Φώτα Σεισμού: Το φαινόμενο με τις λάμψεις στον ουρανό πριν και κατά τη διάρκεια μιας σεισμικής δόνησης


 Πολλά βίντεο αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν από εκατοντάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που δείχνουν τις λάμψεις στον ουρανό ακριβώς κατά τη διάρκεια του σεισμού που έπληξε την κεντρική Τουρκία. Πολλοί έκαναν αναφορές για το φαινόμενο όπου στο επίκεντρο της προσοχής, σε αυτή την περίπτωση, βρίσκονται τα λεγόμενα «telluric lights» (τα οποία στα αγγλικά έχουν το ακρωνύμιο «Eql», δηλαδή φώτα σεισμού).

Σύμφωνα με διάφορους εμπειρογνώμονες μέχρι σήμερα δεν υπάρχει βέβαιη απόδειξη που να συνδέει αυτά τα φώτα με σεισμούς, επίσης επειδή δεν κατέστη ποτέ δυνατό να αποκλειστεί η δυσλειτουργία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καταστράφηκαν από τους σεισμούς...

Βέβαια προτού εξεταστεί αν πράγματι αυτά αποτελούν "φώτα σεισμού" πρέπει να διερευνηθεί αν αυτά τα φώτα οφείλοντανς στις κακές καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή –όπως δείχνουν οι χάρτες καιρού – την ώρα του σεισμού υπήρχε μεγάλο μέτωπο κακοκαιρίας με βροχές, χιόνια και κεραυνούς. Με λίγα λόγια, οι αστραπές είχαν ήδη ξεκινήσει πολύ πριν τον σεισμό . Όπως υπενθυμίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv), οι κεραυνοί έχουν διάρκεια 10-50 μικροδευτερόλεπτα, ενώ τα «σεισμικά φώτα» θα διαρκούν περίπου 0,5 δευτερόλεπτα.

Πολλοί αποδίδουν τα "παράξενα φώτα " στα βραχυκυκλώματα από τα συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην περιοχή, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, υπήρξαν αρκετά βραχυκυκλώματα από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Ανάλογη περίπτωση πάντως είχε εμφανιστεί πέρσι στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το "παράξενο" γεγονός που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού, καθώς δημιουργήθηκαν έντονες λάμψεις στον ουρανό του Τόκιο.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ανάλογη περίπτωση είχαμε το 2017 όταν ένας σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών έπληξε το Μεξικό και δημιουργήθηκαν απόκοσμες εικόνες με πράσινα και μπλε φώτα στον ουρανό. Οι λάμψεις κατά την διάρκεια του σεισμού του Μεξικού ήταν και τότε ένα ακόμη "μυστηριώδες" παράδειγμα ενός φαινομένου που απασχολεί τους ειδικούς εδώ και πολλά χρόνια . Όπως οι σφαιρικοί κεραυνοί (lihgtning balls), έτσι και οι λάμψεις κατά τη διάρκεια του σεισμού είναι σχετικά σπάνιες - μαγευτικές αλλά δύσκολο να κατανοηθούν .