Ο Δωδεκάλογος του 'Προς Αποφυγήν"οδηγού

Αυτά είναι τα 12 πράγματα που πρέπει να αφαιρέσεις από την οδική συμπεριφορά σου.

Το χέρι-κρεμάστρα
Εχεις μονίμως κρεμασμένο το αριστερό χέρι έξω από το παράθυρο. Μάθε ότι είναι το πρώτο που θα χάσεις αν σε τρακάρει κάποιος από αριστερά.

Ανοιξε το τασάκι
Και τα πιο απλά αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με σταχτοδοχεία. Εσύ λοιπόν γιατί εκτοξεύεις το τσιγάρο από το παράθυρο; Πέρα από το αντιαισθητικό του θέματος, μην ξεχνάς και τον κίνδυνο της φωτιάς - ειδικά όταν έχει άνεμο.

Μάζεψε τα σκουπίδια
Φραπεδιά με 10 ζάχαρες και 15 παγάκια στην ποτηροθήκη και όταν τελειώσει, μια κι έξω από το παράθυρο. Αυτή είναι κλασική συμπεριφορά κάποιων Ελλήνων οδηγών. Μην την αντιγράψεις - εννοείται ότι στην ίδια κατηγορία ανήκουν όλα τα απορρίμματα, από σακούλες μέχρι σάντουιτς.

Τήρησε τις προτεραιότητες
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να περιμένεις ένα τέταρτο για να περάσεις ένα φανάρι και να σου τρώει τη θέση κάποιος που βγήκε από την απέξω. Μην το κάνεις κι εσύ σε κανέναν.

Σεβασμός στις πινακίδες
Εντάξει, είναι γνωστό ότι έχει γεμίσει κάθε γωνιά και από μία ταμπέλα NO PARKING. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαξιώνεις το σύνολο των προειδοποιητικών σημάτων - ειδικά όταν αφορούν θέσεις αναπήρων και ράμπες για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Προσοχή στα δίκυκλα
Τετράτροχο εσύ, δίτροχο ο άλλος. Και οι δυο σας έχετε δικαιώματα, αλλά εσύ έχεις και 1,5 τόνο λαμαρίνα γύρω να σε προφυλάξει. Σκέψου πόσο εκτεθειμένος είναι και δείξε την απαραίτητη προσοχή.

Βγάζε φλας
Εκτός από σένα, κανείς άλλος δεν ξέρει για πού το έχεις βάλει. Ενημέρωσε λοιπόν τους άλλους βγάζοντας φλας κάθε φορά που αλλάζεις λωρίδα ή στρίβεις.

Φρένο στο πορτοκαλί
Οταν βλέπεις το πορτοκαλί, πρέπει αυτομάτως στο μυαλό σου να έρχεται το φρένο και όχι το γκάζι. Δούλεψέ το και δεν θα βγεις ποτέ χαμένος.

Ασε ανοιχτή τη διασταύρωση
Μία από τις πιο συχνές γαϊδουριές στην οδήγηση είναι το κλείσιμο των διασταυρώσεων όταν είσαι κολλημένος στην κίνηση. Ασε πάντα κενό να χωράει να περάσει ένα αυτοκίνητο, που δεν περιμένει το δικό σου φανάρι. Μην ξεχνάς ότι από εκεί μπορεί να χρειαστεί να περάσει και ασθενοφόρο.

Στην ουρά στα διόδια
Φτάνοντας στα διόδια υπάρχουν θυρίδες που αντιστοιχούν στη λωρίδα που κινείσαι. Μην κλέβεις θέσεις στη διπλανή λωρίδα, γιατί αυτός που έρχεται δίπλα σου έχει υπολογίσει δέκα μέτρα για φρενάρισμα - δεν θέλει αυτά να γίνουν πέντε.

Προτεραιότητα στους πεζούς
Το είδος άνθρωπος είναι παρεξηγημένο στους ελληνικούς δρόμους. Παραχώρησε προτεραιότητα σε πεζούς κάνοντας και την κίνηση «περάστε». Θα κερδίσεις αμέσως ένα χαμόγελο ευχαρίστησης.

Ρίξε μελέτη
Πάρε το βιβλίο του ΚΟΚ. Μπορεί να χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα, αλλά γενικά θα μάθεις πράγματα που θα σε εκπλήξουν. Η άγνοια είναι ο χειρότερος εχθρός και στην οδήγηση.