ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ

Το Περιβόλι της Παναγιάς –όπως είναι αλλιώς γνωστό το Άγιο Όρος- δεν είναι ο Εφραίμ, ο Αρσένιος και όλοι οι υπόλοιποι τζιπάτοι που τους ακούμε τους τελευταίους μήνες. Το Άγιο Όρος είναι η κοιτίδα του Ελληνικού Πολιτισμού, το Αιγαίο μας, ο μεγάλος και επιβλητικός Άθως για τον οποίο ο Ηρόδοτος λέει: «ρος μέγα τε κα νομαστν ς θάλασσαν κατκον». Είναι τόσο παλιό όσο είναι και η χώρα μας. Μεταγενέστερα γίνεται και η κοιτίδα της Ορθοδοξίας μας. Η πνευματική μας Παρακαταθήκη και ίσως το μοναδικό στολίδι που μας απέμεινε από κείνη την εποχή.

Η Αθωνική Πολιτεία έχει να επιδείξει πολλούς αγίους. Σε μας τους νεότερους Έλληνες -και όχι μόνο γιατί υπάρχουν και αλλοδαποί που τον γνωρίζουν- οικείος και ξακουστός είναι ο Πατέρας ΠαΪσιος, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, που γεννήθηκε στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, ήρθε στην Ελλάδα λόγω της γνωστής ανταλλαγής πληθυσμών και εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα. Στα 30 του έγινε καλόγερος, ενώ μέχρι τότε δούλευε ως ξυλουργός.


Ακούστε τον Ίδιο σε θεόπνευστο λόγο του σε μια σπάνια καταγραφή. Μήνυμα ζωής, πίστης και αφοσίωσης στον Θεό και τον Συνάνθρωπο μας.

Γνωρίστε Τον, επίσης, μέσα από τους ίδιους τους ανθρώπους που τον έζησαν και αφηγούνται σημαντικά περιστατικά.

Ενώ είναι εξαιρετικό το αφιέρωμα που του έχει κάνει και η ΕΤ3 στην εκπομπή Αληθινά Σενάρια του Νίκου Ασλανίδη. Παρακολουθείστε συγκλονιστικές αφηγήσεις λαϊκών ανθρώπων για τον Όσιο Παϊσιο.


Έτσι για να μη χάσουμε τον μπούσουλα για το Τί πραγματικά είναι το Άγιο Όρος για τη ζωή και ύπαρξη μας. Και για το Τί θα πρέπει να αφήσουμε και μεις ως παρακαταθήκη στους απογόνους μας. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα.