Ανώτατες Εργολαβικές Ιδιαιτερότητες

Πήραμε το πιο κάτω e-mail για ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει στο καφενείο με πολλές αναρτήσεις και το δημοσιεύουμε

"Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες σκηνών που θυμίζουν καθεστώτα αναρχίας και ασέβειας θεσμών, αξιών και ακραίων ενεργειών παρεμποδίζοντας τη λειτουργία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λύπη και οργή προκαλούν οι εικόνες που εκσφενδονίζεται από το πλήθος ένα αυγό στον πρύτανη κ Μάνθο, ενώ είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει δημοκρατικά τον διάλογο συνεδριάζοντας με τα μέλη της Συγκλήτου και όχι μόνο.
Δε μπορεί κανείς να κατηγορήσει κάποιον Πρύτανη που παίρνει επάνω του τη διαδικασία, για να τηρήσει το αυτονόητο, τη δημοκρατία. Ντρεπόμαστε και μας θλίβουν βαθύτατα αυτές οι σκηνές ιδίως όταν συντελούνται σε Πανεπιστημιακούς χώρους.
Όμως προ λίγων ημερών έτυχα σε συζήτηση με φοιτητή που συμμετείχε στις καταλήψεις του ΑΠΘ. Μου διηγήθηκε λοιπόν, πως η μητέρα του εργάζεται ως καθαρίστρια σε κάποιον εργολάβο με μηνιαία αμοιβή 430 € (υπάρχουν και μικρότερες αμοιβές απ’ ότι είπε). Της ανατίθεται εργασία που πρέπει να κάνουν δύο ή τρεις καθαρίστριες. Όχι εξαιτίας της πολλής εργασίας αλλά λόγω μειωμένου προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, ο εργολάβος από την πλευρά του ενώ εμφανίζει πλήρη μηνιαία λίστα απασχολούμενου προσωπικού στις......
αρμόδιες υπηρεσίες και επιτροπές του Πανεπιστημίου, ως οφείλει και προβλέπεται στους όρους της σύμβασης, έχει ουσιαστικά προσλάβει μόνον το μισό προσωπικό. Με γνωστές μεθόδους «βουλώνει» τα στόματα όσων το διαπιστώσουν και τύχουν στο δρόμο του, και η παρανομία εγκαθίσταται απλώνοντας τα πλοκάμια της.
Αυτή η τακτική είναι κοινή και στα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
Φαίνεται πως η Εγνατία δεν στάθηκε ικανή να διαχωρίσει τα ήθη.
Έτσι φάνηκα πιο προβληματισμένος και σκεπτικός μετά την τυχαία κουβέντα, όχι δικαιολογώντας τις παραπάνω συμπεριφορές κατά των θεσμών αλλά κατανοώντας πόση δουλειά μέλει να γίνει και πόσο «βαθιά νυχτωμένοι είμαστε».
Προσέξτε τι γίνεται με τα του οίκου μας:
Στο web site του Πανεπιστημίου δεν υπάρχει αναρτημένη η σύμβαση καθαριότητας, παρά μόνο αυτές των τμημάτων Έδεσσας – Νάουσας όπου ο έλεγχος κρίνεται επουσιώδης.
Οι επιτροπές ενισχύουν τη δημοκρατία και βοηθούν το έργο της διοίκησης αλλά δεν απαλλάσσουν από τις ευθύνες Πρυτάνεις και Διευθυντο-Προϊσταμένους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα ο τρόπος που κινείται η διοίκηση του Πανεπιστημίου μας να μην είναι διάφανος.
Κύριε Πρύτανη :
α) προτείνετε άμεσα στον εργολάβο της καθαριότητας του Πανεπιστημίου μας να υποχρεώσει όλο το προσωπικό να φέρει διακριτικές ταμπέλες που θα αναγράφεται το όνομα και θα έχει τη φωτογραφία του, έστω κι αν δεν προβλέπεται ως όρος από τη σύμβαση
β) να αλλάξετε άμεσα τις ευαίσθητες επιτροπές καθαριότητας, όπου θα τοποθετείται υποχρεωτικά ως πρόεδρος ένας εκ των αντιπρυτάνεων, πιο έμπιστο δεν έχετε…
γ) στις καταστάσεις προσωπικού που προσκομίζει ο εργολάβος, ως υποχρεούται από τη σύμβαση, επιπροσθέτως να αναφέρεται ρητά σε καθημερινή βάση ο χώρος ευθύνης του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά, αναρτώντας αυτή τη μηνιαία φόρμα στο web site. Επίσης να αναρτηθούν όλες οι ευαίσθητες συμβάσεις και επιτροπές, με ευθύνη του αρμόδιου Διευθυντο-Προϊσταμένου.
Εκτός του πρόσφατα εγκατεστημένου εργολάβου καθαριότητας, δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα μόνιμοι εργολάβοι και επιχειρήσεις οι οποίοι έχουν διαδώσει φημολογίες στην «αγορά», πως «ελέγχουν» τις διαδικασίες στο Πανεπιστήμιο, ώστε αποθαρρύνουν τον ανταγωνισμό. Έτσι διακρίνουμε την κα Ανικούλα να κατέχει από μεταστεγάσεως του Πανεπιστημίου το βιβλιοπωλείο στο ισόγειο, διανέμοντας αναρίθμητες σειρές βιβλίων και σημειώσεων είτε μέσω της Φοιτητικής Μέριμνας είτε μέσω διευκολύνσεων της Βιβλιοθήκης. Επίσης στο εστιατόριο τον εργολάβο κο Χούτο που επί σειρά ετών έχει εγκατασταθεί μόνιμα ξεπλένοντας χρήματα σε μέλη ΔΕΠ -και όχι μόνο- που δικαιολογούν έξοδα εστίασης στις δράσεις τους.
Απευθυνόμενος στους συνδικαλιστικούς συλλόγους των μελών του Πανεπιστημίου, Φοιτητών, Μεταπτυχιακών, ΔΕΠ, και κυρίως των υπαλλήλων, σας ρωτώ :
Ποια η θέση που παίρνετε επίσημα, για τα παραπάνω;
Μήπως αυτό το θέμα δεν αφορά τις προσωπικές σας βολέψεις και φιλοδοξίες;
Δεν είναι κατάλληλο για εκδουλεύσεις και αλληλο-εξυπηρετήσεις;
Μήπως είναι θέματα που άπτονται άλλης υποκατηγορίας εργαζομένων;
Πότε θα αντιδράσετε, όταν εμφανιστεί η δική μας «Κούνεβα»;

Ο καιρός έχει ωριμάσει, παρά τις όποιες επιφυλάξεις και τους δισταγμούς.
Το Πανεπιστήμιο οφείλει να έχει σήμερα τη δυνατότητα και την υποχρέωση να θέσει τέλος στην κατάσταση εκμετάλλευσης ομάδας εργαζομένων αλλά επίσης και να ενταφιάσει οριστικά τα καθεστώτα των μόνιμα εγκατεστημένων εργολάβων και της νοοτροπίας που κληροδοτούν στους νέο-εισερχόμενους."