Ανάστατοι οι Χανιώτες από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο με βλάβη

Έντονες αντιδράσεις και ανησυχία προκαλεί στην κοινωνία των Χανίων η άφιξη δύο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας στο Μαράθι. Το ένα, που είναι αμερικανικό, αφίχθη την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο των συνηθισμένων επισκέψεων. Όμως, το βρετανικό HMS Superb κατέφυγε στη Σούδα στις 9 Ιουνίου για να επισκευάσει φθορές που προκλήθηκαν από την πρόσκρουσή του σε υποθαλάσσιο όρος και, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν έχει υποστεί ζημιά ο πυρηνικός αντιδραστήρας του!

Το HMS Superb χτύπησε στις 26 Μαΐου σε υποθαλάσσιο όρος κατά τη διαδικασία κατάδυσής του στην Ερυθρά Θάλασσα, 80 ναυτικά μίλια νότια της Διώρυγας του Σουέζ. Είχε μόλις τελειώσει την συμμετοχή του σε νηοψίες στον κόλπο της Άκαμπα… Κανείς από τους 112 άνδρες του πληρώματος δεν τραυματίσθηκε και, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, από τη σύγκρουση υπέστη βλάβη το σόναρ του σκάφους και καταστράφηκαν οι δεξαμενές έρματος. Ωστόσο, παρά τις βλάβες, ο πλοίαρχος Steve Drysdale που είναι κυβερνήτης του από το Δεκέμβριο του 2006 κατάφερε να το οδηγήσει χωρίς συνοδεία ως τη Σούδα, χωρίς φυσικά να καταδυθεί.

Το ΓΕΝ ανακοίνωσε ότι το υποβρύχιο ελέγχθηκε από συνεργείο του Ναυστάθμου Κρήτης και δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα στον αντιδραστήρα, αλλά και ότι έγιναν προληπτικές μετρήσεις στα νερά στο Μαράθι που δεν έδειξαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας.
Όμως, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή κατά των Βάσεων εκφράζει τις ανησυχίες της για το ατύχημα που είχε το βρετανικό υποβρύχιο και την αμφιβολία της για τις διαβεβαιώσεις του ΓΕΝ:

«Ποιος εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις του ΓΕΝ ότι δεν έχει υποστεί βλάβη ο πυρηνικός αντιδραστήρας; Πότε, εξάλλου, οι Αμερικάνοι έδωσαν εξηγήσεις στην κυβέρνηση για τα τεκταινόμενα στη βάση της Σούδας, ή ενδιαφέρονται για την υγεία και την ασφάλεια του ελληνικού λαού; Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει και να γίνει πιστευτός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απ’ τα πυρηνοκίνητα (αεροπλανοφόρα, υποβρύχια) που καταπλέουν κάθε τόσο στο λιμάνι της Σούδας;»