Βυζαντινολογίες ή αλήθειες;

Γράφει ο Παν Παναγιώτου
Είμαι έτοιμος να δεχθώ, ότι ο κ. Καραμανλής δεν είναι καθόλου κουρασμένος, ούτε προτίθεται να «φύγει αν χάσει τις εκλογές». Ακόμα δέχομαι, ότι μπορεί και να τις κερδίσει... Είμαι επίσης έτοιμος να δεχθώ, ότι οι δηλώσεις του «παρανοήθηκαν» ή δεν αποδόθηκαν σωστά.
Ακόμα και ότι «παραποιήθηκαν» σκόπιμα ή ότι δεν έγιναν ποτέ!

Ηταν, ας πούμε, ένα... ετεροχρονισμένο πρωταπριλιάτικο αστείο.

Το πρόβλημα πια, δέκα μέρες μετά, είναι εντελώς άλλο: Πώς ένα «αστείο», μία «ανυπόστατη φήμη», ένα «ανύπαρκτο περιστατικό» γίνεται κεντρικός άξονας της πολιτικής συζήτησης στη χώρα, αναταράζει τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ, τροφοδοτεί τη «δελφινολογία», δημιουργεί «εσωκομματική κινητικότητα» και παρότι ένα ολόκληρο κόμμα η ΝΔ (όχι ο Καραμανλής) το διαψεύδει από το πρωί μέχρι το βράδυ (έχοντας βγει οι άνθρωποι «στα κάγκελα»), η συζήτηση για τον «φευγάτο» Καραμανλή δεν κοπάζει με τίποτα! Ενα γεύμα Σουφλιά - Ντόρας αρκεί για να πάρει «φωτιά το πελεκούδι».

Πόσο όμως «ψέμα» μπορεί να.......
είναι ο «φευγάτος» Καραμανλής, όταν προκαλεί τόσο αληθινές, πραγματικές και εμφανείς αντιδράσεις; Σ αυτές τις περιπτώσεις το «ψέμα» γίνεται τελικά μέθοδος και τρόπος αποκάλυψης μιας αλήθειας.

Το θέμα πια δεν είναι τι είπε και αν είπε και τι εννοούσε ο Καραμανλής. Το ζήτημα που τέθηκε (το οποίο προφανώς κάνει ζημιά στη ΝΔ) αλλά έχει πραγματικές διαστάσεις, οι οποίες γίνονται αντιληπτές και εσωκομματικά, είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει «κουρασμένη» έχοντας χάσει κάθε προωθητική της δυναμική και το ενδεχόμενο να χάσει τις εκλογές είναι το πιθανότερο σενάριο.

Αυτά ανοίγουν αντικειμενικά τη διαδοχολογία - και εσωτερικεύουν με όρους πραγματικούς την κρίση της ΝΔ. Ακόμα κι αν ο Καραμανλής σήμερα τα διαψεύδει όλα!

Ωραία... Δεν μας έφτανε η μεγάλη οικονομική κρίση που αποσταθεροποιεί τα πάντα, τώρα έχουμε και μια κυβέρνηση σε κρίση, που δέκα μέρες... ενδοσκοπείται.

Το επισημαίνουμε, γιατί η δυσπιστία των αγορών, των ξένων, των Βρυξελλών, των ΗΠΑ, πέστε το όπως θέλετε, δεν συνδέεται μόνο με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για την «πολιτική αστάθεια» της Ελλάδας, που εξελίσσεται σε μείζον μειονέκτημα...

Μπορεί οι ξένοι να μην έμαθαν για τα περί κοπώσεως του πρωθυπουργού, αλλά ξέρουν την «κόπωση» της χώρας μας!

Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου