Πουλάνε αδέσποτα για να τα φάνε λιοντάρια

Καστοριά, Ανατολή Ιωαννίνων, Κιλκίς… Τρεις διαφορετικές περιοχές της χώρας που έχουν αυτές τις ημέρες δύο κοινά: τις παραστάσεις τσίρκο και την ομαδική εξαφάνιση αδέσποτων σκύλων και γατιών! Σύμπτωση; Δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς τις υπέρογκες δαπάνες συντήρησης των άγριων ζώων που υποχρεώνονται να ζουν στη σκλαβιά ενός κλουβιού…
Οι περιβαλλοντικοί και οικολογικοί σύλλογοι από τις τρεις αυτές περιοχές καταγράφουν καθημερινά όλο και περισσότερα περιστατικά εξαφάνισης αδέσποτων ζώων όχι μόνο από την ύπαιθρο, αλλά και μέσα από τα αστικά κέντρα. Και εκφράζουν με φρίκη και αποτροπιασμό την πεποίθηση ότι έχουν καταλήξει βορά των σαρκοφάγων στα τσίρκο που περιδιαβαίνουν σε όλη την Ελλάδα!
Μάλιστα, στο Κιλκίς ψιθυρίζεται έντονα ότι οι ......

άνθρωποι του τσίρκο αγοράζουν προς 20 ευρώ το «κεφάλι» τα αδέσποτα και τα πετάνε ζωντανά στα θηρία, που τα κατασπαράζουν! Δεκάδες δυστυχισμένα σκυλιά και γάτες βρίσκουν τραγικό θάνατο ανάμεσα στα σαγόνια των λιονταριών, των τίγρεων και των λεοπαρδάλεων, γλιτώνοντας έτσι από ένα σημαντικό έξοδο τις επιχειρήσεις «θεάματος» στις οποίες ανήκουν τα υπό αιχμαλωσία ζώα!
Αν, μάλιστα, σκεφτεί κάποιος ότι μόνο ένα λιοντάρι χρειάζεται περί τα έξι με οκτώ κιλά κρέας την ημέρα (!) για να τραφεί σωστά, είναι εύκολο να αντιληφθεί πόσο θα κόστιζε ο εφοδιασμός αν γινόταν από κρεοπωλεία! Και, δυστυχώς, είναι πολλοί αυτοί -κυρίως άνεργοι Τσιγγάνοι- που δεν διστάζουν να θυσιάσουν τα άμοιρα ζώα προκειμένου να γεμίσουν τις τσέπες τους με χρήμα…
Αλλά και η αθέατη πλευρά του τσίρκο, με τα άγρια ζώα να έχουν απαχθεί από το φυσικό τους περιβάλλον, να στοιβάζονται αιχμάλωτα σε στενάχωρα κελιά κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς σωστή κτηνιατρική περίθαλψη, με ανεπαρκή διατροφή και να υφίστανται απάνθρωπα μαρτύρια με ξυλοδαρμούς και μαστιγώματα ώσπου να «μάθουν» να υπακούν, συναντά πλέον οργανωμένες αντιδράσεις.
Πρωτοπόρος στην κίνηση εναντίον των τσίρκο με ζώα είναι εδώ και δύο χρόνια ο «Αρκτούρος», που έχει συγκεντρώσει πάνω από 40.000 υπογραφές πολιτών και ζητεί από τους γονείς να μην πηγαίνουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν ένα θέαμα που είναι αποτέλεσμα βασανισμού ζώων… Στην προσπάθειά του αυτή βρίσκει συμμάχους αρκετούς δήμους. Πριν από ένα μήνα ο δήμος Ορεστιάδας απέρριψε την αίτηση λειτουργίας τσίρκο στην περιοχή του, ενώ στο Μαρούσι ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα αποφασίσει επίσημα την απαγόρευση λειτουργίας τσίρκο με ζώα εντός του δήμου.
Ομως στην Κοζάνη, παρά την υπόσχεση της δημοτικής αρχής ότι θα συνταχθεί με την πρακτική που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες πολιτισμένες χώρες του κόσμου, το τσίρκο που επισκέφτηκε την πόλη λειτούργησε κανονικά, όπως και στο δήμο Ανατολής, παρά την προσπάθεια των Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων. Το ίδιο συνέβη στα Γρεβενά, στην Αλεξανδρούπολη, στην Αρτα και στη Λάρισα.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, πάντως, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους 184 σωματείων ότι σύντομα και η Ελλάδα θα περιλαμβάνεται στις χώρες που θα απαγορεύουν την επίσκεψη τσίρκο με ζώα.
Πηγή espresso