Ανησυχητική εκτίναξη του εξωτερικού δανεισμού στο α' τρίμηνο

Η γνωστή . . . αριστερή οικονομική εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» γράφει
και ο Ευθύλογος απλά αντιγράφει.


ΝΕΑ σημαντική αύξηση κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του 2008 ο ακαθάριστος εξωτερικός δανεισμός του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, εξέλιξη η οποία προκαλεί σημαντικές ανησυχίες, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο ανοδικής φάσης των επιτοκίων.
.............................................

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος του συνολικού εξωτερικού χρέους της χώρας που περιλαμβάνει το δημόσιο χρέος, τα χρέη των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), τις οφειλές τραπεζών, επιχειρήσεων και ιδιωτών (δάνεια, ομόλογα, δαπάνη εισαγωγών κ.λπ.) αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2008 κατά 10,9 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 314,147 δισ. ευρώ ή στο 128% του ΑΕΠ.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2007 το συνολικό εξωτερικό χρέος αυξήθηκε κατά 17,7% ή κατά ποσό ύψους 47,3 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί έντονα την Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας ότι ένα αυξανόμενο μερίδιο του εθνικού εισοδήματος απορροφάται από την πληρωμή τόκων επί του εξωτερικού χρέους με δυσμενείς συνέπειες για τις επενδύσεις, τις αναπτυξιακές προοπτικές και επομένως το βιοτικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης του εξωτερικού χρέους είναι σχεδόν τριπλάσιος της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ, που υπολογίζεται στο 7% φέτος και όταν το χρέος αυξάνεται ταχύτερα από το εθνικό εισόδημα, θα απαιτούνται σταδιακά και υψηλότερα ποσά για την αποπληρωμή του χρέους.

Μάλιστα, η ΤτΕ τονίζει ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες της επιδείνωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι οι πληρωμές τόκων στο εξωτερικό σε θεσμικούς επενδυτές, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, κυρίως του Δημοσίου, αν και τελευταία με τις ομολογιακές εκδόσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων αυξάνονται και τα χρέη των ιδιωτών προς το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου το 2007 σημείωσε αρνητικό ρεκόρ και διαμορφώθηκε στο 14,1% του ΑΕΠ, ενώ στα ίδια επίπεδα θα διαμορφωθεί και φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, καθώς εξακολουθεί να επιδεινώνεται στο πρώτο τετράμηνο του 2008.

…………………………………………………………………………………………..

Διαπιστώνεται συγκεκριμένα κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης, εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, πτώση των λιανικών πωλήσεων και αύξηση του πληθωρισμού στην περιοχή του 5%.

Ενδεικτικό του ρυθμού αύξησης του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι στο τέλος του 2002 το ύψος του ήταν 143,82 δισ. ευρώ, το 2003 αυξήθηκε σε 161,98 δισ. ευρώ, το 2004 σε 185,95 δισ. ευρώ, το 2005 έφτασε σε 222,90 δισ. ευρώ, το 2006 αυξήθηκε σε 248,21 δισ. ευρώ, το Δεκέμβριο του 2007 εκτινάχθηκε σε 303,29 δισ. ευρώ και στο πρώτο τρίμηνο του 2008 έφτασε σε 314,15 δισ. ευρώ.

…………………………………………………………………………………………..

Η άμεση συνέπεια του διαρκώς αυξανόμενου εξωτερικού χρέους είναι η αντίστοιχη άνοδος των πληρωμών για τόκους προς το εξωτερικό, που μόνο του δημόσιου χρέους υπερβαίνουν ετησίως το 3% του ΑΕΠ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Και για την αντιγραφή
Ευθύλογος

Σχόλιο Ευθύλογου

Θα μπορούσε να είναι και χωρίς σχόλια.
Δεν αντέχω όμως στον πειρασμό.
Περιμένω με ανυπομονησία τον θλιβερό αρμόδιο που θα έχει το θράσος και την ηλιθιότητα να μας πει:
« Θέσαμε την Οικονομία σε υγιείς βάσεις. Όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις μας . . . »

Ερώτηση προς κάθε αρμόδιο:
Μήπως το πρώτο γράμμα από την λέξη «Θέσαμε» πρέπει να γίνει Χ ;
Είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Πέστε το, μη ντρέπεστε. Ντρεπόμαστε εμείς για σας.
Στο «καφενείο» δεν σερβίρουμε γλώσσες.
Μόνο τη δική σας μπορείτε να καταπιείτε.
Αλλά δεν έχετε τη νοημοσύνη ούτε αυτό να κάνετε!!!