50.000 άνθρωποι στα γενέθλια του Μαντέλα

Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (27/6) στο Hyde Park του Λονδίνου για να τιμήσουν τα γενέθλια του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος στις 18 Ιουλίου γίνεται 90 Μαΐων.

Στην ιστορική συναυλία έλαβαν μέρος γνωστοί αστέρες της ποπ, της ροκ και του Χόλιγουντ, όπως η βρετανίδα τραγουδίστρια Amy Winehouse, ο βραβευμένος με Όσκαρ αμερικανός ηθοποιός Will Smith, η σκοτσέζα μουσικός Annie Lennox, η Leona Lewis και πολλοί άλλοι. Το «παρών» έδωσε και η Χορωδία Γκόσπελ του Σοβέτο.

Τον χώρο της πολιτικής εκπροσώπησαν ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ενώ η φίλη του πρίγκιπα William, Kate Middleton τραγούδησε μαζί με τον κόσμο.

Την έναρξη της συναυλίας έκανε ο Will Smith μαζί με τη σύζυγό του Jada Pinkett Smith, αναφωνώντας: «Το πάρτι αρχίζει τώρα».

Ο Μαντέλα, φανερά αδύναμος, εμφανίστηκε στη σκηνή ακουμπισμένος στο μπαστούνι του και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί άρχισε να τραγουδά το «Happy Birthday».