Η Αττική οδός πάει θάλασσα

Tην προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού με σύμβαση παραχώρησης έως το τέλος του έτους, για την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων στην Αττική μήκους 55 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Αναλυτικότερα, οι νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής, οι οποίοι έχουν στόχο την αποσυμφόρηση της Αττικής Οδού, περιλαμβάνουν:

1) Τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, από τη νότια απόληξη της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη έως τη Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 14,5 χλμ.

2) Τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού, μήκους 3,5 χλμ. με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που συνδέει τη νότια πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια, από Α/Κ Σακέτα μέχρι τον Α/Κ Μεσογείων, μήκους 7,5 χλμ.

3) Τον Οδικό Aξονα σύνδεσης Μεσογείων - Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, μήκους 17 χλμ. με ενδιάμεσο Α/Κ προς Αττική Οδό και Αεροδρόμιο. Προβλέπεται η επέκταση και η σύνδεσή τους από τη Ραφήνα μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στις Αφίδνες, μήκους άλλων 25 χλμ.

4) Τον Οδικό Aξονα Μεσογείων - Αγ. Μαρίνας, από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα, μήκους 11,5 χλμ.

5) Την ολοκλήρωση του Aξονα Σταυρού - Ραφήνας, σε μήκος άλλων 2,9 χλμ. μέχρι τον Α/Κ Σπάτων (επί του άξονα Α/Κ Μεσογείων Ραφήνας).

6) Την ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 1,4 χλμ.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση παραχώρησης κατά πάσα πιθανότητα θα έχει διάρκεια 25 ετών.

Παράλληλα, αναφορικά με τα διόδια που θα πληρώνουν οι χρήστες των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, ο υπουργός τόνισε «ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα ώστε τα διόδια να καταβάλλονται ανά χλμ., δηλαδή οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν, που είναι και το δίκαιο σύστημα».

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι τα τέλη του 2009 θα δημοπρατηθεί το έργο της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας που θα συνδέσει το Γαλάτσι, μέσω του κέντρου της Αθήνας, με το Μαρούσι.

Τέλος, σημείωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόκειται να δημοπρατήσει στις αρχές του 2009 μια σειρά από οδικά δημόσια έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τη Δ΄ Προγραμματική Περίοδο. Τα έργα αυτά θα έχουν συνολικό μήκος 28,5 χλμ. και ο προϋπολογισμός τους θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των έργων αυτών περιλαμβάνονται η επέκταση της Οδού Λαυρίου, ο περιφερειακός άξονας Παιανίας - Μαρκοπούλου, η Λεωφ. Κύμης και η μερική υπογειοποίηση της Λεωφ. Αλεξάνδρας.