Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του Δολαρίου; .

Η πολιορκία της Κίνας έναντι του δολαρίου εντείνεται ενώ το νέο διεθνές νόμισμα αρχίζει να διαμορφώνεται δίνοντας έτσι στην Κίνα έναν ενισχυμένο διεθνή ρόλο.

Μας το έστειλε ο Αλκιμος

Οι αλλαγές στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αποφασίζονται στο μέλλον τόσο από το Πεκίνο, όσο και από την Ουάσιγκτον. Αυτό είναι το μήνυμα που πέρασε μέσα από πρόσφατο άρθρο του ο Ζου Χιανσουάν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. Ο κ. Ζου έκανε λόγο για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπου το δολάριο θα αντικατασταθεί από ένα παγκόσμιο νόμισμα ως κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα. Αυτό, ωστόσο, είναι ένα λεπτό ζήτημα. Οταν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, αναφέρθηκε προ ημερών σε αυτό το ζήτημα, οι παρατηρήσεις του έστειλαν το δολάριο σε μεγάλη πτώση προτού καν ο ίδιος απορρίψει την ιδέα και υπερασπιστεί την κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος.
.
Η πρόταση του κ. Ζου ήταν ένας τρόπος για να εκφράσει η Κίνα τις ανησυχίες της πάνω στη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία τυπώνει όγκους νέου χρήματος. Η στρατηγική αυτή, σαφώς, επηρεάζει τις.......
τεράστιες τοποθετήσεις της Κίνας σε δολάρια, κυρίως σ’ ό,τι αφορά τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας υποστηρίζει ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα -αναφέρεται, μάλιστα, σε ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς να διευκρινίζει ότι είναι το δολάριο- έχει δύο βασικά ελαττώματα. Πρώτον, το κύρος του δολαρίου ως κυρίαρχο νόμισμα συνέβαλε στη δημιουργία παγκόσμιων ανισορροπιών. Οι χώρες με πλεόνασμα αναγκάζονται να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε αυτό, καθώς είναι το μοναδικό μέσο συναλλαγής σε αγορές, όπως αυτές των εμπορευμάτων, και παρέχει τη μεγαλύτερη ρευστότητα στις αγορές ομολόγων. Αυτό το γεγονός επέτρεψε τη διόγκωση του χρέους των ΗΠΑ και της φούσκας των ακινήτων μέσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεύτερον, η χώρα που εκδίδει το νόμισμα αυτό είναι αντιμέτωπη με ένα δίλημμα μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής σταθερότητας. Ο μεγάλος όγκος κοπής νέου χρήματος από τη Fed για τη στήριξη της οικονομίας είναι θεμιτή για το εσωτερικό της οικονομίας κάτω από τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ύφεσης, αλλά μπορεί να βλάψει την αξία του δολαρίου.
.
Ο κ. Ζου προτείνει ότι το δολάριο θα πρέπει να αντικατασταθεί με το SDR (Special Drawing Rights), ένα συνθετικό νόμισμα που δημιουργήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η αξία του οποίου προσδιορίζεται από τη σταθμισμένη μέση ισοτιμία του δολαρίου, του ευρώ, του γιεν και της στερλίνας.
.
The Economist – kathimerini.gr