Σήμερα το τελευταίο αντίο για τον Τάσσο

Κύπρος και Ελλάδα λένε σήμερα το ύστατο χαίρε στον τέως Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος απεβίωσε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, σε ηλικία 74 χρόνων.

Ολόκληρος ο Ελληνισμός πενθεί τον ασυμβίβαστο μαχητή των δικαίων της Κύπρου, τον ανιδιοτελή πατριώτη, τον άνθρωπο και πολιτικό που ταυτίστηκε με τις σημαντικότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της μεγαλονήσου.

Σημαντικότερη στιγμή στην προεδρική και πολιτική καριέρα του Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν το ηχηρό «όχι» στο σχέδιο Ανάν τον Απρίλιο του 2004. Επί προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου η Κύπρος έγινε επίσης πλήρες μέλος της ΕΕ και εντάχθηκε στην Ευρωζώνη.

Η κηδεία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα τελεστεί δημοσία δαπάνη σήμερα Δευτέρα, στις 11 το πρωί, από τον ιερό ναό Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο της Λευκωσίας. Της κηδείας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και θα παραστούν ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο σήμερα το πρωί συνοδευόμενος από την Ντόρα Μπακογιάννη. Επιθυμία για να παραστεί είχε εκφράσει και ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ωστόσο δεν θα μπορέσει λόγω ασθενείας (έχει προσβληθεί από ίωση).

Στην κηδεία του τέως Προέδρου της Κύπρου θα παραστούν επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, που αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Σούρλα, τον βουλευτή Αριστοτέλη Παυλίδη από τη Νέα Δημοκρατία, τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Ρέππα, τον Αχιλλέα Κανταρτζή από το ΚΚΕ, την Αννα Φιλίνη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη από τον ΛΑΟΣ.