ο ιός σε άλλες χώρες ούτε στην Ελλάδα», λέει η Στέφανι και επισημαίνει ότι γνωρίζει τουλάχιστον 20 άνθρωποι που έχουν αρρωστήσει.