Στερούν από τους κωφούς φοιτητές την ανώτατη παιδεία

Το πιο ανάλγητο πρόσωπο έδειξε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στους κωφούς φοιτητές, «ξηλώνοντας» τους διερμηνείς από τα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν, βυθίζοντάς τους έτσι στο σκοτάδι της αμάθειας. Την ώρα που μοιράζονται αφειδώς εκατομμύρια δεξιά αριστερά, περίπου 300 παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με την απόλυτη αδιαφορία του υπουργού παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Τη στιγμή που η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για το πρόβλημα, ώστε κάθε κωφός να έχει δίπλα του έναν διερμηνέα, σε πολλά κρατικά πανεπιστήμια δεν υπάρχει ούτε ένας. Όπως καταγγέλλουν στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» φοιτητές με ειδικές ανάγκες, δεν είναι λίγα τα παιδιά τα οποία για τον λόγο αυτό εγκαταλείπουν τις σχολές τους.
Ο μόνος τρόπος για να καταλάβουν την παράδοση του μαθήματος είναι να «διαβάσουν» τα χείλη των καθηγητών και να κρατήσουν σημειώσεις. Σε σχολές όπως η Νομική, η Καλών Τεχνών, η Φαρμακευτική, η Παιδαγωγική, η Φιλοσοφική δεν υπάρχει διερμηνέας ούτε για…δείγμα. Κάποιοι φοιτητές έρχονται σε επαφή με την Ομοσπονδία Κωφών για να τους συστήσουν έναν διερμηνέα, ο οποίος προσφέρει δωρεάν στήριξη σε κάθε άτομο για 25 ώρες τον χρόνο. Στη συνέχεια, κάθε επιπλέον ώρα χρεώνεται και πληρώνεται από το ίδιο το άτομο. Κι ενώ έχει ψηφιστεί νόμος για την υποχρεωτική φοίτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα πανεπιστήμια και την παρακολούθηση των μαθημάτων σε ηλεκτρονική μορφή, αυτός βρίσκεται…στο συρτάρι.
Κι όμως για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τα προπαγανδιστικά του όργανα…όλα βαίνουν καλώς στην παιδεία!


Πηγή «Πρώτο Θέμα» και Piazza del popolo