Ο καπετάν Γιάννης ανοίγει την καρδιά του

Γράφει ο Καπετάν Γιάννης
Περασμένα Μεσάνυχτα......Φθινοπωρινή βραδυά......Η "καπετάνισσά" μου και σύντροφος της ζωής μου 48 ολόκληρα χρόνια,με καληνύχτησε και πήγε για ύπνο.
Εμεινα πίσω εγώ, στο γραφείο μου,να παίζω μ'αυτό το "μαραφέτι" ....τον υπολογιστή. Ιδρωσα να μάθω πως δουλεύει και το οφείλω καθ' ολοκληρία στα μικρά μου εγγονάκια,που τόβαλαν "αμέτι - μοχαμέτι" να μου δείξουν τον πολύπλοκο χειρισμό του.Και το κατάφεραν τα "ζουζούνια" μου,τώρα στα γεροντάματα να με μάθουν γράμματα...
Να μου μάθουν τα μυστικά του....
Αχρηστη πλέον η καλοσυντηρημένη γραφομηχανή μου,ελλείψει ανταλλακτικών. Η τεχνολογία έφερε τα πάνω - κάτω,σε χρόνο ρεκόρ.Το "τικ - τακ" της γραφομηχανής σβήνει σιγά σιγά από την μνήμη μου. Και όμως επαναστατώ πολλές φορές,γιατί δεν μου αρέσει,δεν μου πάει ο τρόπος αυτός της εξέλιξης. Με ενοχλούν τα πάντα.Με ενοχλεί ο τρόπος ζωής και η συμπεριφορά των συνανθρώπων μου.Οσο περίεργο και να σας φαίνεται,νοσταλγώ την "στερημένη" περίοδο των παιδικών μου χρόνων,γιατί ήταν πιο ανθρώπινη,πιό ειλικρινής.Θυμάμαι τους ανθρώπους να χαιρετά ο ένας τον άλλον,να σέβονται οι μικροί τους μεγαλύτερους,να παραχωρούν οι δυνατοί στους αδύναμους την θέση τους στα λεωφορεία και στά τράμ,το σεβασμό που αισθανόμαστε για τους δασκάλους μας,σ'αυτούς που οφείλουμε αυτό που είμαστε σήμερα.
Ολα,τα πάντα,έχουν αλλάξει προς το κακό.Και όσο κυλούν τα χρόνια,όλο και χειροτερεύουν τα πράγματα.Ζούμε μέσα στο ψέμα και την διαφθορά.Ο θάνατός σου η ζωή μου,είναι το σύνθημα αυτών που πιστεύουν ότι είναι εξυπνότεροι από μας.Δεν ξέρω από που και από ποιόν να προφυλακτώ.Ζούμε σε μια κοινωνία απατεώνων,εκβιαστών,που με την πάροδο του χρόνου όλο και πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα σε βάρος των καλοκάγαθων - δυστυχώς ελαχίστων αμέριμνων - συμπολιτών μας.
Από που ν'αρχίσω και που να τελειώσω.Ποιόν να αρπάξω και ποιόν να αφίσω.Ζω με τον προβληματισμό αυτό.
Σιχάθηκα τα Μ.Μ.Ε.,δεν ανοίγω τηλεόραση,δεν διαβάζω εφημερίδες,δεν ακούω ειδήσεις και αυτές τις ειδικές - όπως θέλουν και τις αποκαλούν - ενημερωτικές εκπομπές.Οι μέν εκτοξεύουν βρισιές για τους δε.Ψηφίστε εμάς που είμαστε καλύτεροι,όχι ψηφίστε εμάς που θα φροντίσουμε τα περήφανα γηρατειά σας και το μέλλον των παιδιών σας,το φθηνό καλάθι της νοικοκυράς κλπ , κλπ .Ψοφάνε όλοι για πρωτιές,εφημερίδες και τηλεόραση,ειδήσεις,πρωινάδικα,σήριαλ και απογευματινά κους - κους.Πολιτικές φάτσες στα παράθυρα να αλληλοβρίζονται,μεγαλοαπατεώνες δικηγόροι να συμμετέχουν σε πάνελ και να μας "συμβουλεύουν".....για το καλό μας,χαρτορίχτες και μέντιουμ,αλλά και όλο το παπαδαριό και τα περί αυτό σκάνδαλα ( σεξουαλικά,κλέψιμο παγκαριών,διεκδίκηση ποταμών ,λιμνών και ακινήτων..)
