Ο χάρτινος δράκος της κρίσης!

Τον δράκο της εσωτερικής του αντινομίας σας κραδαίνει το σύστημα και τα φερέφωνά του ως κρίση οικονομική κι εσείς οφείλετε να τρομάξετε που το κεφάλαιο κινδυνεύει να χάσει ποσοστά ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό των κερδών του!!! Τώρα αν δεν φοβηθήκατε επαρκώς από αυτή καθ’ εαυτή την.. κρίση, επιστρατεύονται ως και απειλές της Αποκάλυψης προκειμένου οι κοινωνίες να πειθαρχήσουν και να χειραγωγηθούν!!!!


Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι έτσι. Η πραγματική κρίση προσδιορίζεται από δύο συνιστώσες.. Πρώτον η ανεργία και δεύτερον η υποαπασχόληση του κεφαλαίου. Η ανεργία οδηγεί στην ανέχεια και την εξαθλίωση για όσους ήδη έχουν χάσει την εργασία τους και σε χαμηλούς μισθούς και απλήρωτη εντατικοποίηση της δουλειάς για όσους ακόμη την έχουν. ( «Leading to the window» ονομάζουν την τρομοκρατία αυτή οι αμερικανοί επιχειρηματίες.) Μα και για το κεφάλαιο (όχι για τους κεφαλαιούχους) οι συνέπειες είναι εξ ίσου καταστροφικές. Μείωση ως εξαφάνιση των κερδών που υποτίθεται θα επενδύονταν στην βελτίωση και την ανάπτυξή του.


Ωστόσο η πρόσφατη τραπεζική ληστεία απόδειξε πως τα κέρδη από τα παραγόμενα προϊόντα, όχι μόνον δεν επενδύονται σε παραγωγικές διαδικασίες, αλλά ως επί το πλείστον «τζογάρονται» δια μέσου επισφαλών τραπεζικών προϊόντων με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Τα μεταφράζουν οι ίδιοι οι κεφαλαιούχοι σε χρήμα εφήμερο γιατί γνωρίζουν καλά πως η αξιοπιστία του χρήματος είναι μηδενική. Επομένως αφού τα κέρδη δεν μεταγγίζονται στην έρευνα και τεχνολογία που θα εξελίξει την παραγωγική μηχανή αυτή μένει στάσιμη. Το πολύ πολύ να αναδιαρθρωθούν ή να αναδιανεμηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας δίχως ο αριθμός τους να αυξηθεί. ( Κατά τον απερίγραπτο Ricardo είναι μια μορφή επένδυσης (!) και αυτή, αν και παραδέχεται ωμά ότι ευνοεί μόνον τους κεφαλαιούχους!!!) Κατάσταση που την βιώνουμε κι εμείς τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Πάμε παρακάτω. Με το εργατικό δυναμικό και τις αποδοχές να έχουν μειωθεί η ζήτηση ως επακόλουθο υπολείπεται της προσφοράς. Ιδού η καπιταλιστική αντινομία την οποία η Ναταλί Ρακόσφσκι αλλά και ο Μπέρναρ Σω έχουν περιγράψει γλαφυρότατα. «Έχω να σου πουλήσω, δεν έχεις να αγοράσεις. Τι κάνουμε;» Επανάσταση απαντούν οι εξαθλιωμένοι, με δάνεια ανταπαντούν οι κεφαλαιούχοι.. Για να πετύχουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Δανείζουν για να υποθηκεύσουν και τις επόμενες γενιές και ταυτόχρονα απασφαλίζουν την βαλβίδα της κατσαρόλας που μέσα της βράζει ο επαναστατικός ατμός.. Γιατί αυτό μονάχα φοβούνται.. Έχουν ωστόσο αποδείξει πως ξέρουν να το διαχειρίζονται..


Επειδή αν δεν τους «κάτσει» στήνουν ένα οικονομικό σκηνικό τεράτων για να τρομάξουν οι μικροαστοί. Έτσι οι άλλοι, οι απελπισμένοι που δεν έχουν να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους δεν θα βρουν συμμάχους για να εξεγερθούν. Για να καταφύγουν σε λύσεις ατομικές. Εγκληματική συμπεριφορά. Λύσεις από την οποίες το σύστημα δεν πονά. Πρώτον γιατί δεν αγγίζει την κορυφή της πυραμίδας του, δηλαδή τους ίδιους, αλλά την αναλώσιμη βάση και δεύτερον επειδή μπορεί εύκολα να ελεγχθεί.

Το μήνυμα επομένως που τρομοκρατικά προωθούν δια της «ψευτοκρίσης» όλοι οι ευρωπαϊκοί δούκες της οικονομίας στις κοινωνίες, είναι: «Βουλώστε το γιατί τώρα παίζεται και η ζωή σας»!!! Στην πραγματικότητα εκείνο που παίχθηκε και χάθηκε είναι τα χρήματά τους στον μαύρο τζόγο των τραπεζικών παραγώγων, γι αυτό και με θράσος περίσσιο η αλητεία των μάνατζερς εκβιάζει τις κυβερνήσεις να τους τα αποδώσουν από τον λαϊκό ιδρώτα!!! Αυτός είναι ο πραγματικός και αόρατος δράκος της ψεύτικης κρίσης με την οποία συννέφιασε τεχνικά η οικονομία, ευτυχώς όχι όλης της οικουμένης.

Και απέναντι σε αυτά η απάντηση των δύο δικών μας κομμάτων εξουσίας αλλά δυστυχώς και της αριστεράς (που ένοχα(;) δεν συναινεί στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπαίδι) είναι ακριβώς ίδια.. «Χρυσή τομή στην σχέση τραπεζών και κοινωνίας!!!!» αναζητούν.. Με αυτό το εφεύρημα θέλουν να στριμώξουν στο ίδιο τραπέζι θύτη και θύμα!!! Αφέντη και δούλο. Για να διαπραγματευτούν. Με ανέκδοτο μοιάζει.. Και μάλιστα το ποιο σύντομο.. Μόνο που δεν είναι…

Ευγένιος Ανδρικόπoυλος

eandrik@otenet.gr