Στην «ταβέρνα του Βασίλη» μπήκε η κόκκινη γραμμή...

0


 ... για τον Μητσοτάκη...

Σήμερα ο Κώστας Μπακογιάννης φωτίζει το εικοσιενός μέτρων δέντρο από την πρώην εκλογική του περιφέρεια το Καρπενήσι στο Σύνταγμα. Την ίδια ημέρα που η Μίνα Γκάγκα και ο Αθανάσιος Πλεύρης υποφωτίζουν το ΕΣΥ ενώ στις 7 Δεκεμβρίου ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα εγκαινιάσει το ίδρυμα που φέρει την ονομασία του.

Θα έλεγε κανείς ότι... κάτι κινείται στη δεξιά πολυκατοικία πέραν ή με αφορμή την οσμή των εκλογών που έπιασε η μύτη του πρωθυπουργού πριν συναντήσει τον Κάρολο στο Μπάκιγχαμ.

Το γεγονός των εγκαινίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και λόγω timing φυσικά αλλά και διότι το «παρών» θα δώσουν τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε οι δύο πρώην τα είπαν εφ όλης της ύλης στο περίφημο δείπνο χθες στην Κηφισιά το οποίο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μεσσήνιου πολιτικού, σε ανταπόδοση του τραπεζιού που του είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο.

Δεν ήθελαν και πολύ τα δημοσιογραφικά γραφεία να πάρουν φωτιά. Το ρεπορτάζ είναι πλούσιο από το μενού στο τραπέζι αλλά θα σας μεταφέρω μόνο τα σημαντικά, το εξής ένα: η κόκκινη γραμμή των δύο ανδρών μπήκε στην αυτοδυναμία την δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Την έβαλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι δύο πολιτικοί Διόσκουροι «δεν είχαν κανέναν λόγο να μην αρπάξουν την ευκαιρία», μου μετέφερε με αρκετή δόση ικανοποίησης συνεργάτης, επί σειρά ετών, ενός εκ των δύο.

Για όσους επιχειρήσουν να κλωτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω απλά να γράψω ότι ο πρωθυπουργός έχει πληροφορηθεί πως αυτήν την περίοδο η Αθήνα έχει γεμίσει δημοσιογράφους μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης οι οποίοι ψάχνουν το θέμα των παρακολουθήσεων. Όπως γνωρίζει και την απάντηση των πολιτών για τις παρακολουθήσεις όπου το 70,8% απαντά «ναι ή μάλλον ναι» ότι ήξερε.

Στην εξίσωση που είναι πολυπαραγοντική οι γνωρίζοντες λένε ότι προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών του προσέφερε μια διέξοδο. Ο Μάκης Βορίδης, είπε σε συνέντευξη του ότι «ο πρωθυπουργός αναζητεί ένα “καθαρό δίμηνο” προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές». Τέτοιο δίμηνο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για τις εκλογές που προβλέπει το Σύνταγμα υπάρχει μόνο μεταξύ Ιανουαρίου, Μαρτίου.


Εδώ έμπειρα πολιτικά στελέχη βάζουν στο τραπέζι και το θέμα της απογραφής. Με βάση το άρθρο 54 παρ. 2 στις 21 Φεβρουαρίου λήγει το όριο για τη διενέργεια εκλογών με βάση την προηγούμενη απογραφή. Αν δεν προκηρυχθούν μέχρι τότε οι εκλογές θα γίνουν με την απογραφή που έγινε πέρυσι τον Φεβρουάριο με αποτέλεσμα η ΝΔ να χάσει, για παράδειγμα, μια έδρα στην Α΄ Αθήνας, γράφω εγώ τώρα.

Άλλα πολιτικά στελέχη λένε με νόημα πως όσο και να φωνάζει ο Πορτοσάλτε από τα μικρόφωνα του Σκάι ότι «Ο Μητσοτάκης έκανε γκάφα με το ‘‘μύρισαν εκλογές’’», ο Μητσοτάκης περιμένει κάποια δώρα εκτός συνόρων όπως για παράδειγμα τη περίφημη επενδυτική βαθμίδα ή τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, (για το Ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν γράφω διότι θα περιμένει πολύ) και αμέσως θα προκηρύξει εκλογές.

Το αφεντικό της Metron Analysis Στράτος Φαναράς θεωρεί πως οι εκλογές θα προκηρυχθούν μέσα στον Ιανουάριο. Για να δούμε όμως μερικά ποιοτικά στοιχεία: ένας στους 10 ψηφοφόρους δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιο κόμμα θα ψηφίσει. Η Pulse ανεβάζει τους αναποφάσιστους στο 9,5%, η Mark στο 9,3% και η Metron Analysis στο 8,9%. Το σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών παραμένει η ακρίβεια (ουδεμία έκπληξη). Στη δεύτερη θέση βρίσκονται πάλι οι αυξήσεις αλλά αυτή τη φορά στα τιμολόγια του ρεύματος. Όσο για «καλάθι του νοικοκυριού» παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των καναλιών  το 72,7% απάντησε πως δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Δημήτρης Χατζηνικόλας

documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)