Κάτω από το όριο της φτώχιας το 18% των Ελλήνων

Το 18% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Οικονομικών και Κοινωνικών Δεικτών για τα Ελληνικά Νοικοκυριά, της εταιρείας VPRC.

Η έκθεση αναφέρει ότι 1.590.305 άνθρωποι αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες βασιζόμενοι στο εισόδημά τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να αναζητούν δεύτερη εργασία. Η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη για τους συνταξιούχους, αφού το 11% αυτών εργάζεται περιστασιακά για να μπορέσει να αντεπεξέλθει οικονομικά, ενώ οι περισσότεροι λαμβάνουν επιπλέον βοήθεια από τα παιδιά τους.

Αλλά και για τους μισθωτούς τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Το 32% των ιδιωτικών υπαλλήλων και το 20% των δημοσίων -άτομα των οποίων οι μισθοί κυμαίνονται μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ- στρέφονται για βοήθεια στην οικογένειά τους, ενώ το 70% των δημοσίων υπαλλήλων και το 46% των ιδιωτικών είναι χρεωμένα στις τράπεζες με δάνεια και κάρτες. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, η εύρεση δεύτερη εργασίας καθίσταται ουσιαστικά υποχρεωτική για το 21% των δημοσίων και το 15% των ιδιωτικών υπαλλήλων.