Ομοβροντία από τον διεθνή Τύπο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη...


 Στα μανταλάκια τα έργα και οι ημέρες της συντηρητικής κυβέρνησης από τα ευρωπαϊκά και τα αμερικάνικα ΜΜΕ.

Λίγες ώρες απομένουν για την κρίσιμη εκλογική μάχη και τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης του πλανήτη λένε όσα διστάζουν τα εγχώρια.

New York Times, Wall Street Journal, TAZ, Euronews «πυροβολούν»... την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια σειρά από ζητήματα που έχουν απασχολήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η διεθνής αρθογραφία με θέμα τα «μεγαλεία», τον βίο και την «πολιτεία» της κυβέρνησης Ν.Δ. και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, είναι αδιάκοπα.

WSJ

Η Wall Street Journal αφιερώνει δημοσίευμα της στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι πηγαίνει στις εκλογές της 21ης Μαΐου με τον φόβο της σκιάς του σκανδάλου υποκλοπών και της καταστρατήγησης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου. Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας με τίτλο «Ο Μητσοτάκης πηγαίνει στις εκλογές εν μέσω ανησυχιών για το κράτος δικαίου», αφιερώνει αρκετές γραμμές για να περιγράψει το παρασκήνιο του Κυριάκος Gate, τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου με τις φαστ τρακ αλλαγές των νόμων και την υπονόμευση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και του ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών. Όλα αυτά συνθέτουν μία πολύ κακή εικόνα για την Ελλάδα και το κράτος δικαίου μετά την έξοδο από τα μνημόνια, επισημαίνει το άρθρο.

Euronews

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών αναφέρεται και το Euronews. Σημειώνει μεταξύ άλλων πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αμαυρωθεί με τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών από την ΕΥΠ, ενώ η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει χρησιμοποιήσει και το Predator.

Όπως επισημαίνει στο Euronews ο Νίνο Τσερετέλι, υπεύθυνος έρευνας στο Democracy Reporting International στο Βερολίνο, «οι πολιτικές αρχές στην Ελλάδα ουσιαστικά παρεμπόδισαν τις δραστηριότητες της ανεξάρτητης υπηρεσίας (σ.σ. ΑΔΑΕ), η οποία υποτίθεται ότι επαληθεύει, για παράδειγμα, ποιος είναι στη λίστα παρακολούθησης. Και χρειάζονται αρκετά χρόνια για να ενημερωθούν οι άνθρωποι μετά την παρακολούθηση. Αυτό οδηγεί σε μια πραγματικά ανησυχητική κατάσταση, γιατί η αντιπολίτευση και οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που στοχοποιούνται. Και αυτό επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα και την ποιότητα του κράτους δικαίου».

NYT

«Η Ελλάδα λέει ότι δεν παρατάει τους μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε επ' αυτοφώρω». Έτσι ξεκινάει το ρεπορτάζ των New York Times που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Βιντεοσκοπημένο υλικό που παρουσιάζει η εφημερίδα δείχνει αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, να περισυλλέγονται, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή.


Οι αιτούντες άσυλο είχαν ήδη μετακινηθεί από χώρα σε χώρα για χρόνια για να ξεφύγουν από τον πόλεμο στο Κέρας της Αφρικής. Μόλις είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ευρώπη, ελπίζοντας να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, όταν μασκοφόροι τους μάζεψαν και τους αφαίρεσαν τα υπάρχοντά τους.

Τώρα ήταν στριμωγμένοι στη λέμβο, κουνιόντουσαν στα ανοιχτά νερά και προσπαθούσαν να προστατευτούν από τον λαμπερό ήλιο, καθώς η Ναϊμα Χασαν Αντεν κρατούσε το 6 μηνών μωρό της και έκλαιγε.

«Δεν περιμέναμε να επιβιώσουμε εκείνη την ημέρα», δήλωσε η Αντεν, μια 27χρονη από τη Σομαλία. «Όταν μας έβαζαν στη φουσκωτή σχεδία, το έκαναν χωρίς κανένα έλεος».

Η δοκιμασία τους θα μπορούσε κανονικά να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, όπως και εκείνες τόσων άλλων αιτούντων άσυλο, των οποίων οι μαρτυρίες για κακομεταχείριση απορρίφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Μόνο που αυτή τη φορά, καταγράφηκε ολόκληρη σε βίντεο από έναν ακτιβιστή που το μοιράστηκε με τους New York Times.

Μια έρευνα των Times επαλήθευσε και επιβεβαίωσε το υλικό. Η εφημερίδα New York Times πήρε επίσης συνέντευξη από 11 από τους αιτούντες άσυλο από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, τους οποίους εντόπισε σε ένα κέντρο κράτησης στη Σμύρνη, στις τουρκικές ακτές.

TAZ

Απολογισμό 4ετίας κάνει η γερμανική TAZ. Το γερμανικό δημοσίευμα κάνει αναφορά στο μετρό Θεσσαλονίκης και στο γεγονός ότι με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθυστέρησε η παράδοσή του στο κοινό, επισημάνει ότι η κυβέρνησης της ΝΔ επέλεξε να αλλάξει την απόφαση, σχετικά με τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου και να τις μεταφέρει, επανατοποθετώντας τις μετά τις εργασίες.

Αναφέρει επίσης ότι ένας από τους πρώτους νόμους της ΝΔ στόχευε στο να δυσκολέψει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας προς όφελος των εργοδοτών, αποδυναμώνοντας παράλληλα τα εργατικά συνδικάτα.

Σχετικά με την κατάσταση στην οικονομία, σε σχέση με την περίοδο της κρίσης, αναφέρει μεν ότι είναι καλύτερη, τονίζει όμως ότι «δεν έχουν ωφεληθεί όλοι» και κάνει λόγο για «εξαιρετικά υψηλό κόστος διαβίωσης» το οποίο φέρνει σε «απελπισία τους Έλληνες».

Η ΤΑΖ και στη συνέχεια αναφέρεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών όπου «πολιτικοί της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι» τέθηκαν υπό παρακολούθηση «από μυστικές υπηρεσίες».

Τέλος το γερμανικό δημοσίευμα δεν αφήνει εκτός του κάδρου το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αναφέροντας ότι αποτελεί «το μεγαλύτερο στην ιστορία της Ελλάδας» επισημαίνει ότι είχε ως αποτέλεσμα πορείες και διαμαρτυρίες «καθώς υπεύθυνη θεωρείται η κυβέρνηση».

► Ως τη «μοναδική ελπίδα της αριστεράς» για να επιστρέψει στην εξουσία στην Ελλάδα παρουσιάζει τον Αλέξη Τσίπρα η ισπανική El Pais,