Το Ηνωμένο Βασίλειο του κ. Μητσοτάκη...

 
«Εγώ ποτέ δεν έχω πάει δημοσιογράφο σε δικαστήριο, αλλά με ορισμένα πράγματα που έχουν γραφτεί στην Ελλάδα για μένα και την οικογένειά μου, στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είχες σοβαρό πρόβλημα» είπε ο κ. Μητσοτάκης στο Λονδίνο απαντώντας σε ερώτηση μεταπτυχιακού φοιτητή για την 108η θέση της Ελλάδας στον κατάλογο των χωρών για την ελευθερία του Τύπου σε εκδήλωση που έγινε στο LSE. Αφού κάνει... συγκρίσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, χρήσιμο είναι να ξέρει ορισμένα πράγματα. Είναι βέβαιο ότι τα ξέρει, αλλά δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει την τάση του να αποσιωπά ό,τι δεν τον συμφέρει και να διαστρεβλώνει ό,τι δεν τον βολεύει, λέγοντας μισές αλήθειες και ενίοτε ψέματα που βγάζουν μάτια.

Πιστεύει ότι κανείς δεν θα βρεθεί να τον διαψεύσει. Πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες και ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι δεν θα θυμώσουν με τις τερατολογίες που εκσφενδονίζει, ούτε θα τον τιμωρήσουν στις κάλπες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κύριε πρωθυπουργέ, τα μέσα ενημέρωσης ακόμη και εκείνα που στηρίζουν την κυβέρνηση υποχρεώνουν πρωθυπουργούς άλλοτε να απολογούνται, κάτι που εσείς δεν έχετε κάνει ποτέ, άλλοτε να παραιτούνται, ενώ εσείς ούτε που το διανοείστε, αν και έχετε δώσει μπόλικες αφορμές –ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κύριε Μητσοτάκη, οι πρωθυπουργοί δίνουν συχνά συνεντεύξεις Τύπου και συνεντεύξεις σε εχθρικά μέσα ενημέρωσης. Εσείς το αποφεύγετε συστηματικά. Προτιμάτε τους μονολόγους, τις φιλικές συνομιλίες και τα… διαγγέλματα. Ο αντίλογος σας εκνευρίζει. Η κριτική σάς ενοχλεί. Εχετε συνηθίσει στο λιβάνισμα και σας κακοφαίνεται όταν σας ρωτούν για θέματα που δεν σας δίνουν την ευκαιρία να αποθεώσετε τον εαυτό σας και την κυβέρνησή σας. Οι υπουργοί σας όταν στριμώχνονται (αραιά και πού) κάνουν συστάσεις στους δημοσιογράφους για το πώς πρέπει να θέτουν ερωτήματα (σταθερά ο κ. Γεωργιάδης), παρεμβαίνουν για ν’ αλλάξουν οι τίτλοι (προχθές ο κ. Πέτσας στην ΕΡΤ), έχουν καταργήσει τις συνεντεύξεις Τύπου, ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους από συγκεκριμένο τηλεοπτικό δίκτυο και εσείς δεν έχετε δώσει ούτε μία συνέντευξη σε μέσο με τη γραμμή του οποίου δεν συμφωνείτε. Τόση ευρυχωρία σκέψης! Τόση άνεση! Τόση αυτοπεποίθηση!

Α, και κάτι άσχετο με τα προηγούμενα, αλλά σχετικό με την περιλάλητη πολιτική σταθερότητα για την οποία ισχυρίζεστε ότι αγωνίζεστε: Συνεχώς μιλάτε για ισχυρές αυτοδύναμες, μονοκομματικές κυβερνήσεις και λοιδορείτε τα εκλογικά συστήματα της απλής αναλογικής γιατί προκαλούν αστάθεια και βάζουν τις χώρες σε περιπέτειες. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, κύριε πρωθυπουργέ, υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Θα πείτε ότι αυτοί είναι κουτόφραγκοι και δεν είναι σε θέση να δίνουν σ’ εμάς μαθήματα γιατί, όταν εμείς φιλοσοφούσαμε και εφαρμόζαμε την άμεση δημοκρατία, αυτοί ζούσαν σκαρφαλωμένοι στα δέντρα

Τι συμβαίνει όμως στη χώρα που γέννησε τον κοινοβουλευτισμό; Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κύριε πρωθυπουργέ, το κόμμα των Συντηρητικών έχει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή και είναι στην εξουσία αυτοδύναμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κύριε πρωθυπουργέ, έχουν αλλάξει τρεις πρωθυπουργούς σε λίγους μήνες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κύριε πρωθυπουργέ, οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια τη γραμμή «πετάει ο γάιδαρος» που εσείς έχετε επιβάλει στο κόμμα σας και στην κυβέρνηση και όποτε διαφωνούν δεν διστάζουν να ασκήσουν σκληρή κριτική και να καταψηφίσουν. Κάτι κάνουν λάθος; Ασυγχώρητη επιπολαιότητα; Εγκληματικοί ερασιτεχνισμοί; Πολιτικά μικρόνοες;

Μήπως να τους μεταδώσετε τη σοφία σας στη διαχείριση προσώπων και σύνθετων καταστάσεων; Μήπως να τους συμβουλέψετε πώς να διοικούν, πώς να παρακολουθούν υπουργούς, συνεργάτες πρωθυπουργών, πολιτικούς αντιπάλους, δικαστές, εισαγγελείς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, πώς να χειραγωγούν τα μέσα ενημέρωσης με λίστες και δωράκια, πώς να ελέγχουν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης; Μπας και δουν κι αυτοί μια άσπρη μέρα, γιατί όπως πάνε μάλλον θα μαζεύουν τα συντρίμμια τους στις κάλπες. Δείξτε τους τον δρόμο ως μεγάλος γητευτής.

Τασος Παππας 

efsyn.gr