Επιστρέφουν οι Ελληνες ποδοσφαιριστές από το 2010 στις ομάδες μας

Το παγκόσμιο συνέδριο της FIFA στο Σίδνεϊ, αποτελεί την αρχή του τέλους για την αλλοίωση του εθνικού χαρακτήρα των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Το ριζοσπαστικό σχέδιο του προέδρου της, Σεπ Μπλάτερ, πέρασε. Τι προβλέπει αυτό; Τη σταδιακή μείωση του αριθμού των ξένων παικτών που αγωνίζονται στις ενδεκάδες των συλλόγων. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος είναι να επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μέχρι 5 ξένων παικτών στις 11άδες (ανεξαρτήτως αν είναι κοινοτικοί ή όχι). Βάσει του πλάνου που παρουσίασε και εγκρίθηκε, από το 2010 κάθε ομάδα θα υποχρεούται να έχει 4 γηγενείς ποδοσφαιριστές στο βασικό σχήμα. Το 2011 οι γηγενείς θα είναι υποχρεωτικά 5 και το 2012 θα φτάνουν πια τους 6.

Το σχέδιο του Μπλάτερ ψήφισαν 155 μέλη, ενώ 5 μόλις μέλη έδωσαν αρνητική ψήφο. Τέλος, 40 απείχαν από την ψηφοφορία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια ομοσπονδία είχε την πλήρη στήριξη και από την ΟΥΕΦΑ. Το μόνο πρόβλημα που ανέφερε και στο οποίο εστίασε ο Μισέλ Πλατινί ήταν πως 30 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες ίσως οδηγηθούν στα δικαστήρια από τους συλλόγους που θα θεωρήσουν πως πλήττονται τα συμφέροντά τους.

Ο Σεπ Μπλάτερ μπορεί να χάρηκε που πέρασε το σχέδιό του «6+5», αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Καλείται να ερευνήσει πώς θα εφαρμοστεί το πλάνο, μια και συναντά αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις Βρυξέλλες ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τον τομέα της απασχόλησης, Βλάντιμιρ Σπίντλα, πριν από λίγες μέρες έβγαλε κόκκινη κάρτα στο σχέδιο. Τονίζοντας ότι πλήττονται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων.

Στο συνέδριο της FIFA υιοθετήθηκε και ο κώδικας ντόπινγκ της WADA. Πλέον από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα υπάρξει πλήρης ταύτιση.