Μισή η "Πράσινη" επιταγή στην πυρόπληκτη Ηλεία;;;;

Με τις απαραίτητες τυμπανοκρουσίες και μέσα σε κλίμα συγκίνησης όλη η Ελλάδα είδε την Πέμπτη 21 Αυγούστου τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου και τον Γραμματέα κ. Ι.Ραγκούση να παραδίδουν επιταγή ύψους 1,2 εκατ. ευρώ στον εκλεγμένο με το ΠαΣοΚ νομάρχη Ηλείας κ. Χαράλαμπο Καφύρα. Αυτό είδαν οι τηλεθεατές. Ηταν όμως αποτέλεσμα πολιτικής τηλεσκηνοθεσίας. Διότι στην πραγματικότητα ο πρόεδρος και ο Γραμματέας του Κινήματος έσκισαν την επιταγή στη μέση και - συμβολικά μιλώντας - κράτησαν τη μισή στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η απόδοση της επιταγής δεν ήταν παρά η καθυστερημένη υλοποίηση μιας προεκλογικής δέσμευσης του ΠαΣοΚ που είχε στόχο να συμβολίσει την αυξημένη κοινωνική ευθύνη της ηγεσίας του: ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών με ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 της επιχορήγησης του κόμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τελικά η οικονομική ενίσχυση χρειάστηκε έναν ολόκληρο χρόνο για να φθάσει από την Αθήνα στον Πύργο. Παρ' όλα αυτά κάθε καλόπιστος πολίτης θα υπέθετε ότι ο εκλεγμένος νομάρχης θα είχε από την πρώτη στιγμή στα χέρια του ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο το οποίο θα μπορούσε να διοχετεύσει στην εκτέλεση έργων που θα αποφάσιζε ένα νομαρχιακό συμβούλιο ανενόχλητο από τις «επιρροές» των Αθηνών. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

Ο κ. Καφύρας και οι υπεύθυνοι της Νομαρχίας γνώριζαν από πριν ότι το ΠαΣοΚ θα παρέμενε στο «κάδρο» της ανακούφισης των πυροπλήκτων ως συνδικαιούχος των χρημάτων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε τότε δηλώσει ότι με την ενίσχυση του 1,2 εκατ. ευρώ το ΠαΣοΚ σκοπεύει να πετύχει έναν τριπλό στόχο: να καθιερώσει υποτροφίες για παιδιά της περιοχής, να προωθήσει πρότυπες δράσεις για το περιβάλλον και να συμβάλει στην ανάπλαση της Αρχαίας Ολυμπίας. Είχε όμως παραλείψει να διευκρινίσει ότι ο νομάρχης έλαβε στα χέρια του μια επιταγή που δεν μπορούσε να εισπράξει και ότι τα χρήματα θα παρέμεναν στο ΠαΣοΚ, το οποίο από τότε και στο εξής θα είχε λόγο και επιρροή σε όλες τις σχετικές διαδικασίες. Εχουμε λοιπόν το πρωτότυπο φαινόμενο η κεντρική διοίκηση του ΠαΣοΚ να ασκεί πολιτική για τους πυροπλήκτους θέτοντας όρους σε εκλεγμένο νομάρχη πέρα από την απλή περιγραφή των στόχων που το κόμμα θα ήθελε να προωθήσει μέσω της οικονομικής του ενίσχυσης.

Μάλιστα πηγές της Νομαρχίας Ηλείας ανέφεραν σε συνομιλητές τους ότι στελέχη του ΠαΣοΚ πρότειναν να δοθεί ολόκληρο το ποσό στην εκπόνηση συγκεκριμένης μελέτης για την αποκατάσταση της περιοχής και ότι έπειτα από αντιδράσεις επήλθε συμβιβασμός να αφιερωθούν στη μελέτη μόνο τα μισά χρήματα. Σε συνομιλία του με «Το Βήμα» ο κ. Καφύρας διαψεύδει ότι υπήρξαν «πιέσεις», επιβεβαιώνει ότι υπάρχει «συνδιαχείριση με το ΠαΣοΚ» και εξηγεί ότι εντός των ημερών θα λάβει χώρα συνέντευξη Τύπου.

Πηγές του ΠαΣοΚ επισημαίνουν ότι επιδίωξαν τη συνδιαχείριση διότι ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν να καταλήξει η ενίσχυση του κόμματος στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που διαχειρίζεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης. Ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι κάθε δωρεά στη Νομαρχία Ηλείας καταλήγει στο Ταμείο του κ. Μολυβιάτη. Στελέχη της Νομαρχίας επιμένουν ότι η επιμονή του κόμματος να διατηρήσει τη συνευθύνη επί της δωρεάς του έχει περιπλέξει τα πράγματα, με αποτέλεσμα πολλοί να αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα αυτών των πρωτοβουλιών και την αληθινή σκοπιμότητα πίσω από την ανάληψή τους.

Πηγή Το Βήμα


Σχόλιο καφενείου: Δυσκολεύομαστε να το πιστέψουμε. Θέλουμε διευκρινίσεις, διότι αν είναι αλήθεια τότε ........