Τα κινητά τηλέφωνα , κίνδυνος και για τα έμβρυα και για τα παιδιά

Ένοχα για προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών είναι τα κινητά τηλέφωνα, όταν χρησιμοποιούνται τρεις φορές την ημέρα από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 13.000 παιδιά μέχρι 7 ετών. Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας αιφνιδίασαν ακόμη και τους ειδικούς. Ανακάλυψαν πως όταν μια έγκυος χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο δύο ή τρεις φορές την ημέρα, αυξάνεται ο κίνδυνος τα παιδιά τους να αναπτύξουν μέχρι την ηλικία των 7 ετών προβλήματα όπως υπερκινητικότητα, δυσκολίες στη συμπεριφορά, την έκφραση των συναισθημάτων και στις σχέσεις τους.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ακόμη πως η πιθανότητα να αναπτυχθούν προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά αυξάνεται αν και τα ίδια χρησιμοποιούν τα κινητά πριν συμπληρώσουν το έβδομο έτος της ηλικίας τους.

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες , δείχνει ότι σε σχέση με τους ενήλικες, τα παιδιά λόγω του ότι έχουν μικρότερα αυτιά και λεπτότερο κρανιακό φλοιό, ενδέχεται να απορροφήσουν 50% περισσότερη ακτινοβολία χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο. Σε ένα παιδί πέντε χρονών η ακτινοβολία θα απορροφηθεί στο 50% του εγκεφάλου του, ενώ σε ένα παιδί δέκα χρονών η ακτινοβολία θα επηρεάσει το 30% της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου του.
Επίσης, Κινέζοι γιατροί υποστηρίζουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων σε νεαρές ηλικίες μπορεί να επηρεάσει το κρανιακό νεύρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ημικρανίες, απώλεια μνήμης, καθώς και διαταραχές ύπνου, λέει ο Liang Xuanmei, γιατρός στο
Lanzhou Chinese & Western Medicine Hospital και προσθέτει πως "όσοι παίζουν παιχνίδια στα κινητά τηλέφωνα συχνά νιώθουν ενοχλήσεις. Σε ορισμένους παρουσιάζεται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, ή ακόμα και διαταραχές των ακροδακτύλων από την πίεση που ασκούν στα πλήκτρα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα και οφθαλμικές επιπλοκές."

Πέραν όμως των σωματικών επιπλοκών, οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην μελέτη των παιδιών, αλλά και στις προσωπικές τους δεξιότητες. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων οι μαθητές κάνουν και δέχονται τηλεφωνήματα. Άλλοι, παίζουν παιχνίδια όλη την ώρα. Στις εξετάσεις, τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει εργαλεία αντιγραφής αφού οι μαθητές ανταλλάζουν γραπτά μηνύματα μεταξύ τους, αφήνοντας στο παρελθόν τις “παραδοσιακές” μεθόδους με τα “σκονάκια”. Και, φυσικά, εκτός της κακής επιρροής που ασκείται στην μελέτη, τα κινητά τηλέφωνα επιδρούν και στην νοητική υγεία των μαθητών.