Ο Νεοφιλελευθερισμός δεν θα πεθάνει από μόνος του

Λιμπερασιον
«Ζούμε μια έντονη στιγμή, μια στιγμή ανατροπής, μια συνταρακτική στιγμή- ενδεχομένως θετική- στον αγώνα κατά του νεοφιλελεύθερου νεοφονταμενταλισμού. Το αποδεικνύει η εξέλιξη της εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία στην αρχή είχε κεντρώο χαρακτήρα και στη συνέχεια μετατράπηκε σε δημοψήφισμα κατά της παντοδυναμίας της αγοράς. Πρόκειται για μια ριζική στροφή των Δημοκρατικών, και κυρίως του Ομπάμα, ο οποίος προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ενός θερμοκηπίου της φιλελεύθερης σκέψης».

Αυτά γράφει στη «Λιμπερασιόν» με αφορμή τη χρηματοπιστωτική κρίση η καναδέζα δημοσιογράφος Ναόμι Κλάιν, που δραστηριοποιείται στον αγώνα για μια «άλλη» παγκοσμιοποίηση. Κατά την άποψή της, το σχέδιο Πόλσον αποσκοπεί στη σωτηρία των κερδοσκόπων της Γουόλ Στριτ, οι οποίοι δημιούργησαν μια οικονομική αποκάλυψη ισοδύναμη με την 11η Σεπτεμβρίου.

Η μικρή ελίτ που βρίσκεται στην εξουσία εκμεταλλεύεται την ατμόσφαιρα φόβου και πανικού που έχει δημιουργηθεί για να εφαρμόσει μια επείγουσα θεραπεία. Καλώς ήρθατε στον no risk capitalism, έναν καπιταλισμό χωρίς κινδύνους (χρεοκοπίας) γι΄ αυτούς που οδηγούν τον κόσμο στην καταστροφή.

Διαβάστε όλο το άρθρο της Λιμπερασιόν εδώ