Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα δράσης

Για τις κλιματολογικές αλλαγές στον πλανήτη
Σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον πλανήτη για το περιβάλλον με αιχμή την κλιματική αλλαγή, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δράσης σήμερα. Στην πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιείται συλλαλητήριο και συναυλία, με τη συμμετοχή 54 περιβαλλοντικών κινήσεων πολιτών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων, καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Το κεντρικό σύνθημα είναι η άμεση εφαρμογή από την κυβέρνηση των ευρωπαϊκών και διεθνών δεσμεύσεων για το περιβάλλον.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, η παγκόσμια κατανάλωση ξεπερνά κατά 30% την ικανότητα της γης να αναπληρώνει τους φυσικούς της πόρους. Επίσης, τα προσεχή 50 χρόνια οι θερμοκρασίες θα ανέβουν έως και 5,9 βαθμούς, και οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση κατοικημένων εκτάσεων που θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν κατά εκατομμύρια οι πρόσφυγες.

Για τη χώρα μας, οι προβλέψεις είναι διόλου ευοίωνες καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τις επόμενες δεκαετίες, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές, θα πλησιάσει κλιματολογικά την Αφρική.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, 18 μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν να δημιουργηθεί ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το Τρίτο Σώμα Στρατού, με αίτημα να μετατραπούν οι συγκεκριμένοι χώροι σε χώρους πρασίνου. Σημειώνουν ότι το 77% της Θεσσαλονίκης καλύπτεται από τσιμέντο, το 19% από άσφαλτο και μόνο το 4% από πράσινο.

Την Κυριακή, περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει δενδροφύτευση στο στρατόπεδο Καρατάσου.

Πηγή flash