Αλλοιωμένα τυριά μετά από ανακύκλωση στο τραπέζι μας

Έντεκα χιλιάδες τόνοι ληγμένου ή αλλοιωμένου τυριού από ιταλικές άλλα και άλλες ευρωπαϊκές τυροκομικές εταιρείες "ανακυκλώνονταν" επί δύο χρόνια για να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια και πάλι σε νέα προϊόντα τυροκομίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Σαράντα περίπου μεγάλες εταιρείες, ιταλικές, βρετανικές, γερμανικές και αυστριακές προωθούσαν το προϊόν σε τέσσερις εταιρείες, τρεις από αυτές με έδρα την Ιταλία και μια τη Γερμανία, που ανήκουν σε σικελό επιχειρηματία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα χαλασμένα τυριά (ορισμένα από αυτά περιείχαν σκουλήκια, περιττώματα ποντικών ή κατάλοιπα πλαστικού ή μελάνη από τη συσκευασία τους) "ανακυκλώνονταν" μέσω της ανάμειξής του με "φρέσκα" προϊόντα τυροκομίας, αποτελώντας τη βάση για την μετέπειτα παρασκευή μοτσαρέλας, γκοργκοντζόλας και άλλων μαλακών τυριών τα οποία επωλούντο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ορισμένες από τις τυροκομικές εταιρείες που ξεφορτώνονταν τα ληγμένα και τα αλλοιωμένα τυριά τους, ξαναγόραζαν την ανακυκλωμένη "πάστα" τυριού. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η έκθεση κατονομάζει την μάρκα τυριών Galbani, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ιταλικών τυριών στον κόσμο.

Συνολικά, 11.000 τόνοι τυριού "ανακυκλώθηκαν" τα δύο τελευταία χρόνια και οι τέσσερις εταιρείες "ανακύκλωσης" πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πώληση των προϊόντων που παρασκευάσθηκαν με βάση την πάστα των αλλοιωμένων τυριών απέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η έρευνα της ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας διήρκεσε δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις και εντοπίσθηκαν δέκα ακόμη άτομα που ενέχονται στην υπόθεση.

"Η αλλοίωση και η παραποίηση των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων διατροφής τα κατέστησαν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία", γράφει ο Φραντσέσκο Μεσίνα, διακστής αρμόδιος για την υπόθεση.