Για να γίνεις καλά,πρέπει να διαθέσεις χρήμα.....μια και η ιατρική κάλυψη του δημοσίου,είναι σχεδόν ανύπαρκτη......
Για να αθωωθείς - αν και αθώος - πρέπει να πληρώσεις όχι μόνο τον δικηγόρο,αλλά και τον....Πρόεδρο πολλές φορές (συμβουλή δικηγόρων )
Για να μην προφυλακιστείς,πρέπει να πληρώσεις την κάθε Μπουρμπούλια ή τον κάθε υψηλόσωμο και ανώμαλο καπαρντινάκια ανακριτή (ξέχασα το όνομά του...)
Για να παντρευτείς η να πεθάνεις,χρειάζεσαι μια περιουσία σήμερα.....
Οι απεργίες,διαδηλώσεις,καταστροφές ξένης περιουσίας,σύνηθες φαινόμενο..
Φοβάμαι να κυκλοφορήσω στο κέντρο των Αθηνών,μην "φάω" καμμιά αδέσποτη στα καλά καθούμενα,από κάποιον αναρχικό...
Τρέμω όποτε μπώ στην Τράπεζα να εισπράξω την σύνταξη των 460 € ,από φόβο ληστείας.....
Κλειδαμπαρώνομαι στο σπίτι μου και ζω με τον φόβο και την αγωνία της διάρηξης,της ληστείας,του ξυλοδαρμού.....Μέχρι τα χρυσά δόντια ξεριζώνουν....τα κλεφτρόνια.
Στα ύψη κάθε μέρα οι τιμές των τροφίμων,στα Super Market και στις Λαικές αγορές,που μου θυμίζουν την "κατοχή" όταν σηκώνουν τους πάγκους,μια και τα αθάνατα γηρατειά σκύβουν και μαζεύουν σάπιες ντομάτες,φρούτα,λαχανικά και κάθε λογής σαπάκι......
Ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ,στο πετρέλαιο θέρμανσης,στην βενζίνη..
Ο θάνατός σου η ζωή μου , εν ολίγοις...Ο κλέψας του κλέψαντος......
Βάζεις Δικηγόρο να σου λύσει κάποιο μικρό σου πρόβλημα και χρειάζεσαι και δεύτερο δικηγόρο για να παρακολουθεί τον πρώτο,ο οποίος τσεπώνει τις παχουλές αμοιβές και τελικά δεν παρίσταται στις υποθέσεις σου που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας,με δυσάρεστες συνέπειες,μια και "ερημοδικάζεσαι."....Πέφτουν ποινές και αυτός σου λέει ότι όλα επήγαν καλά......".Κι' ϋστερα λένε πως φταίει ο φονιάς.".... όπως λέει ένα λαικό τραγούδι.
Εν ολίγοις,η ζωή μου - δεν ξέρω για την δική σας - έχει γίνει ένα μπάχαλο.....
Επαναστατώ γιατί "ε ψ ή φ η σ α " ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ λαοπλάνους πολιτικούς,εθνοσωτήρες,που πίστεψα στα παχουλά τους λόγια.Αυτούς όλους,που πεινασμένοι από το "καθισιό" και την απραξία τόσων ετών,έπεσαν με τα μούτρα στο ψητό και δεν έχουν αφίσει τίποτε ανέγγικτο...
Σκάνδαλα,ρεμούλες,κάθε μέρα και μία...
