Θα κλείσει το Γκουαντάναμο??


Την επιθυμία του να κλείσει το κέντρο κράτησης «επικίνδυνων τρομοκρατών» του Γκουντάναμο επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ήδη από τις 4 Νοεμβρίου ο Ομπάμα είχε δηλώσει: «Έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κλείσω το Γκουαντάναμο και θα επιμείνω σ' αυτό».

Χθες ήρθε να ανακοινώσει ότι δε σκοπεύει να δώσει συνέχεια στην εφαρμογή των βασανιστηρίων ως μορφής ανακριτικής μεθόδου. «Είπα πολλές φορές ότι η Αμερική δεν βασανίζει. Και θα βεβαιωθώ ότι δεν βασανίζουμε», τόνισε ο Ομπάμα, για να διευκρινίσει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες «[…]εντάσσονται σε μια προσπάθεια για να μπορέσει η Αμερική να ξαναβρεί τη θέση της στο επίπεδο της ηθικής».

Πάντως η λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα πολύ «εύθραυστο» σημείο, άμα τη αναλήψει της Προεδρίας από τον Αφροαμερικανό. Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι έχουν χαρακτηριστεί «επικίνδυνοι τρομοκράτες» από την Κυβέρνηση Μπους και κανένας, εντός και εκτός ΗΠΑ, δε φαίνεται διατεθειμένος να τους υποδεχθεί. Στις σκέψεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου είναι η διεξαγωγή δικών σε Αμερικάνικα δικαστήρια για τα παραπτώματά τους.