"Ώρα μηδέν" για την ασφάλεια του Ισραήλ


 Στην κόψη του ξυραφιού στην κυριολεξία βρίσκεται η κατάσταση ασφαλείας στην Μ.Ανατολή με το Ισραήλ να είναι ιδιαίτερα ανήσυχο αναφορικά με το Ιράν και την απειλή πολλών μετώπων σύγκρουσης που αντιμετωπίζει με υπαιτιότητα της Τεχεράνης.

Ωστόσο το φίλο και σύμμαχο κράτος του Ισραήλ, έχει αποδείξει στο παρελθόν με απόλυτη επιτυχία την αντιμετώπιση παρόμοιων κινδύνων για την ασφάλεια του.

Συνέπεια των παραπάνω είναι να συγκαλείται το Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει μια πιθανή πολυμέτωπη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Χεζμπολάχ, εν μέσω ανησυχιών για την πρόοδο της Τεχεράνης προς τις δυνατότητες πυρηνικών όπλων.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο ΥΠΑΜ Γκάλαντ θα πραγματοποιήσουν αξιολόγηση ασφαλείας την Κυριακή.

Για τους γνωρίζοντες καλά τον τρόπο λειτουργίας του Ισραήλ, επισημαίνουμε ότι οι κρίσιμες αποφάσεις αναφορικά με την κατάσταση ασφαλείας και την λήψη οριστικών αποφάσεων για επίθεση κατά του Ιράν θα ληφθούν κατά την συνάντηση της Κυριακής, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλείται για να λάβει γνώση και να συναινέσει απλά, πράγμα που έχει συμβεί σε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν.


Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι η Κυριακή είναι η ημέρα εκείνη που έχουν ληφθεί στο παρελθόν ιστορικές αποφάσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ, όπως και τώρα.  


Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται  εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και των ισραηλινών προειδοποιήσεων ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ευρεία σύγκρουση για το θέμα.


Η Τεχεράνη εντείνει την πυρηνική ανάπτυξη από το 2018, όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από μια συμφωνία ορόσημο που περιορίζει τον εμπλουτισμό με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.


Οι συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας κατέρρευσαν πέρυσι, αλλά πρόσφατες αναφορές υποδεικνύουν μέτρα για πιθανή ανανέωση της διπλωματικής πρωτοβουλίας, πυροδοτώντας τις ανησυχίες του Ισραήλ ότι μια νέα συμφωνία θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν και να διαγράψει τη διεθνή υποστήριξη για πιθανή στρατιωτική δράση.