Εγώ καλούμαι να ζήσω με 460€ και αυτοί με 10 και 20000€,δωρεάν τηλέφωνα,αυτοκίνητα,αεροπορικές μετακινήσεις,με οδηγούς και αστυνομική προστασία,λουκούλια γεύματα,
αγορές ακινήτων,θαλαμηγών,εξοχικών κατοικιών κλπ
Και τα χρόνια κυλούν και τίποτα δεν διορθώνεται....
Θάθελα να μην ζώ στην στεριά,να μην βλέπω και να μην ακούω τίποτα,χωρίς πρόσβαση και ενημέρωση από τις "κομματικές" φυλλάδες(εφημερίδες).
Θάθελα να ζήσω και πάλι στην απομόνωση ...μπαρκαρισμένος σε κάποιο πλοίο παλιό ,γέρικο πλοίο,που λόγω ταχύτητος πιάναμε λιμάνι κάθε μήνα ή και 40 μέρες,που ελλείψει σύγχρονων τηλεπικοινωνιών μιλούσαμε στην χάση και στην φέξη με τα σπίτια μας,ανάμεσα σε κύματα από παρεμβολές ( παράσιτα ),δίχως τηλεοράσεις και βρωμοφυλλάδες.
Ετσι που να μην ακούω ,να μην μαθαίνω,να μην πληροφορούμαι τι γίνεται στον έξω κόσμο,παρά μόνον όταν πιάνω λιμάνι...
Ησυχος,ήρεμος,παρά τις φουρτούνες και το αντιμάμαλο,τα "γκέιλ" και τα "στόρμ" ,τα"μουσώνια",τους"τυφώνες" και τους"κυκλώνες" των Ωκεανών.
Θάχα να αντιμετωπίσω μιά πρόσκαιρη ,ολιγοήμερη κακοκαιρία,μια δυσκολία που ξεπερνιέται και πάει.
Σε αντίθεση με τους στεριανούς,που ζούν σε συνεχείς τυφώνες και κυκλώνες και δεν ξέρουν από που να φυλαχτούν....
Θάθελα να κάνω βόλτα από την πλώρη στην πρύμη και τανάπαλιν,χωρίς να κινδυνεύει η ζωή μου.
Να πίνω το καφεδάκι μου στην "βαρδιόλα" και να ακούω τα ανέκδοτα του κουρέα Χρήστου,που στα 44 χρόνια του απεφάσισε να μπαρκάρει και να γίνει Καπετάνιος.
Να μοιράζουμε τα μυστικά του Γραμματικού μου Κώστα,ερωτευμένος φούλ τότε,που ρωτούσε εμένα και την γυναίκα μου ( νιόπαντροι μπορώ να πω ακόμη ) πως είναι η ζωή των παντρεμένων ζευγαριών.
Να ψευτογκρινιάζουμε με τον μάγειρα και τον τροφοδότη για το φαγητό,για το πόσιμο νερό που ήταν ζεστό και δεν πινώταν μια και ήταν χαλασμένα μονίμως τα ψυγεία..
Να παίζω το τάβλι μου με τον μαρκόνι ,με στοίχημα το γλυκό της Κυριακής ή την μπύρα της Τετάρτης.
Κι' όμως, την σημερινή εποχή τα πάντα έχουν αλλάξει,προς το χειρότερο.
Κάτι πρέπει να γίνει όμως.Κάποιος ή κάποιοι πρέπει να αντιδράσουν.Εχουμε υποχρέωση να σταθούμε εμπόδιο στην καταστροφή της χώρας μας,του πολιτισμού μας,των ηθικών αξιών.
Ολοι μας πρέπει να χωνέψουμε, ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να διασώσουμε και να περιφρουρήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας,αλλά κυρίως τον Πολιτισμό μας.
Εναν πολιτισμό,που βασίζεται στο τρίπτυχο "ΠΑΤΡΙΔΑ" - "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" - "ΘΡΗΣΚΕΙΑ"!!!!!
Καπετάν Γιάννης Εμμ.Νομικός