Το θαύμα δεν έτρεχε στο αίμα της

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Ήρθε η ώρα της επώδυνης αλήθειας. Η Ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου κλώτσησε την μοναδική ευκαιρία να υπερασπιστεί αξιοπρεπώς το στέμμα που ως εκ θαύματος φόρεσε το 2004. Γιατί; Απλώς επειδή το θαύμα δεν έτρεχε στο αίμα της όπως έχει γράψει ο Καβάφης. Έτσι μαζί με κάποιους άλλους κι εγώ διατηρούμε το κέρδος μιας αρνητικής πρόβλεψης.

Ότι θα εξευτελιστούμε και ότι αν αυτό δεν συνέβη το 2004 φταίει ο ευεργετικός σαδισμός της θεάς τύχης που ήθελε να μας γκρεμίσει από ψηλά. Για να μας μετατρέψει το όνειρο σε εφιάλτη. Και να ξυπνήσουμε. Μήπως και δούμε την ζοφερή πραγματικότητα του διεθνούς μας ποδοσφαίρου. Επειδή μόνον Ελληνικό δεν είναι. Και πως άλλωστε.

Στην κατηγορία της πρώτης γραμμής μετέχουν παντός χρώματος παίκτες που συνωστίζονται στα γήπεδά μας όπως οι λαθρομετανάστες. Η μόνη διαφορά από αυτούς βρίσκεται στο μεροκάματο. (στην πλειοψηφία του υπερτιμημένο, μαύρο και φυσικά αδήλωτο). Αποτέλεσμα. Αποκλείουν την ροή σε αυτή των ελληνόπουλων, που με την σειρά τους εξαναγκάζονται να περιορίσουν τις φιλοδοξίες τους στην υπογραφή ενός δελτίου β΄ κατηγορίας. Στην καλλίτερη περίπτωση. Επειδή στην χειρότερη δεν φτάνουν ως αυτή. Κάτι που δεν τους επιτρέπει ούτε το ταλέντο τους – αν υπάρχει- να αναδείξουν μα ούτε και τις εμπειρίες μιας μάχης στην πρώτη γραμμή να αποκτήσουν. Κι ας συρρέουν κατά χιλιάδες τα παιδιά μας στις αμφιλεγόμενης ποιότητας και παροχής υπηρεσιών ιδιωτικές επιχειρήσεις των 5*5 που αντικατέστησαν επί πληρωμή τις δημόσιες αλάνες. Εκείνες που ανέδειξαν τους Κούδα, Σαράφη, Παρίδη, Δεληκάρη, Δομάζο, Παπαϊωάννου, Δέδε, Μαύρο, Αναστόπουλο, Σαργκάνη, Κελεσίδη, Οικονομόπουλο, Ελευθεράκη, Μητρόπουλο, Χατζηπαναγή, (αυτός έτρεχε στις αλάνες της Σοβιετικής Ένωσης) Στεφανάκο, Καραπιάλη, Μητσιμπόνα, κι άλλων που αν υπήρχαν σήμερα δεν θα υπήρχε ομάδα που να διέθετε το αντίτιμο της εξαγοράς τους. Κι ας έπλεναν μόνοι τις φανέλες τους. Κι ας κατέβαλαν με έρανο οι ομάδες τους τα έξοδα μετακίνησής τους. Κι ας μην πήραν ποτέ ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Γιατί μας είχαν πάρει τις καρδιές μας στα γήπεδα με το ταλέντο τους..

Και τώρα τι θαρρείτε; Πως αν βγουν οι scouters στην ελληνική περιφέρεια δεν θα βρουν ταλαντούχα παληκάρια που να αξίζουν μια θέση κάτω από τους προβολείς της πρώτης εθνικής; Ασφαλώς και υπάρχουν αλλά: Δεν υπερτιμολογούνται γιατί είναι επικίνδυνο, δεν είναι μαύροι φθηνοί και ανασφάλιστοι εργάτες που είναι οικονομικά βολικό και δεν είναι λαμπεροί υπερήλικες της αλλοδαπής για να τους κάνουν μπλουζάκια και καπέλα και να τους πουλήσουν οι έμποροι όχι της Βενετίας αλλά της ΕΠΟ της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ στις αθλητικές αγορές του κόσμου. Αυτά τα λαμόγια που βούτηξαν στο χρώμα του δολαρίου και του ευρώ τον καταπράσινο χλοοτάπητα για να τον λασπώσουν.

Γι αυτό μην αγοράζετε το προϊόν τους. Εγκαταλείψτε τους στην μοναξιά των άδειων κερκίδων ώσπου οι είκοσι από τους εικοσιδύο παίχτες του κάθε αγώνα να φέρουν ονόματα ελληνικά!

Ευγένιος ανδρικόπουλος