Εν αναμονή εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ

Στάση αναμονή τηρούν τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετά την επιστολή αποπομπής του προέδρου Γ. Παπανδρέου στον Κ. Σημίτη και τη σκληρή απάντηση του πρώην πρωθυπουργού. «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησε ο γραμματέας του κόμματος Γ. Ραγκούσης, αν και αρκετά είναι τα στελέχη που έχουν πάρει θέση μέσω των Μ.Μ.Ε. στην κρίση.

Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» στα στελέχη

Εγκύκλιο με συστάσεις για χαμηλούς τόνους Γ. Ραγκούσης. από πλευράς στελεχών και για διαφύλαξη της ενότητας εξέδωσε την Πέμπτη το απόγευμα ο γραμματέας του κόμματος

Στην εγκύκλιο σημειώνεται: «Μετά τις αποφάσεις του προέδρου πρέπει όλοι στις παρουσίες μας στα ΜΜΕ να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και να μην εγκλωβιστούμε σε ένα πεδίο συζήτησης που δεν έχει στο επίκεντρό του την αντιπολιτευτική δράση του Κινήματος και τις προτεραιότητες των Ελλήνων πολιτών.Αυτήν την ώρα έχουμε όλοι καθήκον να προασπίσουμε το Κίνημα, να διαφυλάξουμε την ενότητά του και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών».

Πληροφορίες για επικοινωνία Παπανδρέου με Βενιζέλο, Πάγκαλο και Παπουτσή

Σύμφωνα με πληροφορίες του καφενείου, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον Χρήστο Παπουτσή –τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος, που σύμφωνα με πληροφορίες, μας είχαν εκφράσει διαφωνία για το θέμα του δημοψηφίσματος σε σύσκεψη προ μηνός-, στους οποίους εξήγησε για ποιους λόγους οδηγήθηκε στην απόφαση διαγραφής του Κ. Σημίτη από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην δοθεί συνέχεια στην υπόθεση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ.Βενιζέλος εξέφρασε τη διαφωνία του για την επιλογή της σύγκρουσης, επισημαίνοντας ότι εκείνον τον ενδιαφέρει η ενότητα του κόμματος.

Οι πρώτες αντιδράσεις των στελεχών στα Μέσα

Η πρώτη αντίδραση ήλθε από την Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας: "Απέναντι σε μια άθλια δεξιά διακυβέρνηση χρειάζεται ένα ΠΑΣΟΚ με συντεταγμένα όλα τα στελέχη του σε κοινές ιδέες και δημοκρατικά συμφωνημένες θέσεις. Οι τελευταίες εξελίξεις απαιτούν σύνεση ώστε να μην κινδυνέψουμε με μαζική αυτοχειρία".

Στήριξη στον Κ. Σημίτη δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Θεωρώ ότι στις προηγμένες δημοκρατίες, οι πρωθυπουργοί αποτελούν μέρος των θεσμών και δεν διαγράφονται» τόνισε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Έκτορας Νασιώκας δήλωσε "οι πρώην Πρωθυπουργοί δεν διαγράφονται. Είναι κομμάτι της ιστορίας της παράταξης και της χώρας. Η ενότητα του κόμματος δεν ενισχύεται με διαγραφές".

Για πολιτικό αυτοχειριασμό έκανε λόγο ο κ. Χριστοδουλάκης σημειώνοντας ότι «η κίνηση Παπανδρέου ήταν μια αδικαιολόγητη κίνηση που θα δημιουργήσει πολλές δυσκολίες και πιθανώς θα μπουν μια σειρά από προβληματισμοί και αμφισβητήσεις για την αξιοπιστία και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ».

Υπέρ της στάσης του πρώην πρωθυπουργού τάχθηκε και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Αυγερινός ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξη τόνισε ότι «ο κόσμος δεν είναι ενήμερος για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η Συνθήκη, ώστε να γίνει δημοψήφισμα». Σημείωσε ακόμη ότι αδικήθηκε ο Κώστας Σημίτης γιατί το 2005 ήθελε δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα και όχι για την αναθεώρησή του που συζητείται σήμερα.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μπίστης, τάχθηκε κατά των δημοψηφισμάτων με ένα ναι ή με ένα όχι σε σύνθετα ζητήματα και χαρακτήρισε την επιστολή Σημίτη ως κείμενο επί της ουσίας.

«Ήταν επιβεβλημένη η κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ» είπε σε συνέντευξή του και ο πρώην υφυπουργός Πάνος Μπεγλίτης και δήλωσε ότι η επιστολή Σημίτη ήταν «ακατανόητη και αχρείαστη».

Ακραία ήταν η τοποθέτηση του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Κίμωνα Κουλούρη, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για κίνδυνο διάσπασης του κόμματος.

Μείνετε στο καφενείο θα σας ενημερώνουμε έγκυρα και έγκαιρα